Hava Durumu

Asgari ücret

Yazının Giriş Tarihi: 23.12.2022 11:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.12.2022 11:42

Biz kendimizi bildik bileli memlekette tartışması asla bitmeyen gündemin başında asgari ücret tartışması gelir.

Yılın son aylarında başlayan bu tartışma iktidar partisine mensup siyasetçiler tarafından “Ne yapalım imkanlarımız bu kadar ancak bu kadar fedakarlık edebildik” sözleri ile neticeye bağlanır.

Asgari ücretin açıklanacağı gün aşağı yukarı belli olduğundan o güne kadar pek çok kişinin elinde kalem kağıt “Asgari ücret bu kadar olur, yok bu kadar olur, hayır bu kadar olur” şeklinde toto oynanır durur.

Asgari ücretin açıklanması ile var olan tartışmalar sona ereceğine daha da alevlenir...

Bu kadar para ile nasıl geçineceğiz, Asgari ücretin açıklanması ile zaten iğneden ipliğe zam gelecek” şeklindeki şikayetlerde asla sona ermez.

İşe yeni başlayanlar, başladığı halde yeteri kadar ücret alamayanlar için hemen her yıl beklenilen artışlar geçinmeye yetecek kadar olmayınca tartışmalarda bitmek bilmiyor.

Asgari ücrete yapılan zamlar doğrudan emekli olmuş vatandaşlarımızın emekli maaşları içinde ölçü olacağından bu artışlar karşısında meydana gelen memnuniyetsizlik milyonlarca vatandaşımızı da etkiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2023 yılı için açıklanan asgari ücretten hiç kimsenin memnun olmadığını zaten herkes biliyor. Konu ile ilgili olarak var olan sendikaların hemen hemen tamamı günler öncesinden “9 bin liranın altında bir rakamı konuşmaya bile değmez” şeklindeki açıklamalarının ardından 8 bin 500 lira olarak belirlenen rakam için “dağ fare doğurdu” ifadelerinin daha çok kullanılmasına vesile oldu.

Türkiye’de tek ve değişmez gündemin ekonomi olduğunu bilmeyen yok, bunu en iyi siyasetçilerde biliyor.

Çarşı pazarın yangın yeri olduğu, dün aldığımız bir ürünü ertesi gün aynı fiyata almanın mümkün olmadığı, istikrarın elden kaçtığı bir süreçte asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa yapılsın bir anlamı olmayacak!

MTV’ye yüzde 61 zam yapıldığı bir süreçte “asgari ücrete yüzde 54 zam yaptık” demek hiçbir anlam ifade etmez!

TÜİK’in o kadar kısmasına rağmen enflasyonu yüzde 85 olarak açıklamasından sonra da asgari ücrete yapılan zam zaten son derece komik duruyor.

Yılbaşından itibaren karşımıza çıkacak olan zamlar zaten hepimizi büyük zorluklar içerisinde bırakacak cinsten...

 Asgari ücretlilerin ve onlara bağlı olarak emeklilerin alıkları maaş zaten ev kirası-elektrik-doğalgaz-su-internet gibi temel ihtiyaçları bile karşılamakta zorlanırken “asgari ücrete iyi zam yapıldı” demek akıla izana zaten sığmaz.

Bir taraftan “Dünyanın en büyük ekonomilerinden birisiyiz. başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa bizi kıskanıyor” söylemlerinde bulunurken asgari ücret alanları ve emeklileri açlığa mahkum etmek işin doğrusu bize has bir hadise olsa gerek.

Allah yöneticilere merhamet versin. Geçim zorluğu çeken vatandaşlara da yardım etsin.

İşimiz Allah’a kaldı zira..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.