Hava Durumu

Çalışmayan gazeteci mi var!...

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2022 11:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.01.2022 11:50

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nedeniyle kaleme aldığım bu yazıya başladığımda gözümün önünden yıllar akıp gitti... ''

Memuriyet hayatımı sonlandırdıktan sonra başladığım ve ikinci hayatım dediğim gazetecilik mesleğinde 15 yılımı doldurmanın gururunu  yaşarken, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nedeniyle kaleme aldığım bu yazıya başladığımda gözümün önünden yıllar akıp gitti...

15 yıl önce de zorluklarla çıkan gazeteler... dolarla birlikte artan maliyetler... biriken faturalar... aksayan maaşlar... vardı. Maalesef bugün de yerel basının sorunları katlanarak devam ediyor.

Velhasıl;

Bir düzine dert... Kervan olmuş katar katar gidiyor... Fakat yine de zevkli meslek... Bir bulaştın mı, bırakmak ne mümkün... Hele hele  teknoloji çağı ile birlikte hayatımıza giren, internet haberciliği ve sosyal medya kullanımı internet ve teknoloji çağı, medya sektörünü de değişime yönlendirdi. Başlangıçta her ne kadar yazılı ve görsel medyanın yanında bir türlü kabul edilmese de internet haberciliği, geldiğimiz noktada vazgeçilmez bir hal aldı.  Bizlerde değişen teknolojiye ayak uydurmak adına elimizden geleni yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz.

Eskiden her sabah koltuğunuza oturduğunuzda, haberleri okuyucuya ulaştırmak için yaptığınız planlamalar,  mizanpaj ve sonunda akşam gazete basılmış şekilde elinize gelene kadar devam eden bir telaş yaşardık... Daha sonrasında gazete basılıp da, dağıtıma gitti mi, "Eyvah, yine günlük dertler başladı" demekti.

Şimdilerde olayın boyutu biraz daha farklılaştı. Sosyal medya üzerinde yaptığım haberler veya görüntüler ne kadar etkileşim aldı ? …  Kaç tıklandı ? …  Ne yorum aldı ?..  gibi  farklı bir boyut kazandı.

Tabi ki bu kontrolsüz bir mecra olan internetin olumlu etkileri olduğu gibi olumsuz yönleri de var.  Bununla ilgili TBMM de ciddi bir çalışma olduğunu  biliyoruz. Dijitale dönüşüm yolunda en büyük adım olan internet gazeteciliği yasası, hem medya sektörünün hem de ülkemizin önünü açacağına inanarak,  TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda görüşülen yasanın 2022’nin ilk aylarında Meclis’ten geçerek yasalaşmasını bekliyoruz.

Bir konu daha var ki değinmeden geçemiyeceğim.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü... Günün adını düşününce aklıma tek soru geliyor. "Çalışmayan gazeteci mi var? " Benim bildiğim, gazeteci emekli olup, bir kenarda yatıp kalmaz... Zaten çalışmayan bir gazeteci ölmüş demektir... Bakın görün, yatağında ölen kaç gazeteci var ki ? Yani sizin anlayacağınız, her gazeteci kendi çapında bir ulu çınardır... Ve de ağaçlar gibi, gazeteciler de ayakta ölür...

Zor günler geçiren Anadolu basını, Türk basınının mihenk taşıdır. Bozkırdaki zirveyi besleyen vadiler, dereler, göller olmasa, zirvedekilerin hiçbir hükmü kalmaz!..

Zirveden inen gözler, taşrada yaşanan sıkıntılar arasında yeşeren güzellikleri görecektir. Ancak bu güzelliklerin, ne zorluklarla beslenip büyüdüğünü bilmek gerekir. Öyle kuru kuruya her 10 Ocak'ta “Çalışan Gazetecilerin Günü kutlu olsun” demekle olmuyor.

Önemli olan taşradaki gazetecilerin "dertlerine derman" olunması, sadece 10 Ocak'ta "gönüllerine ferman" olunmamasıdır diyerek, mesleğe ilk başladığım yıllar da tecrübesini ve bilgi birikimini sonuna kadar bizlere aktaran ve ismini yadetmeden yazımı bitirmek istemedigim değerli abim Yeniçağ Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Yusuf Timuçin Mert, Niğde basınının mihenk taşı olan rahmetli Arif Acındı ile Niğde’nin gelişimine ciddi katkılar sağlamış Ahmet Öncü ve birliğin, beraberliğin ne denli önemli olduğunun bilincinde olan değerli basın mensubu arkadaşlarımın sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini temenni ederim.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.