Hava Durumu

Savunma sanayisinde neler oluyor? Genç mühendislerin başarı hikayesi…

Yazının Giriş Tarihi: 13.06.2022 10:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.06.2022 10:12

Zaman zaman beyin göçü yaşandığına yönelik söylemler, özellikle Z kuşağının yurtdışında yaşama hevesleri ile ilgili açıklamalara şahit oluyoruz.

Gerçekten Türkiye’de gençlerin beyin göçü hevesi var mı? Türk gençliği neler yapıyor?

İnternet gazeteciliği yasası toplantıları için gittiğim TBMM’de Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili, AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen’i Meclis’teki makamında ziyaret ettim.

Ülke gündemini istişare ettik. İktidarın neler yaptığını, ülkenin nereye gittiğini Bursalı bir milletvekilinin ağzından dinledim.

Milli Savunma Komisyonu’nda Başkanvekili olduğu için Refik Özen ile sohbetimiz savunma sanayi üzerine başladı.

“Savunma sanayisinde bir başarı hikayesi yazıyoruz” diyen Refik Özen’in gözlerindeki ışıltıyı, heyecanı, milli duyguları, başarmanın haklı gururu ve mutluluğunu yazmadan geçemeyeceğim.

“Savunma sanayideki başarının mimarı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koyduğu irade çok önemliydi. Çünkü, bu alanlarda yapılan çalışmalarda eğer siyasi bir irade yoksa bunu sürdürebilmek mümkün değil. Bunu geçmişte de gördük. Bugün geldiğimiz noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iradesi savunma sanayi başkanımızın koordinasyonunda çok ciddi atılımları hayata geçiriyoruz. Bütün dünyanın imrenerek baktığı alanda Türkiye bir başarı hikayesi yazıyor. Bu başarıyı bu ülkenin gençleriyle gerçekleştiriyoruz. Gençler için ‘Beyin göçü yaşanıyor’ denilse de, genç mühendislerle savunma sanayisinde muazzam işlere imza atıyoruz. Maddi boyutunun yanı sıra bu ülkenin gençlerinin neler başarabileceğini göstermesi anlamında çok önemli. Çünkü, senelerdir bu ülkeye dayatılmış çaresizlik vardı. ‘Yapamazsınız, başaramazsınız’ diyorlardı, şimdi başarıyoruz, hem de bizim insanlarımızla yapıyoruz…”

Savunma sanayi yatırımları ile ilgili çalışmaları anlatmaya devam etti Refik Özen…

“SİHA başta olmak üzere gemilerimizi yapıyoruz. Üzerine monte edilecek sihalarla birlikte savaş gemilerimizi üretecek bir projeyi hayata geçiriyoruz. İnsansız kara araçları için adımlar atıyoruz. Öte yandan Aselsan tarafından elektronik harp alanında hava savaş sistemlerinde muazzam işler yapıyor. ‘Biz bağımsız bir ülkeyiz. Hiçbir ülkenin dayatmasına boyu eğmeyiz. Bu ülkenin güvenliği adına her adımı atarız ve attık’ dedik. Birçok tepkiler aldık. Ama artık Türkiye, tepkilerle, yaptırımlarla yola getirilecek bir ülke değil. Bunu da dünyaya attığımız adımlarla gösterdik, göstermeye de devam edeceğiz…”

Türkiye için çok önemli yatırımlar bunlar…

Bu yatırımları genç mühendislerle yapıyorsanız o zaman alkışlamak gerekir.

Konu dünya gündemine geldi.

“İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girişiyle alakalı bir süreç yaşıyoruz. NATO’ya bu iki ülkenin girişiyle alakalı onay bekliyorlar. Böyle bir şeye nasıl evet diyebiliriz. Bir ülke düşünün, NATO’ya girmek istiyor. O ülke DEAŞ’ı desteklemiş olsun. Hangi NATO ülkesi buna onay verebilir? DEAŞ bizim için ne ise, PKK ve YPG de odur. Dolayısıyla bizim askerimize kurşun sıkan, toprağımızda gözü olan unsurlarla bizim bu süreci yürütebilmemiz mümkün değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Geçmişteki hataları tekrarlamayacağız’ dedi. 12 Eylül darbesini yaptıranların Yunanistan’ın askeri kanadına nasıl evet dedirttikleri, hiçbir karşılık almadan bunu yaptırdıklarını biliyoruz. Keşke Yunanistan’a o zaman evet derken Kıbrıs sorununu çözebilmiş olsaydık. Ama maalesef olmadı. O yüzden biz savunma sanayisi ile ilgili elde ettiğimiz kazanımlarla güçlü bir Türkiye’yi inşa ettik, etmeye de devam ediyoruz…”

Milli savaş uçağının son durumu ile ilgili de bilgi verdi Özen…

“İnşallah Milli Muharip Savaş Uçağımızın 2023 yılında hangardan çıkışını gerçekleştireceğiz. TEİ’nin havacılık motoru ile alakalı çok güzel çalışmaları var. Artık F35 sürecinden sonra biz savaş uçağımızı da yapıyoruz. Bu elde ettiğimiz güçle masada daha güçlü, sözü dinlenen, rol biçilen, kendisine verilen rolü oynayan değil, oyun kuramıyorsa bile oyun bozan bir Türkiye var. Bunu Doğu Akdeniz’de, Libya’da gördük. İnşallah Suriye’de de oluşturulmak istenen terör koridorunun önüne geçeceğiz. Bu ülkenin bekası, geleceği, güvenliği adına ne gerekiyorsa biz bunu yapıyoruz. AK Parti iktidarının en önemli özelliği bu. Sadece sınırlarımızı değil, bu milletin onurunu da koruyoruz…”

Bu ülke topraklarının Osmanlı ve Selçuklu’nun mirası olduğuna vurgu yaptı Özen…

“Bu ülke 1923’te kurulmuş bir ülke olsa da, Osmanlı’nın mirasını devralmış bir devlet. Osmanlı, Selçuklu’nun mirasını devralmış bir devlet. 2 bin yıllık devletin mensupları olan bir milletiz. Biz bir Ukrayna değiliz. Ya da kurdurdukları taşeron devletlere benzemeyiz. Kıbrıs Harekatı’nda Erbakan ve Ecevit, Amerika’nın yaptırımlarına boyun eğmedi. Amerikan askerleri Türkiye’den gönderildi, Amerikan üsleri kapatıldı. Şimdi çok daha güçlü bir Türkiye var. Savunma Sanayii’nde kendisine yeter bir Türkiye var. Bu anlamada savunma sanayisindeki başarı hikayesini daha da geliştirerek devam edeceğiz. Bu milletimizin başarısı…”

Peki Bursa, savunma sanayisinin neresinde? Ankara, en büyük rakip mi?

Bursalı firmalar tarafından yapılan savunma sanayisi ile ilgili durumu da özetledi Özen…

“Bursa otomotivde sağlıklı sanayisi, birikimi olan bir şehir. İhracatta kimi zaman ikinci, kimi zaman üçüncü olan bir şehir. TOOG Bursa’da kuruldu. Bu bir tesadüf değil. Doğru bir tercihti. Cumhurbaşkanı da bu beklentilerimize olumlu karşılık verdi. Bu tecrübe ve birikimi savunma sanayisinde doğru kullanan şirketlerimiz var. Bunların sayılarının artmasını arzu ediyoruz. Savunma sanayisindeki kümelenme ve çalışmalar biraz Ankara’ya doğru kaydı. Ama Bursa’da bu alt yapının savunma sanayisine verdiği desteği de yakından biliyoruz. BTSO’da savunma sanayi kümelenmesi var. Bu alanda firmalarımızın çalışmalarına teşekkür ediyorum…”

Savunma sanayisinde birçok ülkenin imrendiği SİHA’lar, ardından savaş gemisi ve savaş uçakları, yaşları 25-35 arası olan genç mühendislerin üretim zekaları karşısında gururlanmamak elde değil.

Türkiye’nin her alanda güçlü olması, 84 milyonun isteği ve arzusudur.

Umuyoruz, ülkemizin geleceği gençlerin başarıları ile yarınlar daha güzel olsun.

Sağlıklı ve esen kalın…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.