Hava Durumu

Deprem kapımızda...

Yazının Giriş Tarihi: 23.01.2022 16:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.01.2022 04:27

O gece Kayseri’de yaşayanlardan depremi hissetmeyen var mıdır acaba? Sarıoğlan ilçemizdeki 4.9 şiddetindeki  depremle birlikte 30-40 saniyeyi bulan sarsıntının, sanki saatlerce sürmüşçesine  yaşattığı korku ve endişeyi ancak yaşayanlar bilir. Kaldı ki Sarıoğlan’daki deprem Kayseri merkezi ile  yakın illerde de hissedildi. Bizdeki sarsıntı 4.9 geçmez sanırım. Elbette sadece Kayseri’de olmadı, 5’e yakın ilde hissedildi, yaşadı korkuyu insanlar.

Benim gördüğüm hatta bilebildiğim kadarıyla Kayseri depreme hatta afet durumlarına en hazırlıksız kent. Ben daha önceki yazılarımda söylediğim gibi Kayseri’deki Jeoloji Mühendisleri Odası veya Mimarlar Odası olsun Deprem Master planı yaptı mı? Ben duymadım. Odaların tez elden görüşleri alınmalı ve yol haritası çizilmelidir.

Deprem kapımıza dayandı. Eskiden, ‘Kayseri için deprem kuşağının dışındayız bize bir şey olmaz’ denirdi. Şimdi bu sarsıntıyla umarım herkes aklını başına alır ve ciddi manada Deprem Master planının hayata geçirilmesi için kolları sıvar. Ben hayatımda ilk defa bu depremde dağların bile sallandığı gördüm. Benim evim Erenköy Mahalesi’nde dağın tepesinde…

Kayserimizin ilk kadın avukatı ve milletvekili sevgili ablam Av. Sevgi Esen’le kısa bir sohbet yaptık. “Kayseri şehir planının uygulanmasına imza atan beş kişiden biri benim” dedi. Ama şehirde artık kayboluyoruz, ne kadar yüksek bina var, bu binalar komşuluk ilişkilerini de yok ediyor, doğada ağaç bırakmadık, her yer bina oldu. Doğanın dengesiyle oynuyoruz…

Gerçekten de bu konuda geçtiğimiz günlerde Ankara Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki yaptığımız sohbette, “Altındağ’da yüksek binaların yapılmasına her zaman karşı çıktım, hatta bir gün imar müdürüm ‘başkanım havada yer çok yapsın’ dedi. O müdürümü görevden almıştım. İnsanlarımızın geleceğini düşünmek zorundayız” diye anlatmıştı.

Maşallah bizim ilçe belediyelerimiz parsel açacağız diye dağların altını oyuyor. Ağaçları yok ettik, doğanın dengesini bozduk. Benim çocukluğum şimdiki adı Erenköy Mahallesi olan,(Çay bağları, Billur Bağları, Karadere Bağları’nda) geçti şimdi buralara dünyanın villası yapıldı. Buralar dere yatağıdır. Çocukluğumda sel basardı buraları ama kimseye anlatamıyoruz. Halen ruhsatlar verilip villalar  yapılmaya devam ediyor.

Tez elden Kayseri Valiliği, bu Deprem Master Planı’nda neler öngörülüyor ise bunu yerine getirmek ve kararlı olmak zorundadır. Aynı şekilde Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Memduh Büyükkılıç da  bu işe yoğunlaşmalıdır. Kayseri’de deprem öncesi alınması gereken tüm tedbirler masaya yatırılmalıdır. Dere yataklarına inşa edilen yapılar, imar barışı ile göz yumulan binalar, deprem toplanma ve sığınma alanları, ekipmanların profesyonel anlayışla eğitilmesi, kurtarma araçları, deprem öncesi kadar deprem sırasında ve sonrasında neler yapılabileceği konusunda ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Acaba Çevre Müdürlüğü buraları geziyor mu? ‘Ne var ne yok’ diye…Kayseri bu kadar mı sahipsiz?

Ey taşına ve toprağına kurban olduğum Türkiye’m… Kayseri’de doğa yok ediliyor. Neden bu kenttin yöneticileri bu kadar sessiz ve neden her şey siyasete kurban ediyor?

Ben burada Melikgazi Belediye Başkan yardımcılığına getirilen Sayın Turhan Akdağ’a teşekkür etmek isterim. Çünkü Manisa’da çok güzel projelere imza attığını Manisalı gazeteci dostlarım anlattı. İnşallah Melikgazi ilçemizde de böyle güzel projelere imza atacağını umuyorum...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.