Son 3-4 aydır en sağcısından en solcusuna, en taraflı partiliye, milliyetçisinden, muhafazakarına, inandan inanmayana kadar “Şu an Türkiye’de oyunu en fazla arttıran parti kim, gündemi belirleyen lider kim.? diye sorasınız tamamından alacağınız tek cevap “Oyunu arttıran tek siyasi organizasyon İYİ Parti, gündemi belirleyen liderde Meral Akşener” şeklinde olacaktır.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener özellikle 31 Mart tarihinde yapılan yerel seçimden sonra Ankara’daki İYİ Parti Genel Merkezi'ni siyaseti çok iyi bilen Genel Başkan Yardımcılarına bırakan bir taraftan
“Yeniden cemre gibi düşmek toprağa
Yeniden haram etmek gece gündüz uykuyu…
Yunus Emre gibi atsız pusatsız
Yeniden fethetmek Anadolu’yu.”
diğer taraftan da “Koltuk eskiten değil ayakkabı eskiten genel başkan olacağım” diyen Meral Akşener o gün bu gündür gece gündür, yağmur-çamur ,kar kış demeden vatandaşlarımız ile birlikte oluyor.
Biz 2018 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmadan önce Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı adayı olduğu zamanlarda da, Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimler sonrası da yaptığı gezilerin çok büyük bir bölümüne katılmış bir gazeteci olarak ziyaretleri sırasındaki temaslarına bire bir şahit oluyoruz.
Meral Akşener bir kere gezilerinin hiç birinde kesinlikle kendisinin yada partisinin propagandasını yapmıyor yapmaktan da özellikle kaçınıyor. Ziyaret yapacağı bölgelerdeki il-ilçe ve belde başkanlarının yaptığı organizasyonlarda ama daha çok spontane gelişen ziyaretler çerçevesinde vatandaşlar ile bir araya geliyor.
Meral Akşener işyeri yada esnaf ziyaretleri sırasında bölgenin üretimi yada sanayisi ile ilgili esnaftan bilgi soruyor, muhataplarından aldığı cevapları hemen yanı başındaki kurmayları not alıyor. Bölgeden ayrıldıktan sonra da grup toplantılarında yada basın toplantılarında kamuoyu ile paylaşıyor.
Ancak bunlardan daha önemlisi yıllar sonra bir siyasi parti Genel Başkanı'nın Anadolu yollarına düşmesidir. Hatırlatmakta fayda var. 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçim öncesi Tayyip Erdoğan da dolaşmadık yer bırakmıyor; iktidar olduktan sonrada Türkiye’yi bir baştan bir başa dolaşan liderlerin başında geliyor, bu ziyaretler de seçimde AK Parti'ye oy olarak geri dönüyordu.
Son dönemlerde ama daha çok 2018 yılı itibarı Türkiye’nin tanıştığı “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi” çerçevesinde hem Cumhurbaşkanlığı, hem de AK Parti Genel Başkanlığı gibi iki zor görevi birden üstlenen Erdoğan zaman darlığı dolayısı ile eskisi kadar yurt gezileri yapamıyor yada yapmıyor.
İşte siyaseten böyle bir boşluğu gören İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener yukarıda da belirttiğimiz gibi parti Genel Merkezini kurmay heyetine bırakarak Anadolu yollarına düştü. İlk anlarda belli başlı çevrelerden “Bu tür siyasetin dönemi kapandı” şeklinde cılız ifadeler çıktıysa da araştırma şirketlerinden gelen sonuçlar Meral Akşener’in son derece haklı olduğunu ortaya çıkardı.
Yazımızın başında da belirttiğimiz kendilerini bir siyasi partinin iflah olmaz sempatizanı olarak görenler kapalı kapılar arkasında, siyasete ortadan bakan çok büyük bir çoğunluk ta “Oylarını arttıran tek siyasi organizasyon İYİ Parti” demekten başka bir çare bulamıyorlar.
Bizim insanımız kendisine değer verilmesini, hatırının sorulmasını ister. En azından mensubu olduğu siyasi partinin genel başkanının matbaada basılarak çoğaltılmış bayram tebriğini bile çerçeveletip evinin yada iş yerinin görülebilecek bir yerine asmaktan asla geri durmaz.
Bu bakımdan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in "Koltuk değil ayakkabı eskiteceğim” şeklindeki ifadesini çok iyi değerlendirmek gerektiğine inanıyoruz. Hatay’ın Kırıkkan ilçesinde, Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde, Kars’ın Arpaçay, Ardahan’ın Göle ilçesinde yaşayan bir vatandaşımızın karşısında derdini soran, sorunlarını not alan bir Genel Başkan gördüğündeki heyecanının en azından sandığa nasıl yansıyacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.
Geçmişte siyaset yapanlar “Smokinleri giyerek” seçimi başlatırlardı. Meral Akşener bir adım daha atarak “Ayakkabı eskitmek” anlayışını öne çıkardı.
Neticeyi ilk seçimde göreceğiz..