Hava Durumu

24 Temmuz Basın Günü

Yazının Giriş Tarihi: 24.07.2022 10:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.07.2022 10:01

Kişilerin özel hayatlarına saygıyı, kişisel hak ve özgürlükleri temel alarak tarafsızlık içinde çalışmalarını yürüten basın, demokratik toplumların  en önemli güvencelerinden biridir.

24 Temmuz, ülkemizde basında sansürün kaldırılmasının yıldönümüdür. 

Osmanlı İmparatorluğu’nda çıkan bütün gazeteler, sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayınlanıyordu. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşritiyet ilan edildi. Bu tarihten sonra bu uygulamaya son verildi. İşte bu tarih günümüzde Basın Bayramı ve Gazeteciler Günü olarak kutlanmaktadır.

Gazetecilik mesleğini yapan meslektaşlarımız, kamuoyunu doğru bilgilendirmek için binbir zorlukla karşılaşarak, görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazı basın özgürlüğüdür. Basın özgürlüğü şeffaf yönetimlerin de temel yapı taşıdır.

Etik değerlere ve  hukuka uygun, tarafsızlık içinde,  doğru haber yapmaK, kişi haklarına ve özel hayata saygılı, toplumun hassasiyetlerine özen gösteren bir şekilde görev yapmaK demokrasimiz ve gazetecilik mesleğinin saygınlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Basın; yaşadığımız bölge veya dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmamazı sağlamaktadır. Yurttaş ve devlet arasında iletişim sağlanması, kamuoyu oluşturulması gibi önemli görev ve sorumluluklar üstlenmektedir.  Büyük Önder Atatürk; “Basın bir milletin ortak sesidir. Bir milleti aydınlatmada ve olgunlaştırmada, bir milletin ihtiyaç duyduğu düşünsel gıdayı vermede, özet olarak bir milletin hedefi mutluluk olan ortak doğrultuda yürümesinin sağlanmasında basın, başlı başına bir güç, bir okul, bir öncüdür.” demiştir.

Farklı görüş ve düşüncelerin seslendirilmesinde ve ortak yaşama kültürünün gelişmesinde basınımızın önemli görevler üstlendiği bir gerçektir. Demokratik kültürün ayrılmaz bir parçası olan basın kuruluşlarımızın; etik değerlere ve  hukuka uygun, tarafsızlık içinde,  doğru haber yapması, kişi haklarına ve özel hayata saygılı, toplumun hassasiyetlerine özen gösteren bir şekilde görev yapması demokrasimiz ve gazetecilik mesleğinin saygınlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Bu söz, basının önemini ve mensuplarının üstlendiği büyük sorumluluğu apaçık ortaya koymaktadır.  Basında görev yapan tüm arkadaşlarımızın bu anlamlı gününü kutluyor, mesleği uğruna hayatını kaybeden arkadaşlarımızı saygıyla anıyor, daha özgürce görev yaptığımız basın bayramlarında buluşmak dileğiyle saygı ve sevgiler sunuyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.