Hava Durumu

Nevruz Bayramımız kutlu olsun

Yazının Giriş Tarihi: 21.03.2023 10:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.03.2023 10:08

Baharın müjdecisi gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart’ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir.

21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar.

Anlamına bakacak olursak Nev-Yeni-Ruz-Gün kısacası yeni gün Türk topluluklarının yeni yılı anlamına gelir. Orta Asya’da böyle kutlanarak gelen bir gelenektir bu.

Orta Asya’dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.

Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı’nın Anadolu’da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır.

Türk milleti için ülkemizin içinde bulunduğu durum malum…

Elimizden alınanlar, ulaşamadıklarımız da malum…

Türk milletinin her geçen gün damarlarımızdaki asil kanı şırınga ile çekip, yerine bambaşka kültürlerin uyuşturucuları enjekte edildiği basın yayın ve televizyonlardan halkı başkalaştırmaya ve dejenere etmeye yapılan programlarla halkı örf adet ve geleneklerinden uzaklaştırmaya çok büyük gayret gösterildiği kesindir.

21 Mart Nevruz Bayramı'nı kutluyoruz baharın müjdecisi toprağın uyanışı çiçek kokularının içimize işlediği Türk’ün yeni yıl başlangıcı olarak kabul edilmiştir.

Yani Ergenekon’dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlana gelmiştir.

Orta Asya’daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.

Türklerin tabiatın canlanması olarak kabul edildiği, inanç ve din anlayışı ve hayvancılığı merkez alan üretim biçimleri nedeniyle sürekli canlı ve tabiatın izinde göç eden bir toplum olarak, tabiatın uyanmaya başladığı 21 Mart tarihini kullandıkları takvim başlangıcı olarak kabul etmiştir.

Nevruz gece ile gündüzün eşit olduğu, gün dönümü olarak da adlandırılan, ilkbaharın geldiği 21 Mart gününe tekabül eder.

Güneşin koç burcuna girdiği gündür. Rumi takvimde Mart’ın 9’una rastladığı için halk arasında Mart 9’u diye anılır. Nevruz ile tabiat yeniden doğar ve yeni bir hayat başlar. Nevruz günü, aynı zamanda iyilik ve bereketi temsil eden baharla, kötülük ve sıkıntıyı temsil eden kışın mücadelesini sembolize eder.

Oysaki Türkler için yıl dönümü olarak kabul edildiği için Nevruz Türk kaynaklı bir doğa bayramıdır.

Hadi şimdi gelin bu bilgileri birleştirelim.

Bir…. Nevruz Türk kaynaklı bir doğa bayramdır. Biz de Türk’üz…

İki… Nevruz hayvancılıkla yakından ilgilidir. Türkiye’nin de en büyük geçim kaynaklarından biri tarım ve  hayvancılıktır.

Üç… Ve son olarak Nevruz, Japonya’dan Avrupa’ya kadar bilinen Türk milletinin dünyaya kazandırdığı büyük bir kutlamadır.

Şimdi gelelim olayların iç yüzüne yeni baştan söylüyorum. Ey Türk milleti artık  uyan, bu kutsal gün artık Türk’ün bayramı olarak kabul etseler de, ne yazık ki, bu Nevruz’da da muhtemelen oturup çaresizce bölücü hainler tarafından siyasal şov malzemesine dönüştürülen gösterileri, ellerindeki paçavralar ile Türk Bayrağını gölgelemeye kalkıştıkları ve soytarılıklarını umursama onlara güvenlik güçlerimiz gerekli cezalarını veriyor verecektir de.

Nerede Atatürk’ün kutladığı ve bizzat katıldığı ERGENEKON BAYRAMLARI, nerede günümüzün hain şovları…?

Sizce bir şeyler yapmanın ve kültürümüze sahip çıkmanın tam vakti değil mi  Neyi bekliyoruz?

Hadi gelin Nevruz’un ülkemiz  için her açıdan bereket demek olan nimetlerinden faydalanalım.

Gelin, Türkler Nevruz’u  nasıl kutlarmış tüm dünyaya gösterelim. Ama ses yok!

Yıllardır kısır kent toplantılarından çıkaramadığınız  kahve köşelerinde kurtara kurtara bıkmadığımız ülkemizi Nevruz’un bereketli kucağında aydınlığa kavuşturabiliriz aslında…

Ülkemizin ve ilçemizin tarihinde, kültüründe, doğasında, kalbinde, yaşam biçiminde ve üretim kültüründe, kısacası her şeyinde Nevruz var. Neden göremiyoruz, neden duyamıyoruz ? Anlamak mümkün değil, oysa Nevruz Türk milletinin samimiyet sınavıdır.

Yazık çok yazık..!

Nevruz, huzur içinde, kardeşçe ve şenliklerle kutlanması gereken, tüm insanlık için sevgi, barış ve kardeşlik gibi değerlerin önemini hatırlatan bir bayramdır.

Bu vesile ile Nevruz Bayramınız kutlu olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.