Hava Durumu

“Ülkenin geleceği gençlere emanet”

Yazının Giriş Tarihi: 19.05.2022 08:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.05.2022 08:45

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç,19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolaysıyla mesaj yayımlarken, “Ülkenin geleceği gençlere emanet” dedi.

Dr. Büyükkılıç şu ifadeleri kullandı: “Bu aziz topraklar, ecdadımızın canları pahasına gösterdiği olağanüstü ve onurlu mücadele ile vatan olmuştur. 1002 yıl önce Malazgirt ovasında,603 yıl önce İstanbul surlarında, 107 yıl önce Çanakkale’de, 103 yıl önce Samsun Limanı’nda ve 6 yıl önce de 15 Temmuz’da, hep bu onurlu mücadelenin yansımalarını görürüz. İnanıyoruz ki, bu mücadele Türk gençliği var olduğu sürece devam edecektir. Ülkenin geleceği gençlere emanet.”

Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, hayatı boyunca gençliği en fazla önemseyen dünya liderlerinden biriydi. O hep gençlere güvendi ve inandı. Bu nedenle de Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı 19 Mayıs 1919 tarihini gençlere armağan etti.

Mustafa Kemal Atatürk, “Bugün ulaştığımız sonuç, yüzyıllardan beri çekilen ulusal yıkımların yarattığı uyanıklığın ve bu sevgili yurdun her köşesini sulayan kanların karşılığıdır. Bu sonucu Türk gençliğine armağan olarak bırakıyorum, bütün ümidim gençliktedir” demişti.

19 Mayıs 1919’un 103’ncü yılını idrak ediyoruz. Dile kolay 103 yani bir asrı dahi geçmiş. Bugüne kadar taze, bugüne kadar yeni. Ne de kolay gelip geçmiştir değil mi? Bugün öyle unutulacak ve savsaklanacak  bir gün değildir. 627 yıl önce üç kıtaya hükmetmiş bir imparatorluğun son adamı ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk adımının sözlü mutabakatının eyleme geçiş günüdür. 19 Mayıs her yıl övgü şeklinde kutlanmış bir gençlik bayramı olarak hafızalarda kazınmıştır.

Osmanlı İmparatorluğunun 27 halifesi ve 36 padişahın son adamı Vahdettin ile Türkiye Cumhuriyetinin ilk adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün mutabakatı olmasaydı tarih bugün acaba ne yazardı?

Yetişmekte olan gençliğimizin bunları bilme hakkının olduğuna inanıyoruz. Tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919’un tarihi izdüşümlerinin de halkımızla paylaşılmasına yardımcı olacak programlarla yapılmalıydı diye düşünüyoruz.

Daha düne kadar resmi tarihe  göre Vahdettin’in  vatanı özelde İngilizlere genelde ise itilaf devletine satmaya çalışırken Mustafa Kemal Atatürk, vatanı kurtarma amacıyla kırık dökük bir motorla İstanbul’dan kaçarak ve de deniz yolunda büyük tehlikelere geçirerek Samsun’a ulaşarak Kurtuluşu başlatmıştır.

Yıllarca 19 Mayıs’ı böyle anlatılmıştı. Birini vatansever yapmak için diğerini vatan haini yapma gereği duyulmuştu. Oysa ne Vahdettin ne de Mustafa Kemal haindi. İkisi de vatanseverdi ve ikisinin de ortak paydası vatanı kurtarmaktı fakat yöntemleri farklıydı.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.