Hava Durumu

Dünya dönüyor ,sen ne dersen de..

Yazının Giriş Tarihi: 20.10.2021 09:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.10.2021 09:31

YÜKSEL ERCAN

TÜM MAKALELERİ


Bundan 20 yıl önce bize " Bir gün gelecek bu günleri özleyeceksin, birden bire bu kadar zaman nasıl geçti diye hayıflaanacaksın ancak bunların sana hiç bir faydası olmayacak" deselerdi muhataplarımıza "-Yahu kardeşim işiniz gücünüz yok mu, önümüzde doya doya yaşayacağımız ve geçmesini büyük bir sabırsızlıkla beklediğimiz en az 20 yıl var" cevabını verirdik.

İşte bugünlerde hiç ama hiç geçmeyeceğini düşündüğümüz 20 yılı su gibi tükettik, bundan 20 yıl önce bize nasihat verenlerin geldiği noktaya demir attık ancak farkına da vardık ki yaşadıığımız hayatta aldığımız yada alamadığımız kararlar bizim inisiyatifimiz dışında gelişmiş bundan sonrada inisiyatifimiz dışında gelişmeye devam edecek.

Bizden beş yaş büyük olan Türk müziğinin en güçlü seslerinden Nilüfer’in bizim gençlik yıllarımızda seslendirdiği “Dünya dönüyor/Sen ne dersen de/Yıllar geçiyor/ fark etmesende” isimli şarkısının üzerinden en az 40 yıl geçti,Nilüfer’in özel hayatını çok iyi takip etmediğimizden fiziki durumu ve sağlığı ile ilgili öyle aman aman bir bilgimiz yok, ancak bizim saçlarımız döküldü, dişlerimizde önemli bir miktarda azalma var, gözlerimiz eskisi kadar iyi görmüyor, Altmış yaşına gelmiş bulunmaktayız, Dolayısı ile bizden beş yaş büyük olan Nilüfer’inde bırakın sonbahar mevsimini yaşadığını Kış mevsiminin tam ortasında olduğunu söylemek yalan olmaz.

İnsan belli bir süre dünyanın döndüğünü daha da önemlisi yılların geçtiğini anlamakta güçlük çekiyor, Günlük yaşamı sırasında bir oraya bir buraya koşalım derken bir bakıyoruz ki hiç gelmek istemediğimiz orta yaş gurubunun bile ortalarına misafir olmuşuz.

Böylesi bir noktada bir dönem güzel işler yapan ticarette, siyasette sosyal hayatta çok önemli başarılara imza attıktan sonra köşesine çekilen pek çok insana rahatlık battığında biraz da çevresinin “Sen şimdi her şeyi bir kenara bırakıp yeniden ortaya çıksan işlerine bıraktığın yerden devam edersin” şeklindeki gaz vermesi ile “Hadi bismillah” diyerek yola çıkmaya çalışıyor ancak farkında olmuyor ki artık hiçbir şey eskisi gibi değil.

Eski tip siyaset, Eski tip ticaret, eski alışkanlıklar, eski cihazlar, eski dostluklar, eski muhabbetler yada eskiye dair ne varsa hayatımızdan tek tek ayrılıp artık hiçbirimizin bulamayacağı karanlıklara yol aldıkları bir süreçte hayatımıza giren yeniliklere ayak uydurmanın zorluğu da zaten çok net bir şekilde biliniyor.

Son günlerde İş bankası reklamlarında sanatçı Cem Yılmaz’ın “her şey eve gelsin” şeklinde tamda bu günleri özetleyen  bir çalışması var,Aslında dünya ile birlikte Türkiye’nin hangi istikamete doğru gittiğini önümüzdeki süreçte günlük hayatımızın nasıl devam edeceği ile ilgili harika bir çalışmanın anlatıldığı bu reklam bizim anlatmak istediklerimizi de tam olarak özetliyor.

Pek çok kez yine bu sütunlarda belirtmiştik bizim nesil teknolojiye tam kötü zamanda yakalandı, Bilgisayarların ilk çıktığı yılları sonrasına bizim gazetelerde kullandığımız nerede ise çeyiz sandığı kadar büyük kasalı ve monitörlü bilgisayarları hatırlayan çok sayıda yaşıtlarımız vardır.

Daha önce herhangi bir bilgisayar eğitimi almayan daha da kötüsü görev yaptığı kurumda bir noktadan sonra mecbur olduğu için teknoloji kullanmak zorunda kalan nesil öğrenmek ile öğrenmeme karasında yıllar yılı bocaladı durdu.

Son 20 yıl teknolojinin baş döndürücü bir hızla hayatımıza girdiği ve her geçen gün kendisini inanılmaz bir hızla yenilediği günler olarak hatırlarımızda kalacak, bugün yirmi yaşında olan ve bırakın ilkokulları ana okullarında başlayan teknolojik eğitim dolayısı ile yeni nesil bugünlere hazır bir duruma geldi kavuştu.

Teknolojiyi tam olarak yakalayamayan nesil ise kendisi ile kararları halen daha “kol gücü “ile çözebileceğini ,geçmiş yıllardan kalan ancak bugün hiçbir geçerliliği olmayan yöntemler ile hayata geçirebileceğini düşünüyor ancak yanılıyor.

Geçtiğimiz gün bir öğretmen arkadaşımız anlattı, Akıllı telefonu arıza yaptığı için servise bırakmış, ertesi gün okula gittiğinde iki öğrencisinin sınıfta olmadığını görünce merak edip çocukların ailesine ulaşıp “Çocuklar bugün neden okula gelmediler” diye sormuş,öğrencilerin ailesi de “Öğretmenim çocukların bugün okula gelemeyeceklerini dün size whatsApp’dan yazdım demek ki yazdıklarımı göremediniz” demiş.

Bu küçük örnek bile teknolojide nereden nereye geldiğimizin eski alışkanlıkların artık anlamını yitirdiğini bugün var olan gerçeklere ayak uyduramadığımız takdirde hayatımızın da olabildiğince zorlaşacağını düşünüyoruz.

Son 20 yılda hayatımızı olumlu yada olumsuz bir şekilde değiştiren teknolojinin şu günlerde daha hızlı bir şekilde mesafe alacağı artık gün gibi aşikar, Işık hızı da denilen bu çabukluğa kimin ne kadar fazla ayak uyduracağı o ülkelerinde teknolojide ne kadar ileri gideceği ile ilgilidir.

Bundan 20 yıl önce siyaset yapanlar, 15 yıl önce çalıştırdıkları kulüplere şampiyonluk sevinci yaşatanlar, Yöneticilik yaptıkları eğitim kurumlarında altın çağlar yaşatanlar bugün yeniden aynı başarıları yaşatmak isteseler de yapamayacaklarını bizden iyi biliyorlar.

Artık eskisi gibi 15-20 nüfuslu kalabalık aileler yok, biraz geçim sıkıntısından ama daha da çok değişen dünya düzeni vesilesi ile iki çocuğun bile çok olarak yorumlandığı küçük ailelere geçiş yaptık, dolayısı ile akrabalıklarda dostluklarda, buralara yapılan ziyaretlerde her geçen gün azalıyor.

Yaş geçtikçe anılar hayatımızda daha fazla yer tutmaya başladı, bizim yaş grubumuzdakiler geçmişte bir şekilde yollarlı kesişen bir akranını gördüğünde “neydi o günler, nerede o eski bayramlar” diye hayıflanmaları da artık o zamanları bir daha göremeyeceklerini bildiklerindendir.

Geçtiğimiz günlerde bir yazıda “Gideceğimiz yer geldiğimiz yere göre daha yakın” şeklinde müthiş bir tespit okuduk, Dünyada insan hayatının bilemediniz yüz yıl olduğunu varsaydığımızda bu zamanın yarısını yaşayan yani 50 yaşını deviren herkesin “gideceği yer geldiği yerden mecburen yakın” oluyor.

İnsanın bu kadar olup bitikten sonra kendisini sorgulamaya başladığı zamanlarda “Dünya dönüyor sen ne dersen de/Yıllar geçiyor fark etmesen de/Anladım ki biz eski biz değiliz/O günler geçmiş biz bu gündeyiz” demekten başka biç bir sığınacak limanı kalmıyor.

En azından biz o eski biz değiliz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.