Hava Durumu

Bugün Sevimli Dostlarımızın Günü…

Yazının Giriş Tarihi: 03.10.2021 09:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.10.2021 09:47

Evet, 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları günü olarak kutlanıyor. Türkiye’de ise yeni yeni değer verilmeye başlandı. Bugün 4 Ekim, Hayvan Hakları Günü daha geldi. Büyükşehirlerde, barınaklarda ve okullarda  bir takım kutlamalar yapılmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan da hayvan hakları yasasının çıkması için çok gayret gösterdi. Emine Hanım özellikle hasta ve sokak hayvanları için çok gayret gösterdi. Evlerinde bu hayvanları görebilirsiniz. Bunun yanında Sayın İçişleri Bakanımız İçişleri Süleyman Soylu, hayvan sever… Kendisinin de köpekleri ve kedileri var. Bazı yasaklar getirdi. Bunun yanında bütün belediyelere talimat vererek sokak hayvanlarının beslenmesi için sahada kendisi beslemeler yaptı.
Şehrimiz de bu konuda Türkiye’nin ilk “Pati Köyü”nü kuran Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’ı ülkenin en hayvan sever başkanı olarak görüyorum. Çünkü bunlar için mezarlık dahi yaptırdı. Kayseri’ye gelen yazarlar ve sanatçılar, başka ilerden sadece Pati Köyü’nü görmek için üniversite öğrencileri ziyaret ediyor. Sayın Başkan Mustafa Yalçın’ı kutlamak isterim. Sadece Pati Köy yapmakla kalmadı toplama ekipleri ve besleme ekipleri de çok güzel çalışıyor. Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar da ilçede bulunan yüzlerce besleme ünitelerini sürekli kontrol edip kendi elleriyle besleme yapıyor. Çolakbayrakdar, yakın zamanda Türkiye’nin en modern ve en büyük kedi kasabasını faaliyete geçireceğini söyledi. Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ise seçildiği günden beri Pati Parkı ve Pati Köyü yapacağını söylemesine rağmen uygulamada henüz bir şey yok.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç da sokak hayvanlarının beslenmesi için çok güzel çalışmalar yapıyor. Aynı zamanda Hayvan Barınağına gereken ilgiyi de gösteriyor. Hatta yeni barınak için kolları sıvadı bile. Büyükşehir’de görev yapan kendisinin de hayvanları olan Buket Ergin ve Hayvanat Bahçesi ve barınaktan sorumlu Burhanettin Bacak’a da teşekkür ederim… Kayseri ve çevre ilçelerde sokak hayvanlarını için sürekli besliyorlar.

Ben “sokak hayvanları” söylemini kabul etmiyorum. Onlar sokak hayvanı değildir. Onlar “sokağın hayvanlarıdır…” Her sokakta birkaç gönüllü hayvan olmalıdır. Sokağın sakinleri tarafından bakılmalı ve gözetilmelidir. Bu gönüllü hayvanlar sokağı sahiplenir ve korur. Sokağı kendi alanları ilan ederek mahalleyi dee koruma altına alıp yabancıyı hatta diğer hayvanları da kendi alanlarına sokmazlar.

Sokağın hayvanları genellikle köpek ve kediler olup mağdur ve ezilen kesimi ise köpeklerdir. Onlara çok şey borçluyuz. En önemlisi de Allah yarattığı her canlıyı bir görev için yaratmıştır. İnsan onuru ile hayvan onuru Allah gözünde eşit olup sadece statüleri farklıdır. İçinde bulunduğumuz eko sistem sadece bize ait olmayıp hayvan ve bitkileri de kapsar. Bu dünya hepimizin…Var olmak hayvanlar için de esastır.

Bu hak insanlara olduğu gibi hayvanlara da Allah tarafından lütuf edilmiştir. Kur'an-ı Kerim de hayvan hakları özenle işlenmiştir. Mekke'den Medine'ye savaşa gittiğinde, Peygamberimiz önce atların ve develerin yüklerinin boşaltılıp sularının verilmesini daha sonra namaz edilmesini istemiştir..

 Müslümanlığın temel ilkesi merhamettir..Sokağın hayvanlarını yaşatmak ulusal direncimizdir..
"Karıncadan,file kadar hepsi Allah'ın ailesidir” diyor Hz.Mevlana

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.