Hava Durumu

Bir gün de Gazeteciler Günü olsun

Yazının Giriş Tarihi: 09.01.2023 09:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.01.2023 09:45

Bu hafta gazeteciler için özel bir hafta... Bu nedenle bir günü de gazetecilere ayıralım mı? diyerek başladım yazıma.

10 Ocak Salı  günü Çalışan Gazeteciler (Bayramı) Günü kutlanacak. Bu nedenle ilk olarak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kaleme alalım değil mi?

1961 Anayasasında gazeteciler lehine yer alan hükümlerden sonra Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak ilan edilen ancak daha sonra 12 Mart 1971 askeri darbesi ile bu hakların bir kısmının geri alınmasının ardından bu bayram 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak değişmiştir.

Peki ya şimdi Çalışan Gazeteciler Gününü mü ? Yoksa Çalışamayan Gazeteciler Gününü mü kutluyoruz?

Gazetecilerin hakları var mı? Varsa ne kadar iyi şartları var! Gazeteciler özgür mü?

Son yıllarda ülkemizde gazetecilerin durumu açıkça ortada aslında...

"Basın özgürdür" diye meydanlarda çıkıp konuşuluyor. Sözde özgürlük var ama uygulamada bu özgürlükten eser yok.

Bu durumu açıkça anlatmak gerekirse şu sözleri söyleyebiliriz. Bir gazeteci ekmeği için çalışıyor, araştırıyor, kalemine yansıtıyor duygu ve düşüncelerini. Sonra biri ya da birileri çıkıyor bu zorlu mesleği yerine getirenlerin kalemini mühürlüyor ve onuruyla gururuyla mesleğini yapanları demir parmaklıklar ardına atıyor.

Şimdi bunun neresi özgür basın sorarım sizlere değerli okuyucularım!

Bu devir de ulusal basında çalışmak zor! Zor da, yerelde çalışmak çok mu kolay sanki? Hayır! Yerelde çalışmak da artık çok zor!

Bunun örneğini Kocaeli'de bizzat görerek yaşadık. Haber için gazetecileri ya tartakladılar ya da görevinin yapılmasını engellediler.

Bizler aslında 10 Ocak günü Çalışan Gazeteciler Günü'nü değil, bence çalışamayan, çalıştırılamayan gazeteciler günü kutlayacağız! Umarım bir sonraki yıllarda gerçekten özgür basın kelimesi lafta değil özde olur.

Gazeteciler cezaevlerinde değil, sokakta halkın içinde yer alır ve kalemlerine mühür vurulmayan özgür birer olurlar.

Tabi ki gazeteci olarak da insanın bilinçli hareket etmesi gerektiğini devlet sırlarını basın yolu ile ifşa etmeye gitmeden eleştiri hakkını doğru olarak kullanarak gerektiğinde iktidarı yanlışı varsa eleştirmeli, gerektiğinde de muhalefetin yaptığı olumsuz şeyleri tenkit edebilmelidir.

Fakat bunları yapan gazetecilerde artık parmakla gösterilecek kadar azaldı diyebiliriz.

Dilerim çalışan basın emekçilerinin hakları korunarak özgürce çalışmalarına müsaade edilsin.

Bu nedenle benim de ucundan kulağından ilişkilendiğim gazetecilik mesleğini icra eden tüm çalışan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, tüm basın emekçilerinin önünde saygıyla eğiliyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.