Hava Durumu

Uzak şehrin masalı

Yazının Giriş Tarihi: 30.09.2021 01:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.09.2021 01:17

Uzak şehrin masalı filminin final yapacağını medyadan okuyoruz. Neden daha yeni başlamıştı? Oysaki diğer diziler gibi 3,4 sene sürebilirdi.

Ben dizi başlarken birinci bölümü izledikten sonra yazdım 'bu dizi tutmaz' diye. Kars'ı tanımadan, Karslıyı tanımadan, yörenin gelenek ve görenekleri öğrenmeden çekilen bu dizinin Kars yöresine göre ait olmadığını belirttik. Çünkü Kars'ta kaçakçılık olmaz dedik. Kars'ta çok eşlilik yoktur dedik. Kars devlet olmuş, Cumhuriyet kurmuş bir şehirdir dedik. Kars'ın nüfusunun 100 katı diğer şehirlerde yaşar dedik ama anlamadılar. Sonra da baktılar ki reytingler tutmadı hadi final!

Kafkas Kartalı da Kars'ta çekildi. Bakın hala internetten o film defalarca izlenir. Neden? Çünkü Kars'ın kültürünü yansıtmaktadır.

Oysaki ben dizinin Kars'ta çekilmesini isterdim. Hem şehre ekonomik katkı sağlardı, ayrıca Kars kültürel zenginliklerini, tarihini, mimari yapısını ve bu şehirde yaşayan insanların birbirlerine nasıl hoşgörülü davrandıklarını görürdü insanlarımız.

Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu zamanında şehir adete sanatçıların akınına uğrardı. Başkan onlara şehrin kültürü ve yaşayışı hakkında bilgi verirdi. Sonrada filimler çekilmeye başladı ve hiçbir kişi tarafındanda eleştiri gelmedi.

Bu şehrimiz Kafkaslardan gelen Azeri, Tereleme, Malakan, yerli Alman ve Kürt toluluklarının oluşturduğu bir güzelliğin simgesidir. Aslında dünya barışı bu şehirde yaşanmaktadır.

Eğer dizi veya film çekecek şirketler varsa önce bir ekip gönderip burada yaşayan insanların gelenek ve göreneklerini incelettirip sonra diziye geçmelerini öneririm.

O zaman bu kadirşinas topluluk diziy içekenede, oraya  gelenede her türlü desteği vereceği inancı içerisindeyim. Siz gelin misafirperverliği görün. Artık insanlarımız ya burada 'Uzak şehrin masalını' çektiler bile demeyecektir. Çünkü hafızalarına yer etmeyecektir.

Kars  bir medeniyet şehridir. Cumhuriyet balolarının düzenlendiği, tiyatroların oynandığı, modanın öncüsü, kültürünü gittiği her yerde yaşatan bir millet topluluğudur.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.