Hava Durumu

Güzel projelere güzellikler katalım !..

Yazının Giriş Tarihi: 12.10.2021 12:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.10.2021 12:06

Evet değerli okuyucular; bu hafta size uzun süredir Niğde basınında yer alan "Narlı Göl gerçekte kimin?" "Narlı Göl nerede, Niğde nerede?" ya da "Aksaray yapar Niğde bakar" gibi manşetlerle Niğde gündemini meşgul eden Narlıgöl konusunu yazmak istiyorum. Öncelikle "Narlıgöl gerçekten kimin?" Sorusuna cevap aradım. Birkaç telefon görüşmesi ve biraz arşivleri araştırınca anladım ki Narlıgöl’e Aksaray ile ortağız.

1996 yılında Sofular’ın Aksaray’a bağlanmasıyla Aksaray Narlı Göle ortak oldu. Evet geçmişte yani Sofular Niğde’ye bağlıyken Narlıgöl Niğde’nindi . Ancak Sofular Aksaray’a bağlanınca Tapu kayıtlarına göre Narlıgöl’e de ortak oldu. Aslında bunun tartışmasını 1996 yılında Sofular’ı Aksaray’a verirken yapmamız gerekmez miydi?  Ayrıca, Narlıgöl’e Aksaray’ın ortak olduğunu bu gün duymadık ki; Hatırlarmısınız bilmiyorum, 2013’te Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye’deki termal turizm merkezi 82'ye yükseltildi. O dönemde Narlı Göl’de sondaj çalışmaları yapıldı ve termal su çıkartıldı. Bu bölge Resmi Gazete'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünce Niğde-Aksaray birlikte Termal Turizm Merkezi olarak gösterildi. Aynı tarihlerde, dönemin İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, Narlı Göl için proje hazırladıklarını söylerken, Narlı Göl’ün üçte ikisinin Niğde'ye, üçte birinin ise Aksaray'a ait olduğuna dikkat çekmişti. Değerli okuyucularım, Narlı Göl konusu bu günün konusu değil, 2013 yılında yani bundan 8 yıl önce de konu kamuoyuna duyurulmuştu. O dönem kimsenin sesi çıkmadı. Şimdi bir bardak suda tufan kopartmak nedendir? Soruyorum size; Şimdi Aksaray oraya Seyir terası yapınca “Niğdeliler giremez” diye tabela mı asacak. Bırakın Aksaray yapsın, bizde diğer tarafına doğayı bozmadan başka projeler üretelim, her fırsatta birlik beraberlikten bahsederken neden ayrıştırıyoruz. Niğde’de bizim en büyük sıkıntımız nedir biliyor musunuz? Hep bir çekişme içindeyiz. Bor-Niğde, olmadı Aksaray-Niğde, konu ile ilgili yapılan haberlerin yorumları okuyunca sanki "Narlı Göl’ün yarısını Yunanistana’mı verdik?" demek geldi içimden. Bırakalım sonuç alınamayacak işler için gündem oluşturmayı güzel projeleri konuşalım. Bu ilde güzel projeler, güzel çalışmalar da var. Gelin birazda son 6 ayda imza atılan güzel projelerden bahsedelim. Yıllardır lağım kokusu ile yaşadığımızı biliyorsunuz sanırım. Hiçbir başkanın el atmadığı 'İleri Biyolojik Arıtma Tesisi' bitti ve çalışmaya başladı. Tesis 2045 yıllına kadar teknik ömre sahip, 400 bin kişilik nüfusun ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede ve enerji ihtiyacını kurulan güneş enerji santralinden karşılayacak.

Niğde Bor Enerji İhtisas Bölgesi'nin ilk etabı olan 300 MW'lık güneş enerji santralinin kurulması ile ilk etapta 50 bin konutun, bölge tam kapasiteye eriştiğinde ise 250 bin konutun elektrik tüketimine eşdeğer yerli, milli ve çevreci elektrik enerjisi üretilecek. Niğde'nin sanayii gücüne ve ekonomisine güç katacak bu yatırım ile bozkırın ortasına "Modern Enerji Üssü" kurulacak. Daha geçtiğimiz haftalarda Bor ilçemizde, 4 bin dekar alanda kurulacak olan 'Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi' ile besi hayvanı yetiştirilecek ve hem bölgenin hem de civar illerin et ihtiyacının büyük bir kısmı karşılanacak. Toplamda 50 ila 500 baş arasında değişen toplam 128 işletmeyle beraber biyogaz tesisi, entegre et tesisi, yem tesisi, hayvan sağlığı merkezi ile ticari ve sosyal donatılarla asgari 600 kişilik iş için istihdam oluşturulacak olan ve ilimiz ekonomisine önemli canlılık getirecek proje tüzel kişilik kazanmadı mı? Yine Konaklı bölgesinde kurulacak olan '2 Organize Sanayi Bölgesi' tüzel kişilik kazanarak kurulum çalışmalarına başlamadı mı? Marifet iltifata tabidir demişler. Bizler de Narlıgöl konusunda en az Aksaraylılar kadar akıllı davranıp Niğde'de ürettiğimiz projeler gibi akıllı projeler uygulamalıyız. Yani sizin anlayacağınız lafı bırakıp kolları sıvayalım. Böylece güzel projelere güzellikler katmış oluruz.

Kalın sağlıcakla...

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.