Hava Durumu

Hayatımızı emanet ettiğimiz doktorlarımız

Yazının Giriş Tarihi: 13.03.2023 15:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.03.2023 15:41

14 Mart Tıp Bayramı adından da anlaşılabildiği gibi sağlıkçıların özellikle hayatımızı emanet ettiğimiz doktorlarımızın bayramı. olarak kabul edilmektedir.

Bizim sağlığımız için uğraşan hastalandığımızda bizi tedavi ederek sağlıklı bir nesil olarak yaşamımıza kolaylık getiren değerli doktorlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı, Osmanlı’da ilk kez 14 Mart 1827 yılında 2.Mahmut döneminde hekimbaşı olan Mustafa Behçet tarafından bir öneri olarak sunulmuştur.

Bu öneri neticesinde o zamanın hekimleri için bir Cerrahhane tahsil edilmesi istenmiştir. Öneri kabul edildikten sonra Tulumbacıbaşı Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adı ile onay alarak Osmanlı Devleti’nde ilk olarak cerrahi müdahale eğitimi verilecek bir okul kurulmuştur.

Modern çağımızda ameliyathane olarak bilinen o zamanın Cerrahhanesi büyük başarılara imza atmıştır. Uzun yıllar boyunca sadece Osmanlı’da Cerrahhane’nin 14 Mart, yani kuruluş yılından ibaret olmuştur.

Ülkemizde de ilk Tıp Bayramı kutlamasının 1919 yıllarında yapılmaya başlamıştır. 14 Mart günü, Tıp Bayramı olarak kutlanır. Sağlıktan öte hiçbir şey yoktur, İnsan kaybettiğinde ancak anlaya biliyor, bu nedenle doktorlarımızın yaptıklarının karşılığı ödenemez.

Herkesin kaliteli sağlık hizmetlerinden yararlanmasının nitelikli bir toplumun en önemli şartı kabul edildiği günümüzde, insanı yaşatmayı ve insanlığa daha sağlıklı bir yaşam sunmayı amaç edinen doktorlarımız , İnsanların kaliteli ve mutlu yaşam sürmelerini sağlayarak, toplumsal refahın artmasına önemli katkı sunarlar. Ülkemizin meydana gelen depremde şunu gördük ki yurdumuzun bütün illerinden gelen doktor ve hemşireler köy, kent demeden görev alarak , insan hayatının kutsallığına inanan tüm doktor ve hemşirelerimiz canla başla çalıştıkları gözlerimizin önüne serilmiştir.

Son yıllarda ülkemizde sağlık alanında yapılan yatırımların, sağlık sistemindeki reformların ve tıp alanındaki buluşların, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” diyerek kendi sağlığını emanet ettiği hekimlerimizin üstün başarılarıyla taçlanmasının neticesi olarak, Türkiye’nin sağlık hizmetleri konusundaki kalitesi, dünya çapında övgüler almaktadır.

Ülkemiz artık sağlık turizmiyle de adından söz ettirir hale gelmiştir.

Karşılaştığı her güçlükle mücadele eden, türlü fedakarlıklarla şifa dağıtan ve mesleğin kutsallığını farkında olup onu layığı ile yerine getiren müreffeh, güçlü ve kalkınmış bir ülke için olmazsa olmaz şart bedenen ve ruhen sağlıklı bireylerdir.

Sağlıklı yeni nesillerin yetişmesi, ülkemizin geleceğinin teminat altına alınmasında en çok katkıyı doktoruyla, hemşiresiyle, teknik personeliyle sağlık çalışanları yapmaktadır. İnsan ve toplum sağlığının korunması, sağlık sorunlarının tedavi edilmesi için her koşulda hizmet veren sağlık çalışanlarımızın sosyal ve ekonomik imkanlarının konumlarına yaraşır nispette geliştirilmesi ve toplum tarafından takdir edilmesi için çalışmak hepimiz için bir görevdir.

Tıp Bayramı tüm doktorların hak ettiği özel bir kutlamadır. 14 Mart Haftası kapsamında tüm tıp camiası türlü etkinliklerle bir tıp bireyi olmanın gururunu yaşayarak tıbbın gelişimini takip eder ve uygularlar. 

Acıyı ve tatlıyı hissederek fedakarlıkla bir ömür boyunca mesleğinin görevlerini yerine getiren ve her gün onlarca hastaya derman olan tüm sağlık personelinin Tıp Bayramını candan kutluyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.