Hava Durumu

Türkiye'nin gururu YATAŞŞŞŞŞŞŞ....

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2026 23:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2026 23:51

YATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop, Kayseri halkının kahramanı. Kentin birçok noktasına destek veren Altop, 29 ülkede açtığı mağazalarla ülkemizin gururu oldu.

Türkiye’nin en önemli markalarından YATAŞ, 29 ülkede gururumuz oldu. YATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop'la çok güzel sohbet yaptık..

Türkiye’nin en büyük sünger fabrikasını Kayseri İncesu OSB'de kurduklarını aktaran Altop, "Günlük 5 bin metreküp, aylık 130 bin metreküp, yıllık 1.5 milyon metreküp üretim kapasitesi ile her türlü poliüretan sünger üretme kapasiteli, tamamen Alman teknolojisi ile kurulan fabrikalarımız, üniversite-sanaji projelerine etkin destek verme kapasiteli olup uluslararası kalite belgesine sahiptir. Tesislerimiz Türkiye’nin en büyük, Avrupa'nın 2.büyük fabrikası olup 213 bin 299 metre kare üzerine kurulan fabrikamızda bine yakın çalışan var" dedi.

Geri kalanını Yavuz Altop'tan dinleyelim: "Türkiye'deki 5 fabrikamızdan 4’ü Kayseri’de, 5'inci fabrikamız da Ankara’da. Ben de yönetim kurulu başkanı olarak en az ayda 1 kez Kayseri’ye geliyorum. Kayseri'deki fabrikaları ziyaret ediyorum. Burası bizim doğduğumuz yer, memleketimiz yani vatan toprağımız... Doğduğumuz yerin önemi ve anlamı çok farklıdır.

Biz bugün 70 yıllık bir firmayız. Şu anda Türkiye’de yatak konusunda en iyi mağaza konsepti bizde var; Enza Home ve Yataş Bedding. Bizim 1 metrekareye kadar küçük olan mağazalara Yataş Bedding diyoruz. Buralarda her türlü ürünün gösterilmesine önem veriyoruz. Yatak, yorgan, yastık ve oturma gruplarını satıyoruz. 1 metrekarenin üstündeki yerlere Enza Home diyoruz. Enza Home’larda Yataş’ın 300’ün üzerindeki ürün paketlerinin tamamını sergileme imkanımız oluyor. Dolayısıyla koleksiyonlar beğeni kazanıyor. Prensiplerimize aynı şekilde devam ediyoruz. 10 Şubat 1976 yılında şirket kurulduğundan itibaren garanti ve tüketici hakları vardı ancak Türkiye’de uygulanmıyordu.

ABD’de master yaparken bir ayakkabı aldım. Ayakkabının üstünde bir yer açılınca mağazaya gittim ve bana paramı iade edeceklerini söylediler. İşte o zaman garantinin orada uygulandığını gördüm. Biz bu yatak işine ilk süngerle başladık. Ben Kara Harp Okulu’nda askerliğimi yaptım. O sırada kardeşlerimle birlikte teyze çocukları Kayseri'de 2 bin metrekarelik bir yer yapmışlar.

Bana, “Seni ABD’ye göndermeyeceğiz. Burası için üretim konusu bul.” dediler. Bulduğum konu imkanlarımıza uygun olmalıydı. Araştırma yaptım ve bu şartlara göre onlara sünger üretimi yapabileceğimizi söyledim. Sünger üretimini bulduğumda pazar araştırması yaptım Kayseri'de. Burada 6-7 tane sünger satıcı vardı. Onlara “Burada sünger pazarı nasıl, Kayseri’de günde kaç tane sünger satılıyor?” diye sordum. Adam, “Abi siz sünger fabrikası mı kuracaksınız?” diye sordu ve bize ortak olabileceklerini söylediler. Bu bana moral verdi.1980li yıllarda süngerli yatak yapmaya başladık. Kaliteli sünger yataklardı. 1980 yılında süngerden yatak yapmaya başlayınca adını YATAŞ koyduk. Yatağın Y’sini ve A’sını, Taşkınlar isimli şirketimizinde T,A,Ş harflerini aldık. Ve böylece akılda kalan YATAŞ ismi ortaya çıktı.

1978’de İstanbul’da bayileri topladık. “Müşterileri memnun edin, memnun kalmadıkları ürünleri geri getirsinler, hatalı ürünlerin garantisi bizdedir.” Bu konuşmayı yaptım ve masaya döndüğümde Yılmaz Bey, "Sen şirketi iflas ettirirsin, bunun altından kalkamayız.” dedi. O da haklıydı. Çünkü o yıllarda örneğin ayakkabı alıyorsun daha mağazadan çıkmadan ‘Bu ayakkabı benim ayağıma vurur.’ deyip ürünü iade edenler fazlaca oluyordu. O yüzden çoğu mağazada ‘Kasaya giren para iade olmaz.’ yazılı kağıtlar oluyordu. Ve öyle bir ortamda YATAŞ gibi bir firma geliyor ve garanti veriyordu.

Şimdi buradaki prensip şu; müşteri memnun olmadıkça, müşterite bir seferlik satış sizi zengin etmez, istediğiniz yere getirmez dediler. Biz dedik ki; “Biz Kayseri doğumluyuz, Erciyes Dağı gibi sattığımız, ürettiğimiz ürünün arkasındayız.” Bunu ağzımızı doldurarak söyledik.

Çalışan sayımız 3 binden fazla. Ama müşterilerimizin mağazalarında çalışanları ve bize ürün satanların çalışanlarını düşündüğümüzde 5 bin kişinin istihdamı sağlanıyor. Yurt içinde 380 satış mağazamız, yurtdışında da 48 mağazamız var."

YATAŞ'ın başarısı tesadüf değil... Güvene dayalı bir ticaretleri var... O yüzden de marka oldular ve dünya çapında Türkiye'yi temsil ediyorlar...

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.