Hava Durumu

Gaziantep'te arkeoloji şurası

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Delegasyonu ortaklığında Gaziantep’te kurulan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü tarafından düzenlenen Ankara’da 1’inci Arkeoloji Şurası’nın açılışı törenle yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2022 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2022 16:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.igfhaber.com
Gaziantep'te arkeoloji şurası

GAZİANTEP (İGFA) - Bilim ve Araştırma, Arkeometri, Dijital Arkeoloji, Eğitim, Sanat, Turizm ve Tanıtım, Kültür Ekonomisi, Kültür Politikaları, Kurum ve Yasalar, Kültürel Miras ve Müzecilik başlıklarında çalışma yapan 11 komisyon tarafından hazırlanan raporların tartışılacağı şura, 17 Haziran tarihine kadar sürecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Müşaviri Muhammed Hakan Tanrıöver ile AB Programları ve Projeleri Koordinatörü Hale Ural’ın koordinasyonunda gerçekleştirilen, Türkiye’nin yanı sıra yurt dışından da çok sayıda arkeolog, tarihçi ve akademisyenin katıldığı şuranın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Anadolu coğrafyasında en büyük ilacın kültür olduğunu belirterek, en büyük gücün birlik olduğunu söyledi.

Şahin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gazi şehri ziyaretinde Gaziantep Lisesi’nin açılması talimatını verdiğini ifade ederek, “Birçok önemli isim buradan mezun oldu. Lise farklı bir vizyonla birçok insan yetiştirdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı en büyük miras bilim ve akıldır. Akıllı şehir olmak, bilgi ve yeşil ekonomiyi oluşturmak ve kültür ekonomisini belirlemek için buradayız. Anadolu Medeniyetler Müzesi’nin kuruluş kararı sonrası en güzel eserler Karkamış’tan geldi. Bütün antik kentleri, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinin hanları, hamamlarının en güzelinin yaşadığı bir şehir Gaziantep. Hep birlikte İpekyolu’nu kalkınma yoluna çevirmiş bir şehrin elçileri ve taşıyıcılarıyız. En büyük gücümüzü beşeri sermaye, yetişmiş insan gücü. Bunun ne anlama geldiğini iyi analiz edip görmemiz gerekiyor" diye konuştu.

1’inci Arkeoloji Şurası’nda strateji belirlemeye katkı vermeyi ve ilgili uygulayıcılara zaman kazandırmayı hedefliyor.

Çıkan sonuçlarla   Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü yönetimiyle hem kısa hem de uzun vadeli yol haritası belirlenecek.

Şura ayrıca arkeolojiyle yakın ilgili bilim alanlarının bilim, araştırma, meslek, eğitim, tanıtım, müzecilik, halkla ilişkiler gibi konularda teori ve uygulama açısından geldiği düzeyin tanımlanacağı şurada, sorunlara çözümler önerilecek, ideal bilimsel-kurumsal gelecek için yapılacak çalışmalar belirlenecek, öncelikli eylem alanları tespit edilecek. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.