Hava Durumu

Herkes Kayserili Olamaz...

Yazının Giriş Tarihi: 16.10.2021 10:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.10.2021 10:06

Kayserili olmak güzel bir duygudur, ayrıcalıktır ve büyük şereftir. Bu duygular ve şeref başka şehirlerden olan insanlarımızda da vardır elbette. Onu savunmak, o diyarlardaki insanlara düşer. Kayseri’yi savunmak ise elbette Kayserili insanlara düşecektir. Bu yazıyı yazmamın nedeni İstanbul’dan Kayseri’ye gelen ulusal bir gazetenin yazarı ile çeşitli kurumları ve üniversiteyi ziyaret ettiğimizde, Erciyes Üniversitesi içerisinde bulunan 19 fakültenin ve sağlık birimlerinin Kayseri hayırseverler tarafından yapıldığını görünce kendisinin çok şaşırmasıdır…  
Kendisinin “Türkiye’nin hiçbir şehrinde böyle hayır ve hasenat yapanları görmedim, bunun için Kayserili olmak gerçekten gurur verici” ifadesini kullanması bizleri çok mutlu etti.
Kayseri, sanayi, tarih, kültür ve medeniyet şehridir. Dünyada eşi benzeri olmayan bir kayak merkezi olan Erciyes, gene eşi benzeri olmayan Kapuzbaşı Şelalesi, binlerce kuşu ile Sultan Sazlığı, Kaniş-Karum ile doğal güzellikleri dillere destandır. Devletin sırtına yük olmayan ender şehirlerdendir. Kendi ekonomik gelişimini insanının organize özellikli yapısıyla sağlamış, dinamik insan yapısıyla takdire şayan bir memlekettir. Güzel coğrafyasını daha da güzel insanlarıyla yaşanabilir yapmayı başarmıştır. Bünyesine memleket ve millet bütünlüğüne zararlı hiç bir akımı katmamıştır. Millet ve devlet birliği ve bütünlüğünü her türlü değerin üstünde tutmuş güzide insanlara sahip bir memlekettir.
 Bu söylemlerim sadece benim yorumum değil, bağımsız ve bizleri tanıma imkan ve fırsatına sahip olmuş herkes tarafından dillendiren gerçeklerdir. İnsanımız, TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun dediği gibi “Kayserimiz girişimci ve yaşadığı her memlekete ve insana uyum sağlayan, problemsiz, ekmeğinde ve aşında insanlardır.”
Gurbetçimiz boldur. Bu kadar gurbetçi olması dışa açılmayı kolaylaştırmış ve insanlarımızın memleketiyle olan bağını hiç koparmamasından dolayı da gurbetteki yenilikleri sürekli memleketine getirme fırsatı bulmuştur. Bu, memleketi de özellikli bir yöre yapan faktör olmuştur..
Kayseri’nin özellikleri bunlarla da sınırlı değildir. Özellikle pastırması ve sucuğu dünyaca tanınırlığını temin etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’daki toplantısında Kayseri pastırmasını tercih etmesi bizleri daha da mutlu etti. Kayseri her zaman özel bir memleket olmuştur. Bu şehirden de özellikli insanlar çıkmıştır. Cumhurbaşkanı, bakanlar ve Genelkurmay başkanı Kayseri evlatlarından sadece bir kaçıdır...
Turizmde, sanayide, tekstilde ve inşaat alanında yine bu memleketin evlatları kendi isimleriyle marka olmayı başarmıştır. Kadir Has, Süleyman Çetinsaya, Saffet Arslan, Mustafa Çıkrıkçı, Bayraktarlar, Küçükçalıklar, Özilhanlar, Ziya Eren, Baldöktüler, Hamtemoğulları, Etem Saykı ve Yavuz Altop gibi her iş kolundan ünlü simaların ürettiği markalar Türkiye’nin gururu niteliğindedir.
Süleyman Çetinsaya  gibi değerli ve nitelikli iş adamı önemli şehrimizde sağlık konusunda başarılara imza atan, üniversitelerde adına fakülteler ve konferans salonları yaptıran Kayserimizin gurur kaynağıdır.
Ülkenin siyaset, ekonomi, sanat ve edebiyatına yön veren bu kadar kıymetli insan yetiştirme potansiyeli kaç memlekette vardır bunu bilemiyorum? Coğrafyayı vatanlaştıran unsur insanıdır. Bizim insanımız da coğrafyasını şenlendirip güzelleştirmiştir. Bunu özellikli yapısıyla başarmıştır.
Kayseri, farklı kültürel yapıdaki insanların barış ve huzur içinde yaşadığı ender memleketlerden biridir. Kardeşlik felsefesinin etkili olduğu memleketlerdendir. Bu yapısıyla vatan hainlerine hiç bir dönemde kucak açmamış ve onları kabul etmemiştir.
Kayseri mutfak kültürü belki de Türkiye’deki en zengin numunelere sahip bir yapıdadır. Lezzet noktaları mantılarıyla, fırınağzıyla, güveciyle, yaprak dolmalarıyla, Gül Tatlısı’yla ve Nevzinesi’yle yemek tatlı seçenekleriyle kendine özgü yapısını koruyan bir mutfak kültürünün mümessilidir.
Bu saydıklarımızdan daha fazla övünülecek bir memleket ve bu memleketin sahipleri olan Kayserililer, Türkiye’de gene ilklere imza atarak bir hanımefendiyi kulüp başkanlığına getirdi.
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.