Hava Durumu

İzmir Bergama'da çam fıstığını 'böcekler' kurtaracak

Türkiye çam fıstığı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Kozak Yaylası'nda son yıllarda görülen verim düşüklüğünü gidermek üzere görev yapacak olan “Böcekler” düzenlenen törenle doğaya salındı.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2022 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2022 15:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.igfhaber.com
İzmir Bergama'da çam fıstığını 'böcekler' kurtaracak

İZMİR (İGFA) - İzmir'in Bergama ilçesinde Kozak Yaylası Karaveliler Mahallesi Şenlik Alanı’nda düzenlenen törenle verim düşüklüğüne karşı görev yapacak 'Böcekler' doğaya salındı.

Törene Bergama Belediyesi Başkanvekili Cüneyt Umutlu, Başkan Yardımcısı Aşkın Uyar, Bergama Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdür Yardımcısı Hayati Özgür, İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, Bergama Orman İşletme Müdürü Şahin Dönertaş, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Batı çam tohum böceği (Leptoglossus Occidentalis) olarak bilinen ve istilacı bir yönü olan zararlıyı daha yumurta evresinde yok eden, arılarla aynı aileden olan Ooencyrtus pityocampae isimli böcek türü çam fıstığı ağaçlarına salındı.

Son 10-15 yıllık dönemde Türkiye’de olduğu gibi Akdeniz ülkelerinde de görülen rekolte düşüklüğünün önüne geçilmesi, sorunun kaynağının tespiti ve çözüm yollarının ortaya konması amacıyla, Orman Genel Müdürlüğü’nün 2019 yılından itibaren yaptığı çalışmalarla iklim değişikliği, tozlaşma sorunları, mantar zararları, Leptoglossus occidentalis zararlısı gibi faktörlerin verim düşüklüğüne etkilerinin ortaya konması ardından bilimsel mücadeleler için kollar sıvandı.

2020 yılında Proje yürütücüsü Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. Hilal Tunca Cosis’in önderliğinde Karşıyaka Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuvarı’nda üretilen 3 bin 500 adet parazitli yumurta üretildi.

Alınan bilgiye göre böceklerin Eylül-Ekim aylarında da çam kese böceği yumurtalarını parazitleyecek. Çam Fıstığı ürününde rekolte düşüklüğünün en önemli nedenlerinden birisi ortadan kaldırılmış olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.