Hava Durumu

Aşı karşıtlığı

Yazının Giriş Tarihi: 17.10.2021 07:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.10.2021 07:51

Aşı nedir, nasıl etki eder?

İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma özelliklerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı toksinlerin etkileri ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik ürünlere aşı denir.

Aşı, insanları hastalıklardan ve hastalıkların neden olduğu sonuçlardan koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında önceden geliştirilmiş savunma sistemi ile savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. Oluşan bağışıklama genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır.

Bağışıklama, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlarda hastalıklar, salgınlar görülmez.

Aşının insanların sağlığı için kullanılır hale gelmesinden beri, aşı karşıtlığı belli çevrelerce kısıtlı da olsa sürdürülmüştür. Ancak aşı karşıtlarının hiçbir dönemde dayanak olarak bilimsel bir temeli getirememişlerdir. Çünkü bilim yapası gereği şöyle çalışır:
•    Bir bilim adamı, araştırdığı konuyu önce gözlemler.
•    Daha sonra bu gözlemler doğrultusunda gözlediklerini açıklayacak bir hipotez ortaya koyar.
•    Hipotezini teyit ettiğinde bunu akademik yayınlar aracılığı ile akademik çevrelere aktarır.
•    Daha sonra dünyanın başka ülkelerindeki bilim adamları aynı hipotezi kendi yaptıkları çalışmalarla tekrar tekrar test ederler. Bilimsel olarak geçerliliği kanıtlanan bir hipotezi tesadüfi bulgudan ayıran en önemli özelliği tekrar edilebilir ve tekrar edildiğinde aynı sonucu veriyor oluşudur.
•    Yapılan yeni deneyler sonucu çalışmalar ilk hipotezi destekledikçe hipotez sağlamlaşır ve teori haline gelmeye başlar.
•    Aksi bir durum olduğunda, yani hipotez yapılan tekrarlanan deneylerle çürütüldüğünde, iyi bir bilim adamının yapması gereken şey geriye bir adım atmak, hipotezin yanlış olduğunu kabul edip başka bir hipoteziler öne sürmesidir.
•    Hipotezler teoriye dönüştüklerinde bile farklı bilim adamlarından tekrar tekrar denenerek sınanırlar. Zira bilimsel gerçeklerin en önemli özellikleri, tekrarlanan deneylerde aynı sonucu veriyor olmalarıdır.
•    Tekrar tekrar onanan teoriler, artık bilim çevreleri tarafından oybirliği ile doğru kabul edilen bilimsel gerçekler olarak kabul edilirler.
          Bilimsel verileri baz alarak konuşursak; aşı karşıtları hangi bilimsel verilere göre insanlara aşı yapılmasına karşı çıkmaktadırlar. Ellerinde böyle bir veri olmadığına göre ileri sürdükleri şeyler bilim dışı, akla ve mantığa aykırı olan nedenlerdir. Bilim her zaman deneyi temel alır. Aşı karşıtlığı yaparak kendi canlarına kastettikleri gibi; başka insanların ölümlerine de neden olmaktadırlar. Özgürlük dedeğimiz tutum bu olmamalı.

Özgürlük: “Başkasına zarar vermeden dilediğini yapabilmektir.”Aşı karşıtları başkalarının ölümüne neden olduklarında bu davranışları özgürlük olamaz. Dünyada hiçbir devlet böyle bir duruma asla izin veremez. Hükümet yetkilileri ülkemizde kadınların, öğrencilerin ve birçok muhalif sivil toplum örgütünün düzenlemek istedikleri gösterileri pandemi nedeniyle yasaklanırken; öte yandan aşı karşıtlarının İstanbul ve Ankara’da aşı yapmış oldukları gösterilere izin verilmesi doğru değildir.

COVID-19 virüsü taşıdıkları açık açık belli olan aşı karşıtlarının insanların hastalanmasına ve ölümüne sebep olmalarına hükümet yetkilileri nasıl izin verebilir? Bu tutum Sağlık Bakanlığı’nın pandemi ile yaptığı mücadeleyi sorgular hele getirmiştir. Nitekim son on günün pandemi verilerine bakacak olursak günlük pozitif sayısı  28 ve 29 binlerinden aşağı inmediği görülmektedir.

Ölüm oranları yine aynı gün baz alarak günlük 230- 260 lardan aşağı düşmemektedir. Unutulmaması gereken dünyanın başına iki yıla yakın bir süredir bela olan COVID-19 virüsüne karşı yapılacak mücadele toplumun tüm kesimleriyle topyekûn yapılacak bir mücadeledir.

Sağlık Bakanlığı bir an önce TTB ile işbirliğine giderek her gün ölen insan sayımızı en aza düşürmek için gerekli tedbirleri bir an önce alması gerekmektedir.

İnsanların ölümüne neden olan aşı karşıtlarına karşı gerekli yaptırımlar bir an önce uygulamaya geçirilmelidir. İnsan sağlıklı olmayınca yaşama süresi anlıktır.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.