Hava Durumu

Savaşsız bir dünya çok mu zor?

Yazının Giriş Tarihi: 02.03.2022 14:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.03.2022 02:59

Çocukluk yıllarımızda en fazla tükettiğimiz kış şartlarını en ağır geçen şehri Kars'ta yakıt olarak şehirlerde kok kömürü köylerde ve kasabalarda tezek yakılarak ısınma yolları tercih edilirdi. Çokta güzeldi. Yıllar geçtikçe şehirleşme çoğalarak köyden kente göçün artması ile birlikte yakıt türü de değişmeye başladı. Ülkemizde olmayan dışarıdan ithal edilen doğal gazla ısınma arttığı gibi evlere soba kurmak için baca deliği bile yapmadılar.

Bakın işte Rusya Ukrayna Savaşı bize şunu gösterdi ki, doğal gaz bulamayabiliriz çünkü dışa bağımlı bir yakıtın tüketilmesinde bahsediyoruz.

Son 20 yılda dünya çapında doğal gaz tüketimi artıyor. Doğal gaz tüketimindeki artışla beraber başlayan arz sorunu ve ortaya çıkan fiyat artışları dünyanın en önemli sorunu olmaya aday olarak görülüyor.

Bir yandan ekonomilerde başlayan toparlanma neticesinde artan talep, diğer yandan yaklaşan kış şartlarının neden olacağı yüksek miktardaki tüketim ve en önemlisi de ülkelerin doğal gaz stoklarının yeterli düzeylerde olmaması doğal gaz ithalatçısı ülkeler açısından zor bir dönemi işaret etmektedir.

Ayrıca, doğal gaz fiyatlarındaki artış nedeniyle bu dönemde dünyada enflasyonun da artış trendinde olduğunu söylemek gerekir. Dolayısıyla bu dönemde artan doğal gaz fiyatları hem yüksek fiyat artışlarını tetikleyen önemli bir etken hem de artan enerji girdi maliyetleri nedeniyle ekonomik büyümelerin önünde de önemli bir engel durumunda olduğu gözleniyor.

Bu nedenle, enerjide sorun yaşayan ülkelerin yüksek miktarda doğal gaz tüketen ve bu tüketimlerinin büyük kısmını ithal eden ülkeler olduğu göze çarpıyor.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in kömür tüketimini azaltması nedeniyle yaklaşan kış şartlarında doğal gaz talebinin artması, AB ülkelerinde azalan stoklar nedeniyle yaşanan enerji fiyat artışları ve artan doğal gaz fiyatları neticesinde doğal gaz yoluyla elektrik üretiminin olumsuz etkileneceği beklentisi doğal gaz ithalatçı birçok ülkenin farklı senaryolar ile karşı karşıya kalmasına yol açtı.

Dünyada ise toplam 188 trilyon metreküp doğal gaz rezervi olduğu tahmin edilmektedir. Rusya vanaları kapatırsa ülkemizde neler olacağını düşünmek bile istemiyorum.

Yıllık 50 milyar metreküp doğal gaz tüketmekle birlikte bu miktarın artacağı tahmin edilmektedir. Türkiye tükettiği bu doğal gaz miktarıyla dünya da en fazla doğal gaz tüketen ilk 20 ülke içerisinde yer almaktadır.

Evlerimizde tadilat yaptırıp soba konacak şekle dönüştürmek gerekecek şu an durumlar bunu gösteriyor, dilerim savaş bir an evvel biter acılar diner milletler barış içerisinde yaşamlarına devam ederler.

Bakın Suriye'nin durumu ortada halen yaralarını saramadı. Irak, Afganistan, Libya öyle değil mi? Bir de buna Ukrayna eklendi. 

Yeter ağalar beyler! Sizleri seçtiysek, savaşın diye seçmedik. Aklınızı başınıza alın, milletin refahı için yaşamayı öğrenin.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.