Hava Durumu

Bayramda gelen soru; “Gerçekten gazeteler hür, basın özgür mü?"

Yazının Giriş Tarihi: 24.07.2022 08:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.07.2022 08:51

Bugün 24 Temmuz Gazeteciler Günü ve Basın Bayramı. Bu meslekte olmayanların öne çıktığı gün… 1908’de gazeteler hürdür, basın özgürdür. Gazeteciler bugün bayramı kutluyor. Sizce gerçekten gazeteler hür, basın özgür mü? Dalga geçmeyin bence, basın ne hür, ne de özgür. Şöyle bakıyorum, adam vatanına hıyanet ediyor, gazeteci diye anılıyor, televizyonlarda lanse ediliyor ve utanmadan boy gösteriyor. Bu gidişle ne gün kalacak, ne de bayram.

Biz kendi elimizle basın özgürlüğünü ayaklar altına aldık. Ülkenin cumhurbaşkanına veya bakanına saldırmak küfretmek basın özgürlüğü. Var mı dünyada böyle Türkiye’deki gibi gazetecilik? Devlete küfretmek, devletin sırlarını deşifre etmek önüne gelene hakaret mi gazetecilik? Dünyanın başka ülkelerinden ajanları gelmiş, Türkiye’de gazetecilik yapıyor. Türkiye’ye saldırıyor, hakaret ediyor ve  sonra da ‘Türkiye’de basın özgürlüğü nerede’ diyorlar.

Beyler, hanımefendiler burası yolgeçen hanı mı?

Bakıyorum da bugün gazeteciliğin geldiği noktaya sadece ‘vah’ diyorum. Maalesef günümüzde her kafası esen ‘ben gazeteciyim’ deyip çıkıyor ortaya. Elinde fotoğraf çeken telefonu olan gazeteci olup çıkıvermiş. Günümüzde hal bu… ‘Gazeteciyim’ diye ortaya çıkan ve ortada dolaşan o kadar insan var ki. Bazen ben şaşırıyorum. Kafasına göre kendini gazeteci unvanı ile adlandırıp deyim yerindeyse dayatmayla gazeteci olduğunu kabullendirmenin hevesinde yoluna devam ediyor. Bu mesleği hakkı ile yapan ve ekmeğini gazetecilikten kazanan emektarlara en büyük haksızlık ve saygısızlık yapıyor.

Gazetecilik unvanı bu kadar ucuz olmamalı. Onca yıldır sektörde emek harcayan, ter döken ve gecesini gündüzüne katarak doğru, ilkeli ve tarafsız habercilik yapmaya çalışan gerçek habercilerin emeklerini oturduğu yerden bilgisayar karşısında ‘site haberciliği yapıyorum’ imajı vererek gördüğü her haberi ‘kes, kopyala, yapıştır ve servis et’ mantığı ile hırsızlıkla çaldığı haberi, kendi yapmış gibi sitesinden yayınlayan sözüm ona niceleri var. En kısa sürede yasal uygulamaların gelmesini canı gönülden istiyorum ve bekliyorum…

Gerçek gazetecilerin haklarını gasp eden ve kendine ‘haberciyim’ diyen bu kişiler… O kadar zıvanadan çıkmış ki. Mesleğin ustalarına laf bile edebiliyorlar. Evet bugün yerel basın gerçekten zor günler geçiriyor. Basın ilan Kurumu bir takım düzenlemeler getirdi ama kontrol yok. Adam ilçede gazete bayisi, bir gazetenin kadrosunda 212’den çalışan görünüyor. Gerçek çalışan gazetecinin ‘Basın Kartı’ yok ama bir bakıyorsunuz gazete bayisinin, pazarlamacının veya muhasebecinin basın kartı var. Burada BİK’e çok iş düşüyor, denetleme ve kontrol yok.

Kamuoyunu bilgilendirmek adına, hızlı ve tarafsız, ilkeli ve doğru yayıncılık anlayışı ile şehrimizde ülkemizde ve dünyada neler olup bittiğini milletimize aktararak insanların bilgilendirmesini sağlayan gazeteciler toplumun gözü, kulağı, sesi ve soluğudur. Bu anlamda doğru ve tarafsız şekilde kamuoyu ile paylaşma emek harcayan tüm gazetecilerin Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.

 Sahi gazeteler hür ve basın özgür mü? Bence hayır. Ve en büyük sansür gazete patronları ve genel yayın yönetmenleri ile yazı işleri müdürlerinden gelir. İlk sansür gazetede başlar, sonra dışarıda. Sansürün nereden geldiğini de burada uzun uzadıya anlatmaya gerek yok. Gelinen noktada baktığımda 2021-2022 yılları içerisinde 300 den fazla gazete kapanmış. Bu mesleği yapan gazeteciler ise sessizce; ekmeğinin ve haberinin peşine düşmüş. Onlar, dik duran ve onuruyla mesleğini yapan şahsiyetli insanlardır. Türkiye’de ise gazetecilik geriye gidiyor… 5N1K ilkesini bilmeden, ‘5N ve 1K ne’ diyenler gazeteciliğe soyunursa vah halimize. Köpeğin adamı ısırmasını haber yapandan gazeteci olmaz. Gazeteci adamın köpeği ısırdığını bulup haber yapandır…

15 Temmuz’da basının ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Deyim yerinde ise darbeye basın ‘dur’ dedi. Ne kadar önemli bir görev. Gazeteci olmak o kadar kolay değil. Bu duygu ve düşüncelerle; basın meslek ilkeleri doğrultusunda doğru ve tarafsız gazetecilik anlayışı çerçevesinde kamuoyunu aydınlatan basın mensuplarımızın bayramı kutlu ola...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.