Hava Durumu

Bir çocuğun narkotik hayali! Uyuşturucuyla mücadelede ne durumdayız?

Yazının Giriş Tarihi: 20.05.2022 09:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.05.2022 09:06

Bir çocuğun hayali…

Henüz 11 yaşında… 

Okulunda çalışkan, derslerinde başarılı bir çocuk.

Matematik ve Fen derslerinde çok başarılı. Bakıldığında mühendis, mimar olacak diye bakıyorsunuz?

“Büyüyünce ne olacaksın?” diye sorulduğunda çocuğun cevabı şaşırtıyor.

-“Narkotik polisi olacağım amca!”

Tek hayali var; Narkotik polisi olmak…

Nedenini herkes merak ediyor. 

İkinci soru peşinden geliyor; “Neden narkotik polisi olacaksın?”

-“Babam uyuşturucu kullanıyordu. Annemle babam bu yüzden ayrıldı. Narkotik polisi olursam, uyuşturucu satanların kökünü kazıyabilirim…”

Uyuşturucunun geldiği ve getirdiği nokta. Sözün bittiği yer…

Bursa Uyuşturucu ile Mücadele Derneği’nin de çalışmaları var bu konuda. Sosyal medya hesaplarından bilgilendirme, “uyuşturucudan uzak durun” çağrılarını görüyoruz.

Bursa Uyuşturucu ile Mücadele Derneği, uyuşturucu ile mücadelede çarenin zorunlu tedavi yasası, uyuşturucu satıcılarına yönelik okkalı operasyonlar yapılmasını, gözaltına alınan uyuşturucu satıcılarının serbest bırakılmamasını istiyor. Dernek, bu çalışmaların yapılmaması durumunda uyuşturucunun ülkeyi felakete götüreceğini belirtiyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında madde bağımlılığı ile mücadele amacıyla kurulan Gençlik ve Aile Destek Merkezi’nde (GADEM), madde bağımlısı ve bağımlı yakınlarıyla bireysel görüşmeler gerçekleştiriyor.

GADEM’in çalışmalarına büyük önem veren Büyükşehir Belediyesi, bünyesinde uzman ofisleri, aile eğitim salonu ve sosyal etkinlik alanlarının da bulunduğu ek binalarını da hizmete açarak, bağımlılıkla mücadeleyi sürdürüyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından uyuşturucu ile mücadele konusunda Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayları Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 17 ilçede yapıldı. Çalıştaylarda yapılan değerlendirmeler Bağımlılıkla Mücadele Şurası’nda paylaşılacak. Bunlar önemli çalışmalar…

TBMM Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu Başkanı Yılmaz Tezcan, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Recep Akdağ, uyuşturucu ile mücadele konusunda neler yapıyorlar?

Bu konuda Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, madde bağımlıları için zorunlu tedavi yasasının gündemlerinde olduğunu, yasanın biran önce TBMM Genel Kurulu’na getirileceğini söyledi.

Uyuşturucu tedavisinin çok zor olduğunu da ifade etti Esgin…

“Madde bağımlılarının tedavilerinde başarı oranı yüzde 7’dir. Burada sadece tıbbi tedavi değil, sosyal, kültürel, sportif anlamda da çalışmaların arttırılması gerekiyor…”

Salon siyaseti değil saha siyaseti yaptığının altını çizen Mustafa Esgin;

“Uyuşturucu sorunu sadece Türkiye’nin değil dünyanı önüne geçemediği bir sorun. Son yıllarda sosyal hayatı olumsuz etkiliyor. Burada öncelikle aile çok önemli. Ebeveynlerin çocuklarıyla ilgilenmesi, çocukların bu illete bulaşmaması için daha dikkatli ve duyarlı olması gerekiyor. Aile ile birlikte Milli Eğitim’e, emniyete, bakanlılara, STK’lara, medyaya büyük görev düşüyor. Uyuşturucu ile topyekûn mücadele gerekiyor…”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatlarıyla tüm illerde Emniyet Müdürlüklerinin uyuşturucu operasyonlarının yapıldığını dile getiren Esgin, bu operasyonlar sayesinde 100 bin civarında uyuşturucu satıcısının cezaevlerinde tutuklu olduğuna vurgu yaptı.

Tam bu noktada, gözaltına alınıp tutuklanmayanların nedenini sordum Mustafa Esgin’e…
Malum cezaevlerinin kapasitelerinin üstünde bir doluluk yaşandığı konuşuluyor. 

Esgin, yargı ve yasal kriterler doğrultusunda tutuklamaların yapıldığını, Adalet Bakanlığı’nın uyuşturucu ile mücadele konusundaki çalışmaların da önemli olduğunu kaydetti. 

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, muhtarlarla sürekli diyalog halinde olduğunu, bazı muhtarlarla uyuşturucuyla mücadele konusunda ciddi bilgi paylaşımı ve çalışma yaptıklarını belirtti.

Bursa Valiliği öncülüğünde Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, uyuşturucu ile mücadele konusunda neler yapıyor?

2021 yılında Bursa'da kaç operasyon oldu? Ne kadar uyuşturucu ele geçirildi? Gözaltına alınan şahısların kaçı tutuklandı?

Bursa İl Emniyet Müdürlüğü’nden bu soruların yanıtını almaya çalıştık ama maalesef yine bürokrasiye takıldık sanırım…

İmdadımıza İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yetişti…

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hedef kitlesi gençler olan uyuşturucunun, dünyanın karşı karşıya kaldığı en temel sorunlardan biri olduğuna işaret ederek, Afganistan'ın eroinin üretim merkezi, İran'ın ise eroinin geçiş ve metamfetaminin üretim merkezi olduğunu söyledi.

“Avrupa ve Çin'de sentetik uyuşturucu üretiliyor. Uyuşturucu arzı konusunda ciddi tehditle karşı karşıyayız. Eroinin, Türkiye'yi de içine alan rotası bulunuyor. Kokainde ise temel rota, Amerika ile Avrupa.  Türkiye'de de kokain yakalamalarında artış yaşanıyor…” 

Okul çevrelerinde uyuşturucu satışı konusunda Soylu…

“2021'de 2 ton 841 kilogram kokain yakaladık. 2017'den itibaren saha baskısıyla bonzainin etkisi, yaygınlığı en az seviyeye indirildi. Bu önemli bir başarı. Gençler, zombi gibi meydanlarda yürüyorlardı. Şu anda okul çevrelerinde, meydanlarda ve başka bir noktada böyle bir görüntüyle karşılaşılmıyor…” 

Korkutucu illet metamfetamin resmen öldürüyor… 

“Avrupa'da 2020'de 2,2 ton, Türkiye'de ise aynı dönemde 4,1 ton, geçen yıl da 5,5 ton metamfetamin yakalandı. Uyuşturucu nedeniyle yaşanan ölümlerde, 2016'da yüzde 1,4 olan tek başına metamfetaminden kaynaklanan ölüm oranı, 2021'de yüzde 35,6'ya çıktı. Bağımlılık yapma ihtimali çok yüksek. Sokakta 'Met,' 'Metin amca', 'Kristal' gibi isimlerle biliniyor. Diş eti bozuklukları ve kemiklerde erime gibi nedenlere yol açıyor…”

Bakan Soylu, Mustafa Esgin’in rakamlarını doğruladı ve net rakamı verdi…

“Uyuşturucuda tutuklu sayıları 2012'de 22 bin 445, 2016'da 37 bin 367. Beni çok eleştirmişlerdi, 'Uyuşturucu satanı görürseniz ayağını kırın' dediğimde, 2017'nin başıydı. Şu anda Türkiye'de uyuşturucudan tutuklu sayısı 106 bin 37. Bunun çok büyük bölümü, yüzde 90'ın üzerinde diyebiliriz, uyuşturucu satıcısıdır…”

İçişleri Bakanlığı’nın uzun süredir peşinde olduğu Urfi Çetinkaya'nın kardeşi, yapılan projeli operasyon ile gözaltına alındığı bilgisi de herkesi mutlu etti.

Uyuşturucu ile mücadele hız kesmeden devam eder. Mühendis, mimar olması gereken çocuklar, babasının intikamı için narkotik polisi olmak istemez.  

Sağlıklı ve esen kalın…


 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.