Hava Durumu

İYİ Parti'nin 2023 kongre süreci

Yazının Giriş Tarihi: 28.11.2022 13:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.11.2022 13:42

Son dakikada bir değişiklik olmadığı tarihte Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve milletvekili genel seçimi 2023 yılının Mayıs ayında yapılacak. AK Partili yöneticilerin “Üniversite sınavı ve seçim aynı zamanda yapılamaz” şeklindeki açıklamalarından sonra seçimin bir ay öncesine yani erkene alınması artık bir mecburiyet halini almış durumda.

Bizim memlekette özellikle genel seçim süreci şu şekilde işler:

İktidarda bulunan siyasi partinin genel başkanı bir sabah kameralar karşısında “Erken seçim yada genel seçim şu tarihte yapılacak” dediği an ile seçimin yapılacağı zaman dilimi arasındaki süre genellikle üç ayı geçmez.

Seçime üç ay kaldığında bir anda partilerin il ve ilçe başkanları başta olmak üzere kendisinde güç vehmeden belde başkanlarının tamamı ile yönetimlerin yarısından çoğu adaylık için istifa eder, parti yönetimleri boşalır dolayısı ile partiler komutansız bir ordu gibi seçime girmek zorunda kalırlar.

Türkiye’nin en deneyimli siyasetçilerinin başında gelen İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener bu durumun getirdiği sıkıntıları çok iyi bildiğinden ve 2018 yılında yapılan seçimden partisinin fena halde etkilendiğini gördüğünden kendisine “-Efendim izim verirseniz genel seçimde milletvekili adayı olmak için görevimden istifa ediyorum” diyen il başkanlarının tamamına “-Biraz bekleyin bu konu ile ilgili genel merkezimizin bir çalışması var" cevabını verdi.

Özellikle il başkanları “-acaba genel merkezimizin nasıl bir çalışması var.?” diye düşünürken 30 Eylül 2022 Cuma günü   İYİ Parti'de seçim öncesi kongre kararı alarak Kurultay sürecinin 7 Ekim'de ilçe ve il kongrelerinin tamamlanmasıyla başlayacağı duyuruldu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener başkanlığında, Başkanlık Divanı, Milletvekilleri ve Genel İdare Kurulu (GİK) üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda partinin 3’üncü olağan kurultayının yapılması kararı alındı.

Kurultay sürecinin 3 Ekim’de ilçe ve il kongreleriyle başlaması ve ardından 3’üncü olağan kurultayın yapılması kararlaştırıldı.

Burada gönlünden milletvekili adaylığı geçen teşkilat mensuplarının tamamını ilgilendiren karar ise genel seçimlerde milletvekili adayı olacak partililerin, teşkilatlarda boşluk olmaması için il ve ilçe kongrelerinde aday olmamaları konusunda tavsiye kararı alınmasıydı.

Kongre süreci başladığında geçmiş yıllarda başka partilerde siyaset yapan teşkilat başkanları geçmiş dönemlerde olduğu gibi “400 olan delege sayısını 399’a indir, herkes tabii delege olsun kongre kararı alındıktan 15 gün sonrada ilçe başkanı ve yöneticilerin kim olduğu bilinsin” diye düşündüler ancak kısa bir zaman sonra fena halde yanıldıklarını anladılar.

İşin doğrusu ilçe yönetimini seçecek 400 delegenin belirlenmesi adına yapılacak çalışma ile ilgili İYİ Parti genel merkezinden gelen genelgeyi öğrenince daha önce hiç böyle bir şey yaşamamış birisi olarak bizde şaşırıp kaldık.

Bir ilçede birden fazla adayın olacağı belli olan bir ilçede şahit olduğumuz üzere yaşanılan yarışı yani var olan 3 bin üyeden 400 ilçe delegesi olabilmek adına verilen mücadeleye bire bir şahit olunca yanımızdaki arkadaşlarımıza “-demek ki iktidar olmanın iktidar partisi olarak tanımlanmanın ilk şartı buymuş” dediğimizi hatırlıyoruz.

İYİ Partinin ilçe kongreleri süreci şu sıralar olanca hızı ile devam ediyor, bizde olup biteni yerinde görmek ve yeni delege sistemine adapte olabilmek adına kendimizi hemen her kongreyi takip etmek durumunda görüyoruz.

Türkiye’nin 81 ilinde 900 küsur ilçede ve büyükşehir statüsüne dahil olmayan ilçelerin beldelerinde son derece heyecanlı bir yarış sürüyor, İl merkezlerinde tüm partililerin yakından tanıdığı pek çok isim 400 kişilik delege listesine giremiyor , tasvip edilmiyor.

Bu durum İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener’in “-Milletvekili adaylığı düşünenler kendilerini bana değil önce partililerimize sonra da o bölgedeki seçmene sevdirsinler” ifadesinin de ne kadar doğru ve haklı olduğunu gösteriyor.

İYİ partinin kongre süreci 2023 yılının ocak ayına kadar devam edecek, Ocak ayı içerisinde hem il kongreleri tamamlanacak hem de Bin 200 civarındaki Büyük kurultay delegeleri seçilmiş olacak,

Daha açık bir ifade ile bir ilçe merkezinin mahallesinde bulunan parti üyesi kendisini partililere sevdirdiği kabul ettirebildiği takdirde genel merkez delegesi olabilecek yolu da kolaylıkla alabilecek.

İYİ Partinin ekim ayında başlattığı ve ocak ayında son bulacak kongre sürecinin arasında kalan 4 aylık zaman dilimi içerisinde ortaya çıkan heyecan ve hareketlilik parti teşkilatlarının da daha diri bir şekilde seçime hazır olmasını sağlayacak.

İktidar amaçlayan bir siyasi parti neyi hedefliyorsa İYİ Partide şu aşamada tamamen o şartları yerine getiriyor.

Sonucun ne şekilde olacağını da önümüze gelen sandık açıldıktan sonra öğrenebileceğiz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.