Adım adım seçime gittiğimiz şu günlerde, bu yıllarda 59 sene geri gidersek Kütüphane Haftası; Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanmaya başladığını görürüz.
Bir eğitimci olarak İnsanlarımıza kitap okuma alışkanlığını kazandırmak gerektiğine inananlardanım. Çünkü sahip olunacak en güzel şey unutmayalım ki bilgidir. Şöyle düşünecek olursak şu anda teknolojinin böylesine geliştiği bir dönemde bilgiyi elinde tutan, bilgiye sahip olup ona hükmedenler dünyayı yönetmeye devam edeceklerdir.
O zaman biz de dünya üzerinde söz sahibi olmak istiyorsak, araştırmaya önem vermek sürekli okumak ve bilgi sahibi olmak zorundayız.. Köklü bir medeniyetin torunları olarak bizlere düşen en önemli görev de bu olsa gerek.
Gerek Selçuklu ve gerekse Osmanlı dönemlerinde ilim adamlarına, eğitime önem veren, dünyaya sayısız eser kazandıran bir neslin torunları, bilginin değer kazandığı böylesine bir dönemde üzerine düşeni yapmalı.
Ülkemizin kurucu lideri aynen şöyle demişti:"Ben çocukken yoksuldum. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiç birisini yapamazdım." Mustafa Kemal Atatürk
Oysa ki tarihte kurulan ilk kütüphane arşiv çalışmalarında ortaya çıkan şekli ile Asur'lular döneminde Asurbanipal tarafından kurulan ve bilinen ilk kütüphaneye MÖ. 7. yüzyılda rastlandığı görülmüştür.
Daha sonra İlk kütüphane Konya'da Selçuklu Türkleri devrinde Emir Şemsettin Altınapa tarafından İplikçi Medresesi'nde açılmış, bundan sonra Nizamiye Hankâhı'nda ve Sadreddin-i Konevî Medresesi'nde, Kutlu Melek Hatun tarafından ise Atabekiye Medresesi civarında çok sayıda kütüphaneler kurulmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise 17. Yüzyılda İstanbul'da Müstakil Kütüphane Binasının Ortaya Çıkması Vakıf ve arşiv kayıtlarından anlaşıldığına göre, 17. yüzyılın başlarından ilk müstakil kütüphanenin ortaya çıktığı 1678 yılına kadar İstanbul'da kurulan büyük medreselerin hemen hepsinde birer kütüphane bulunmaktadır.
Dünya savaşı sonunda bölünmüş ve işgal edilmiş bir Anadolu'dan birlik ve bütünlük içinde bir Türkiye inşa eden Kurtuluş Savaşı süreci ve Cumhuriyet'in kuruluşunun sonrasında, Aksaray'ın ilk vilayet olduğu dönemde kente gelen Valiler Aksaray'a önce kütüphane kurdukları görülmektedir.
O zaman bir eğitimci olarak Kütüphane haftasında okuma kültürünün yaygınlaşması ve okuma alışkanlığının kazanılmasında önemli unsurlardan biri olan kütüphanelerin çoğaltılması ve etkin kullanılması için bizi yönetenlerin bu konulara çok duyarlı olmaları gerektiği inancındayım.
Unutmayalım ki çok nadir eserlere ancak kütüphanelerde ulaşabilmemiz mümkündür.
Bu vesile ile Kütüphanecilik Haftasını kutluyorum ...
Saygılarımla...