Hava Durumu

Cumhurbaşkanına açık mektup...

Yazının Giriş Tarihi: 18.01.2022 11:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2022 11:02

Sayın Cumhurbaşkanım, siz ve eşiniz hayvansever ve merhametli insanlarsınız. Sizin de Köşk’te beslediğiniz köpekler ve kediler var… 2021 yılının son günlerinde Gaziantep’te yaşanan korkunç olayda 4 yaşındaki kızları Asiye’nin 2 pitpull köpeğin saldırmasıyla ağır yaralanmasının tek suçlusu sorumsuz anne ve babadır. Çünkü daha sonra yayınlanan videolarda Asiye’nin bu pitbullarla sürekli oynadığı görülmüştür. Bundan dolayı bir hayvansever olarak görüşüm, böyle tehlikeli hayvanlarla oynamasına aldırış etmeyen tek suçlu annesi ve babasıdır. Hayvanların sahibinin de suçu vardır elbette hayvanlara maske takmadan bıraktıkları için…

Sayın Cumhurbaşkanım, gene sizden Allah razı olsun… Asiye’nin tedavisi için gerekenlerin yapılmasının talimatı verdiniz… Pitbull köpeklerinin bir çocuğun ağır yaralanmasına sebebiyet vermesi, bütün sokak hayvanlarının toplanması konusunu gündeme getirdi… Sokak hayvanlarının sorunu şudur. Şehir merkezleri ve ilçelerde yerel yönetimler gerektiği kadar saha beslemesi yapmadığından hayvanlar aç kalıyor. Bunlar da insanlara ve özellikle de kendini koruyamayan çocuklara saldırıyor. Şayet belediyeler bu sokak hayvanları için ciddi çalışmalar (kısırlaştırma, aşılama, küpeleme ve sokak beslemeleri )yapsa böyle olaylarla karşılaşmayız. Türkiye’nin dört bir yanından belediyelerin aşılı, kısırlaştırılmış ve kayıtlı köpekleri toplayıp arak pek çoğunu öldürdüğü ya da ölüme terk ettiği yönünde haberler geliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 81 ilin valilik ve belediyelerine “sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlarla” ilgili genelge gönderdi. Bakanlık bu hayvanların belediyelerin kuracakları güvenli barınaklarda yaşamalarını istiyor. Belediye ise bu konuda bir adım dahi atmıyor. Hayvanların yaşam alanları barınak değil doğadır. Ama ne yazık ki doğal alanlar belediyeler tarafından imara açılıyor. Hayvanların yaşam alanları kalmıyor. Senelerdir önüne geçilmeyen popülasyon artışı ve eş zamanlı kısırlaştırma seferberliği, yasaklanmayan hayvan satışı ile üretim çiftlikleri, yaşanan tüm hayvan trajedilerini hep beraber görüyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanım, hayvanların yaşam alanlarından kopartılmaları ve olumsuz koşullarını hepimizin bildiği, ölüm kampı olan barınaklarda ölüme terk edilmemeleri vicdana sığmadığı gibi bizler, ‘kuşu ölen bir çocuğa başsağlığına giden bir peygamberin ümmetiyiz’ dedi.  Ancak doğru bildiklerimi yazmak zorundayım.

Sayın Cumhurbaşkanım, ülkemizde 33 veteriner fakültesi var. Burada görev yapan hoca ve okullarımızda çocuklara ‘hayvanlara nasıl davranılır, hayvan sevgisini nasıl aşılanır, sokak veya mahallede yalnızken bir hayvan gördüklerinde ne yapmaları gerekir’ eğitimleri verseler çok şeylerin değişeceğine eminim.

  Sokak hayvanlarının sorunu ne yazık ki halen ülkemizde çözülmedi. Belediyelerin bu sorunu hayvanların barınaklarında değil doğal yaşam alanlarına konulması ile çözmeleri önemlidir… 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.