Hava Durumu

Cendere

Yazının Giriş Tarihi: 09.02.2022 14:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.02.2022 02:04

Türk Dil Kurumu Cenderenin anlamını “bir şeyi sıkmak, ezmek gibi işlerde kullanılan düzenek.” diye ifade ediyor.

Bilgimizi tazelemekte fayda var, Cendereyi çoğu kişi, Kurtlar Vadisi dizisinin bir müziği olarak hatırlamaktadır.

Bu şekilde hafızalara yer eden cenderenin anlamı, aslında dizideki kullanımına uygundur. Cendere nedir sorusu için, genel olarak baskı anlamını kullanılmaktadır denilebilir. Baskı derken, hem fiziki hem manevi baskı anlamlarına gelmektedir.

Fiziki olarak, herhangi bir şeyi, ezme ya da sıkıştırma için kullanılan alet şeklinde tanımlanmaktadır. Aynı zamanda manevi baskı anlamına da gelmektedir.

Dün gazeteye doğru giderken selam veren bir okuyucumuza “Nasılsın iyi misin? “ diye sorar sormaz “-Yüksel Başkan'ım kendimi tam olarak cendereye sıkışmış bir halde görüyorum, ama işin daha kötüsü içerisine düştüğüm bu cendereden de kurtulmanın mümkün olmayacağı kanaatini taşıyorum” cevabını verdi.

Okuyucumuza “ Senin fiziki durumunda cendereye düşmüş gibi bir alamet görmüyorum” dediğimde “-Senin elektrik-akaryakıt ve doğalgaz başta olmak üzere hayatımızı devam ettirecek temel ihtiyaç maddelerine gelen aşırı zamlardan haberin yok ya da paran çok, o yüzden bizim nasıl bir cendereye düştüğümüzü anlamıyorsun” diye konuştu.

Her ne kadar okuyucumuza takılsak da normal bir hayat sürmeye çalışan en azından temel ihtiyaçlarımızı kazasız belasız temin etmeye çalışan birisi olarak bizimde cenderenin tam ortasında kaldığımızı çok net bir şekilde görüyoruz.

Vatandaşı içerisine düştüğü bu cendereden kimin çıkartacağı ile ilgili işin doğrusu bizimde bir fikrimiz yok, Herkesi yakıp kavuran bu hayat pahalılığının parti-kişi yada kurumların çok üzerinde olduğunu bu yüzden de her sabah uyandığımızda “Acaba bugün akaryakıta, doğalgaza veya elektriğe yeni zam var mı?" diye düşünmekten ruh hastası olacak duruma gelmiş vaziyetteyiz.

Nasıl olacağını bilmemekle birlikte içerisine düştüğümüz bu zorluklardan bir şekilde çıkamadığımız takdirde cenderenin bizi un ufak edeceğinden en ufak bir şüphemiz de kalmadı.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.