Hava Durumu

Milletvekili adaylarının zor zamanları

Yazının Giriş Tarihi: 20.12.2022 10:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.12.2022 10:31

Hafta içerisinde daha önce YSK’da görev yapmış bir dostumuza “Herkes gelecek yıl yapılacak seçime kilitlenmiş ancak hiç birimiz sürecin ne zaman ve ne şekilde başlayacağını bilmiyoruz” dediğimizde dostumuz, “Seçimin 2023 yılının Haziran ayında yapılacağını varsaydığımızda siyasi partilerin milletvekili aday listelerini 20 Nisan 2023 tarihinde YSK’ya teslim etmeleri gerekecek, diğer detaylar ise tamamen siyasi partilerin kendi iç işleri ile ilgilidir” cevabını verdi.

“Milletvekili genel seçimi her ne kadar 2023 yılının Haziran ayında yapılacak” deniliyorsa da hiç kimse seçimin bu tarihte olacağını düşünmüyor ve seçim tarihinin bir ay öncesine yani Mayıs ayına çekileceğini iddia ediyor.

Seçimin Mayıs ayında yapılması demek otomatikman aday listelerinin de Mart ayında YSK’ya temsil edilmesi anlamını taşıyor. Sürece böyle bakınca da hem siyasi partilerin, hem de aday olmak isteyenlerin önünde 3 ay zaman kaldığını söylememiz lazım.

Birkaç kez daha yazdık... İYİ Parti erken davranıp kongre kararı aldı ve ilçe kongrelerini bitirdi hatta İYİ Parti'nin pek çok il başkanlığı kongreleri de tamamlandı. İYİ Parti İl kongrelerini Ocak ayı sonuna kadar tamamlayacak ve büyük kurultayı bekleyecek.

İYİ Parti'nin büyük kurultayını da tamamlamasından sonra sıra milletvekili adaylarını hangi usul ile belirleyeceğine gelecek. Parti tüzüğünde var olan seçeneklerden birisi ile adayların belirleneceği ve karara bağlanacağı konuşuluyor.

CHP’nin Kasım ayının sonlarında yapılan MYK toplantısında alınan karar uyarınca, 2023'te yapılacak seçimlerde milletvekili aday adayı olmak isteyen il, ilçe, belde başkan ve yönetim kurulu üyelerinin, 5-26 Aralık tarihleri arasında mevcut görevlerinden istifa etmeleri gerekiyor.

Yani CHP’den milletvekilliği düşünen teşkilat başkanları yeni yıla görevlerinden istifa etmiş ve kendilerini partililere emanet etmiş bir vaziyette girecekler.

Geçtiğimiz hafta CHP’li bir parti meclis üyesine, “CHP adayların belirlenmesi için ön seçim yapacak mı?” diye sorduğumuzda “Bu sefer ön seçim zor gibi görünüyor adaylar muhtemelen merkez yoklaması ile belirlenecek” cevabını vermişti.

MHP’de ise içerisinde bulunduğumuz  aralık ayı itibarı ile Türkiye’nin dört bir yanındaki il-ilçe merkezlerinden milletvekili adayı olmak adına çok sayıda yöneticinin görevlerinden istifa ettiği haberleri geldi. MHP Genel Merkezi de milletvekili adayı olan bir kısım teşkilat başkanlarının yerine anında tama yaparken, “Ben vekil adayı olmak istiyorum” diyen teşkilat başkanlarında da “ Adaylık süreci başlayıncaya kadar göreve devam edin” talimatı verildi.

Yapılacak olan seçimde grup kuracak olan partilerden AK Parti ile HDP’nin de adaylarını en azından bu sefer sandık yada temayül yolu ile değil merkez yoklaması ile yapacakları noktasında hakim bir görüş mevcut.

Böyle bir süreçte mevcut teşkilat başkanları da ister istemez ikilem yaşamak zorunda kaldılar. Başta TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler olmak üzere tüm siyasi partilerin il-ilçe ve belde başkanları bulundukları yerleşim merkezlerinden en fazla tanınan simalar olarak biliniyor.

Dolayısı ile gönüllerinden milletvekili adaylığı geçen teşkilat başkanlarının bir kısmı “şansımı denemeliyim nereye kadar teşkilat başkanlığı” diye düşünüp başkanlığa devam ederken, çok sayıda teşkilat başkanı da “Seçimde sıralamaya girip giremeyeceğim belli değil, seçilemezsem araya giderim en iyisi koltukta kalmak, bekleyelim görelim” şeklinde düşünüp yola devam ettiler.

Şu sıralar en büyük sıkıntıyı yaşayanlar milletvekili adayı olmak adına bulundukları görevi terk eden teşkilat başkanları yaşıyor.

Daha birkaç gün öncesinde karar verme mekanizmasının içerisinde bulunan teşkilat başkanları süreç başlayınca kaderlerini teşkilatlara bırakmış olacaklar.

Aday adayları için zor zamanlar dedikleri de işte bu anlar olsa gerek.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.