Hava Durumu

THH'nin 2022 parasal sınırları açıklandı

Yazının Giriş Tarihi: 16.12.2021 03:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.12.2021 01:53

Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamız ve mücadele etmemizin 646. günü; yani 1 yıl 9 ay 6 gün...

1 Ocak 2022 - 31 Aralık 2022 tarihleri arasında geçerli olmak üzere, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68’inci ve Tüketici Hakem Heyetleri (THH) Yönetmeliği'nin 6’ncı maddelerinde yer alan parasal sınırların artırılmasına ilişkin tebliğ, 16 Aralık 2021 tarihli 31691 sayılı Resmi Gazete’de bugün yayımlandı.

2021 yılı için 'Tüketici Hakem Heyetleri'ne yapılacak başvurularda uyulması zorunlu parasal sınırlar, yüzde 36,20’lik yeniden değerleme oranına göre değişti.

Tüketici Hakem Heyetleri’ne yapılacak başvurularda;

- Büyükşehir statüsünde olan illerde değeri 10 bin 280 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri,

- Büyükşehir statüsünde olan illerde değeri 10 bin 280 TL ile15 bin 430 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,

- Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde ve bağlı ilçelerde değeri 15 bin 430 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri görevli olacak.

15 bin 430 TL üzerindeki uyuşmazlıklarda ise Tüketici Mahkemeleri’ne başvurmanız gerekmektedir.

Tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek sorunların çözümü için kurulan Tüketici Hakem Heyetleri; bilinçli tüketici ve bilinçli üretici, satıcı oluşmasında büyük önem arz etmektedir.

Tüketicinin bilinçli alışveriş yapmasının yollarını bilmesinin yanı sıra aldığı malı doğru kullanması ve gerektiğinde hakkını araması da bilinçli bir tüketici adına çok önemlidir.

Dileğimiz, hiç kimse Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurmak zorunda kalmasın ya da bırakılmasın.

Üretici ya da satıcı layıkıyla kendine düşen sorumluluğu yerine getirirse; satış sonrası hizmetlerde de tıpkı mal ya da hizmet satarken gösterdiği ilgiyi gösterir ve pratik çözümler üretirse, sorunlar en aza inecek ve dolayısıyla Tüketici Hakem Heyetleri'nin yükü de azalacaktır.

Maalesef herkes böyle olmayınca tüketiciler de hakkını Tüketici Hakem Heyetleri'nde veya Tüketici Mahkemeleri’nde aramak zorunda kalmaktadır.

Çok az sayıda da bazı kötü niyetli tüketiciler de maalesef bulunmaktadır. Kanun boşluklarını ve iyi niyetleri suiistimal etmektedirler.

O nedenle üretici veya satıcı, haksız yere tüketiciyi mağdur etmemelidir. Aynı şekilde tüketicilerde haksız yere üretici ya da satıcıyı mağdur etmemelidir.

Bilinçli tüketici ihtiyacı olan alışverişi yapandır.

Alışverişlerinizde sağlıklı, güvenli, çevreye duyarlı, kaliteli mal ve hizmetleri tercih etmenizde yararınıza olacaktır.

Milli ve yerli olan ürünleri tercih etmek hepimiz için önemlidir.

Her pahalı mal ya da hizmet 'kaliteli'dir anlamına gelmez.

Bilinçli tüketicinin satın aldığı mal ve hizmet ayıplı ise hakkını aramalıdır.

Yasaların tanıdığı hakları kullanmak da en doğal hakkıdır.

Satın alınan bir mal veya hizmet ayıplı ise satın aldığınız yere başvurunuz.

Çözüm bulmak gibi dertleri yoksa kanuni yollardan hakkınızı aramanız en doğal hakkınızdır.

Mal veya hizmeti satın aldığınız ya da ikamet ettiğiniz yerde bulunan ‘Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ne başvurabilirsiniz.

Her daim gereksiz tüketimlerden uzak durmalıyız.

Soru ve sorunlarınız için ‘Alo 175 Tüketici Hattı’ndan bilgi edinebilirsiniz.

Tüketicilerimize faydalı, esnaflarımıza da bereketli alışverişler dilerim...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.