Yaşamlarımız bu dünyada nasıl bir etki yaratacak?
Biz devamımızı nasıl etkileyeceğiz?
İnsan arkasında mülk bırakmaz. Vücut dahi kendinin değildir, ödünç alınmıştır. Arkada kalan tek şey ise kültür mirasıdır.
Çocukların kan bağıyla bağlı olması çocukları atalarının devamı yapmaz. Et ve kan benzerdir ancak insan doğada düşüncesiyle vardır.
Maddelere değil, fikirlere dair bıraktıklarımız bir iz olacaktır. Bir zamanlar insanlar bu dünyadan gelip geçtiğinde, fark edilecek ki yalnızca hoş anılar baki kalmıştır.
Madde çürür ama, anılar hep bizimledir. İnsanlıkta yaşamak mümkündür. Bencilliği bırakıp bizi yaşatan çevremizle uyum içinde olursak kendimizi miras bırakabiliriz. Belli bir sürede değil, tüm tarihte yaşayabiliriz. Bu da yaşatacağımız güzel anılarla mümkündür.
İyi insan kavramı kişiden kişiye değişir mi?
Bize göre doğru insan diye başlamak zorunda kaldığım bu paragrafın sorumlusu da aslında biziz. Çünkü ne yazık ki, birçok kavramı olduğu gibi iyilik kavramını da kendimize göre değiştirmişiz.
Bize göre iyilik, bir işi olabildiğince hızlı, kolay olarak ve usulüne uygun olup olmadığına, doğru olup olmadığına bakmaya gerek duymadan yapabilmek olmuş.
Ama bunlar olurken, olan bitende de bizim bir sorumluluğumuz olmamasını istiyoruz. İşin yapılış aşamasında ya da bitmiş olunan durumunda doğru olması bizim için genellikle önemli olmayabilmektedir. Bu şekilde yapılan uygulamalarla iyi bir insan olmak ne kadar mümkündür? Başkalarına acı çektirerek haksız yere kazandığı paralarla bizim borcumuzu kapatan biri bizim gözümüzde iyi bir insan olabilmektedir kolayca. Peki, gerçekten bu kişi iyi bir insan mıdır?
Doğruluğun iyi insan kavramındaki yeri:
Evet, iyi insan tanımındaki eksik kısım doğruluk olmaktadır. Yani, bir insanın iyi bir insan olması için önce doğru bir insan olması gerekmektedir.
İşine doğru başlayamayan insanın üretimi de doğru olmayacaktır. Çevremizde her ortamda gördüğümüz insanlarımız ne yazık ki çoğunlukla bu moddalar.
Yani kendimizi aslında iyi sanıyoruz ama doğrulukla yapmadığımız her iş aslında bize ayrı sorumluluklar ve günahlar yüklüyor. Bu yüzden de toplumda bazı statülerimizi koruyabilmek için iyi bir insan olmak yerine, bireysel olarak önce doğru ve dürüst bir insan olmayı başararak iyi bir insan olmamız gerekmektedir.
İyi insan, gülüşünü sevdiğiniz kişidir. Dostoyevski
Aşırı ahlaklı olmayın. Yaşam boyunca kendinizi aldatmak zorunda kalabilirsiniz. Ahlaktan yukarısını hedefleyin. Sadece iyi olmayın, iyi bir şeyler yapın. Henry David Thoreau
Dünya çok acı çekiyor: kötü insanların şiddetinden değil, iyi insanların sessizliğinden.Napolyon
Acı duyabiliyorsan cansın. Başkalarının acısını duyabiliyorsan insansın. Tolstoy
İyi insan olabilmek için yapmamız gereken davranışlar:
• Basit bir selam, merhaba sözcüğü hoş bir gülümseme ile birleşince iletişim kurmak çok kolay hale gelecektir.
• Size yardım etmeyen birine yarsım edin. Gördüğünüz iyiliği başkaları üzerinde deneyin. Karşılık vererek veya bekleyerek değil.
• Tanımadığınız birine yapacağınız bir iltifat onun günün güzel geçmesine yardımcı olacak.
• Haksızlık olduğunda fikrinizi belirtin. Sizin fikriniz de yanlış olabilir ama dile getirmekten korkmayın.
• Küçük şeyler bile olsa fedakârlık yapın. İmkânlarınızdâhilinde ihtiyaç sahiplerine yardımlarda bulunun.
• Başkalarını affedin. Size haksızlık yapanlara bile nezaket gösterin.
• Zorda olan insanlarla iletişim kurun. Bazılarının onları düşündüğü algısını yaratın. Sizin yardımınız psikolojik destekten daha faydalı olabilir.
• Zamanınızdan feragat ederek yaşlı insanlara kitap okuyun. Yani zamanınızın bir kısmını insanları memnun etmek için verin.
• İnsanları gülümsetecek yöntem ve teknikler geliştirin.
Tüm bu maddelerin ortak noktası bir başkasını kendinizle eşit veya kendinizden daha fazla düşünmekle ilgili…
İnsanlara iyi görünmek istiyorsanız onları kendinizden çok önemseyin.
İyi insan olmak, başarması zor olan ama imkansız olmayan; samimiyet, dürüstlük, empati, farkındalık, sevgi, anlayış gibi kavramları iyi anlayıp, bünyede sindirerek olabilir.
Ancak çevrenizde görebileceğiniz tüm insanlara ait olan bir sıfattır. Dünyada hakkedilen tek öğüttür.