Hava Durumu

Medya sektörü milenyum çağına geçiyor! Tarih yeniden yazılıyor…

Yazının Giriş Tarihi: 16.06.2022 15:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.06.2022 03:50

İnternet gazeteciliği yasası olarak bilinen dezenformasyonla mücadeleyi hedefleyen internet haber sitelerini süreli yayın kapsamına alan düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM’de önce Dijital Mecralar Komisyonu’nda, ardından Adalet Komisyonu’nda oy çokluğuyla kabul edildi.

Bilindiği üzere, internet gazeteciliği yasası 15 yıldır tozlu raflarda bekletildi. 2014 ve 2017 yıllarında cesaret edilmeye kalkılsa da, baskılarla komisyonlarda bile görüşülemeden geri çekilmişti.

İnternet gazeteciliği yasasına kimler destek verdi?

AK Parti, MHP, BBP, İnternet Gazetecileri Federasyonu, Küresel Gazeteciler Konseyi.

Bu yasaya “Anayasaya aykırı” gerekçesiyle kimler karşı çıktı?

CHP, İYİ Parti, HDP ve diğer mesleki kuruluşlar…

Yasa genel olarak ne içeriyor?

Öncelikle binlerce gazeteciyi ilgilendiren internet haber sitelerinin fiilen tanınması, çalışanlarının basın kartı alabilmelerine yönelik kanun maddesinde değişiklik…

Yanı sıra…

İnternet haber sitelerinin Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alabilmelerini sağlayan kanun maddelerinde değişiklik…

Bu konuya siyasi partiler değil ama bazı meslek örgütleri karşı çıkıyor.

Gerekçeleri…

Gazeteler bu yasayla batar. Çünkü, basın ilan kurumundan alınan reklam pastaları bölünecek.

Hayır bölünmeyecek.

Aksine Basın ilan kurumu gelirleri artacak.

Nasıl mı?

Gazeteler satılmıyor diye ilan vermek istemeyen Adalet Bakanlığı’nın tüm ilanları, belediye meclis kararları, belediyelerin haber sitelerine verdiği advatorial ve banner reklamlar, Basın İlan Kurumu ilan pastasına eklenecek.

Her haber sitesine direk resmi ilan verilmeyecek. Bunun kriterleri Basın İlan Kurumu’nun yasa sonrası yapacağı yönetmelik değişikliklerinde ortaya çıkacak.

Amaç burada, 3-5-10-15-20-30 kişi istihdam eden kurumsal haber sitelerine ilan desteği sağlanması.

Bugün öyle haber siteleri var ki, 20-30 kişi istihdam ediyor, Basın İlan Kurumu ilanlarından faydalanamıyor.

Diğer bir konu…

29’ncu maddede yer alan hapis cezası konusu…

Belgesiz, kanıt ve delil olmadan yapılan bir yalan haberin paylaşılmasına getirilen cezai hükümlülük.

Tartışmaya konu olan bu maddenin yasa çıktıktan sonra yeniden ele alınarak düzenlenebilir olabilir.

Lakin…

Metaverse konuşulduğu bu dönemde 15 yıldan buyana çıkarılması beklenen ülkenin belinde kambur olarak duran internet gazeteciliği yasasının çıkarılmaması, geri çekilmesi ya da karşı çıkılması, hem ülkeyi hem de medya sektörünü geriye götürür.

2011 yılından buyana Bursa İnternet Gazetecileri Derneği, 2019 yılından buyana İnternet Gazetecileri Federasyonu olarak mücadele ettik bu yasa için. Kimi zaman Meclis’e kadar geldi, geri çekildi. Baskılar o kadar çoktu ki, şimdi olduğu gibi... Kimileri ayağa kalktı, gazetelerin manşetlerinden ilan verdiler resmen. Önce tutuştular, yasayı geri çektirmek için tüm güçlerini kullandılar. Baktılar bu kez papuç bağlı, sahiplenmeye çalışanlar oldu.

Bir yandan Ankara’da kamp kurup yasayı geri çektirmek için lobi yapanlar, diğer taraftan internet medyalarına şirin görünmeye çalıştılar.

Biz ne yaptık? Mücadelemizi sonuna kadar sürdürdük.

“Hayal kurmayın, bu yasa çıkmaz” diyenleri, “Ne işin var, başkancılık oyna” diyenleri, iktidara yakınmış gibi görünüp, arkadan “anayasaya aykırı olan bu yasa geri çekilsin” diyenleri de gördük.

Biz İnternet Gazetecileri Federasyonu olarak hem internet medyalarımızın, hem basın ilandan resmi ilan alan günlük gazetelerimizin, hem de radyo ve televizyonların haklarını savunmaya çalıştık.

Nitekim 1 madde haricinde en mutlusu biz olduk bu yasa ile...

Emeği geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a, tüm siyasi parti milletvekillerine, kuruluşundan buyana mücadele eden dernek başkan ve yöneticilerine, Federasyon yönetim kurulu, denetim kurulu, yüksek istişare kurulu, etik kurulu üyelerine, federasyona katkı koyan personellerimize, hiç desteğini esirgemen valiler, belediye başkanları STK‘lara teşekkür ediyorum.

Gerçekten “tarih yazıldı”.

Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Medya artık resmen milenyum çağına giriyor.

Ülkemize ve medya camiamıza hayırlı olsun.

Sağlıklı ve esen kalın…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.