Hava Durumu

El insaf

Yazının Giriş Tarihi: 15.11.2022 10:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.11.2022 10:47

Vatandaşların çok günler geçirdikleri belli esnafta aynı dertten şikayetçi, kabul ettik.

Türk lirasının dövizler karşısında yaşadığı hızlı erime nedeniyle art arda gelen zamlar esnafı daha da zor duruma soktuğunu da anladık.

Ekonomik olarak zor günlerden geçtiğimiz de belli. Dışarıda bir ortamda bir kahve içmek, özellikle alt sınıf için kararsızlık yaratıyor. Bazı kahvelerin maliyetine göre fiyatlarının çok yüksek olduğu düşüncesindeyim. Maliyet ve kar oranı nedir bilemiyorum. Bir kahvenin ortalama bir şehirde ve kafede 60 lira olmasını şahsen ben kabul edemiyorum.Bunu izah edecek olan varsa gelsin anlatsın.

Nezaketin yüksek olduğu ortamlarda genel olarak insanlar çay içiyor. Alt sınıf olarak bilinen öğrenci kesiminin ortak noktası çay diyebilirim. Çay üretimi yapan çok büyük şirketlerin zarara uğraması gündemde sürekli yer alıyor.

Farklı ortamlarda unvan sahibi veya sokakta bulunan esnaf, zor durumda yaşayan öğrenci hepsinin imdadına çay yetişiyor. Dışarıda bir yere oturulduğun da alt sınıf belki parasızlıktan, zengin olanlar ise diğer seçeneklerden bıktığından çayı tercih ediyor.

Çay Türkiye’de tüketimin dışında kültürde en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Karadeniz’de üretilen, Kars ve Erzurum’da en çok bilinen çay, ülkenin her yerinde içiliyor.

Hakkari Yüksekova, Konya Karaman farklı bölgelerde sürekli ortak payda da buluşuluyor. Son zamanlarda dışarıda çayın 5-10-15  liradan başladığını görmek beni üzüyor. Maliyeti ne kadar? Bilen varsa bunu anlatsın.

Elbette artan girdi maliyetleri, kira fiyatları konusunda esnafa hak vermemiz gerek. Bu noktada onlara katılarak tüm şartlara rağmen, bir üründen 5,6 kat kar yapılması bana mantıksız geliyor.

Serbest piyasa ekonomisini bu aralar biz iyice özgürleştirdik. Yaşamın zor olduğunu belirterek şunu da ifade etmek isterim. Meyve suyu bile aralarında beş metre olan yerler arasında, fiyat farkı koyabiliyor.

Markası değişse anlayacağım, su aynı su, meyve aynı meyve, çay aynı çay.

Bu millet bunu hak etmiyor biraz da sıkıntıda dahi olsan esnafın zam yaparken bunlarıda göz önüne alması gerekmiyor mu?

Çünkü durum hiç iç açıcı değil. Kış ayı da masraflı olduğu için bu aylarda insanların beli bükülüyor. Vatandaşlar genel olarak, giderlerini azaltmaya çalışıyorlar  Vatandaş artık bazı harcamalarını  kısarak, yaşamını kolaylaştırmaya çalışıyor. Ekonomi, her geçen gün geriye gidiyor. Gelen zamlar nedeniyle insanlar artık ucuz ürün bulmak için market market gezmeye başladık çoktan.

Artık el insaf diyelim ucuz tutup sürümden kazanmaya çalışsanız nasıl olur.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.