Hava Durumu

Bende bir öğretmenim

Yazının Giriş Tarihi: 23.11.2021 06:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.11.2021 06:18

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Başöğretmen Mustafa Kemal ATATÜRK ve Cumhuriyet öğretmenlerinin gününü kutluyorum. Öğretmenler toplumlara önderlik eden kişileri yetiştiren toplumun gerçek önderleri olan ancak genelde arka planda yer alan kişilerdir.

İlköğretimden üniversiteye kadar tüm öğretmenlerimizin emekleri sayesinde sadece ülkemizde değil tüm dünyada insanoğlunun uygarlığı devam edebilmektedir. Çünkü öğretmenler bilgi akışını sağlayan araçlardan birisidir.

Mustafa Kemal Atatürk 11 Kasım 1928 tarihinde tahta başında ders vermesinden dolayı kendisine Başöğretmenlik ünvanı verilmesi kararlaştırılmıştır.

Öğretmenlerin Kurtuluş Savaşı sırasında nasıl canlarını dişlerine taktıklarını Atatürk bizzat gözlemlemiş, bunun için yurt içinde veya dışında öğretmenliğin ne kadar kutsal bir değer olduğunu da sık sık vurgulamıştır.

Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır dediği zaman ülkenin geleceğini gençlere nasıl emanet ettiğinin bir göstergesi değil midir?

Onun için yurt dışında olsun ülkemizde olsun öğretmenlik mesleğinin çok saygın bir meslek olduğunu bilmemiz gerekir.

Türkiye gibi Cumhuriyet'e ve bilimsel ağırlıklı modern bir yaşama geçmesi ancak geçtiğimiz yüzyıl gerçekleşmiş bir ülkenin aynı coğrafya içerisindeki diğer ülkelerden farklı ve huzurlu bir şekilde yaşamasının yegane sebeplerinden birisi de öğretmenlerimizin Atatürk ilke ve inkılaplarına sahip çıkmasıdır.

Bu pandemi döneminde bakıyorum 65 yaş üstü yine evlerine hapsedildi. Oysa ki o 65 yaş dediğiniz insanlar bu ülkenin bel kemiği oldular. Hep ürettiler. Çocukluk yıllarıma dönüyor bakıyorum. O dönemde öğretmenlerin büyük çoğunluğu Köy Enstitüleri'nden mezun olmuş eli öpülesi öğretmen dediğimiz kişilerden oluşmaktaydı. Kars'ta geçti ilk orta ve lise yıllarım babamın öğretmen olması nedeniyele ilkokulu köyde okusamda çok iyi eğitilmiştik. Babamdı ilk öğretmenim; okullar bitmiş, biz de öğretmen olmuştuk ve doğduğumuz şehire öğretmen olarak atanmıştık. İşte o zaman daha iyi anlamıştım.

Cumhuriyetin öğretmenleri Bayram Güzeldere, Kemal Şivahanlıoğlu, Hayrettin Avcı, Rıfat Karalar, Osman Artıkaslan, Muhittin Şeyda, Beyler Şeyda, Mehmet Alkan, Kazım Durak, Turan Kılıç gibi öğretmenlerim öğrencilerine Atatürk ilke ve inkılaplarına sahip çıkarak bu vatana hizmet etmek en büyük görevlerinin olduğunu kulaklarına küpe yapmak olduklarıdır.

Bizler o neslin bilgisayar görmeden, cep telefonuyla oynamadan ama çok okuyan nesilleri olarak yetiştik. Onun içindir ki diyorum ki; okuma yazmayı bana öğreten ilkokul öğretmenim babam merhum Müslim Akbulut ve ebediyete intikal etmiş Cumhuriyetimizin güzide öğretmenlerini saygı ve minnetle anarken, bu günün tüm genç ve idealist genç öğretmenlere başarı getirmesini diliyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.