Hava Durumu

Seçim yaklaşıyor adaylar nefes nefese

Yazının Giriş Tarihi: 10.12.2022 10:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.12.2022 10:15

2023 yılına “merhaba” demek için çok az bir zaman kaldı, 20 gün sonra 2022 yılını bitirip seçim zamanı diye anılan 2023 yılına gireceğiz, Türkiye’nin kader seçimi olarak tanımlanan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve milletvekili genel seçimi 2023 yılında yapılacak.

Herkesin özlemle beklediği seçimin bilindiği gibi haziran ayını geçme ihtimali yok aksine öğrencilerin kaderini belirleyecek sınavlarla aynı haftaya denk geleceği bilinen seçimin en azından 2023 yılının mayıs ayına çekileceği belli belirsiz konuşuluyordu.

Seçim mayıs ayında yapılacağı konuşulurken önce Suudi Arabistan’da yayınlanan bir gazete arkasından da SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu “seçim pekala 2023 yılının mart ayında yapılabilir” şeklindeki ifadeleri seçimi her zamankinden daha fazla gündeme sokmuş oldu.

Seçim ister mayıs ayında ister mart ayında yapılsın artık kabul etmek gerekiyor ki Ocak ayının ikinci yarısından itibaren seçim kelimenin tam anlamı ile gündemimize hiç çıkmamak üzere girecek akşam seçim ile yatıp sabah seçim ile kalkacağız.

Millet İttifakına mensup siyasi partilerin ocak ayı içerisinde Cumhurbaşkanı adayını açıklaması sonrasında sıra 2023-2028 yılları arasında TBMM’de görev yapacak 600 milletvekilini belirlemek üzere  yapılacak çalışmalara gelecek.

2018 yılında yapılan genel seçimde seçilerek TBMM’ye giren siyasi partilere mensup milletvekilleri yeni dönemde de durumlarını muhafaza etmenin mücadelesini verecekler, 5 yıllık dönemde hem seçmenin hemde parti genel merkezinin istediği oranda faaliyet gösteren milletvekillerinin şansı biraz daha fazla olacakken varlık gösteremeyen vekiller de 2018 yılında ara verdikleri normal hayatlarına yeniden “Merhaba” diyecekler.

Başta CHP ve İYİ Parti olmak üzere iktidar iddiası olan siyasi partiler en geç 6 ay sonra yapılacak seçimde sorun yaşamamak adına gerekli önlemleri şimdiden almış durumdalar.

Aylar önce kongre kararı alan İYİ Parti genel merkezi “-Genel seçimde milletvekili adayı olmak isteyen teşkilat başkanları ve yönetim kademesinde bulunanlar aday olmasınlar” diyerek seçim öncesi istifalar dolayısı ile olabilecek boşlukların önüne şimdiden geçmiş oldu.

İYİ Parti gibi CHP’de milletvekili adayı olmak isteyen yönetim kademesindeki partililer ile ilgili içerisinde bulunduğumuz aralık ayının sonuna kadar zaman verdi.

Bu bakımdan ocak ayı içerisinde tüm siyasi partilerden aday olmak isteyen isimler aşağı yukarı netleşecek, İlçe kongrelerinin tamamlanmasından sonra il kongrelerinin de sona ermesi ile gönlünden milletvekilliği geçen isimlerin tamamı yollara düşecek.

Partilerin adaylarını hangi usul ile belirleyecekleri henüz belli değil, Normal şartlarda aday olmak isteyenler için en uygun durum ön seçim ancak parti genel merkezlerinin ön seçime ne kadar sıcak bakıp bakmadıkları da çok önemli.

Adaylar hangi usul ile belirlenirse belirlensin gönlünden vekillik geçen herkes yeni yıl itibarı ile tatlı bir telaş içerisine girecekler, Bu süreçte tüm siyasi partilerin genel merkezleri Türkiye’nin dört bir yanından çıkıp gelecek aday adaylarının hücumuna uğrayacaklar.

84 milyon nüfusun bulunduğu bir ülkenin parlamentosunda görev yapacak 600 milletvekili arasında olmak çok zor ama bir o kadarda harika bir duygu, siyaseti seven bir ülkenin insanlarının son derece zor olan bu süreci nasıl geçip aday olabilecekleri aday olduktan sonrada nasıl seçilebilecekleri sorusu her zaman hepimize keyif veren dönemler olmuştur.

Ne diyelim.? İyi olan kazansın…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.