Hava Durumu

Sosyal medyada yapılan dolandırıcılık yöntemleri

Yazının Giriş Tarihi: 08.02.2022 13:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.02.2022 01:43

Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamız ve mücadele etmemizin 700. günü; yani 1 yıl 10 ay 29 gün...

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ‘Sosyal medyada yapılan dolandırıcılık’ yöntemleri ile ilgili bir bilgilendirme yaptı. Dolandırıcılık uyarısını biz de buradan aktaralım.

Sosyal medya, hile ve dolandırıcılıklar için bir yuvadır. Platformlar, dolandırıcıların sahte profillerin arkasına saklanmasını veya gerçek hesapları ele geçirmesini amaçlıyor. Dolandırıcılar, güveninizi kazanmak için tanıdığınız biri gibi davranırlar. Bu sahtekarlar, acele etmez, kişisel bilgilerinizi vermeden veya sizden para istemeden önce haftalarca sizinle sohbet ederler.

İşte sosyal medyada başlayan dolandırıcılık örnekleri:

İş ve yatırım dolandırıcılığı: Size bir iş veya çok para kazanmanız için yatırım fırsatları vaat eder. Gerçek şu ki, bu teklifler yalnızca paranızı, kişisel bilgilerinizi veya banka hesap bilgilerinizi almak için yapılan bir hiledir.

Sahte ödül, çekiliş ve piyango dolandırıcılığı: Size bir ödül kazandığınızı söyler, ancak ödülü almak için sizden bir ücret ödemenizi veya banka hesap bilgilerini vermenizi ister.

Romantik dolandırıcılıklar: Çevrimiçi bir ilişki içerir, ancak güveninizi kazandıktan sonra sizden genellikle para veya kişisel bilgi göndermenizi ister.

Abonelik tuzakları: Sizi ücretsiz bir deneme teklifine veya bilginiz olmadan ücretli bir aboneliğe kaydolmaya ikna eder.

Sahte 'İnfluencer' sponsorlukları: Sponsorluk fırsatları sunan gerçek markalar gibi görünür, ancak takipçileri artan etkileyicileri/sosyal medya kullanıcılarını banka bilgilerini paylaşmaları için kandırır.

Piyasa fiyatının çok altında fiyatlı cep telefonları ve diğer elektronik cihazlar için reklamlar: Bu ürünler asla teslim edilmez.

Kimlik avı dolandırıcılıkları: Parolanızı veya hesap bilgilerinizi çalmak üzere sahte bir giriş bağlantısını tıklamanız amacıyla sizi kandırmak için e-posta veya metin mesajları kullanırlar.

Bu dolandırıcılıklardan kaçınmak için şunları yapabilirsiniz:

* Şüpheli sitelere veya hesaplara dikkatli davranın. Dolandırıcılık, dostça bir istekle başlayabilir.

* Tanıdığınız birinden garip bir mesaj alırsanız, bu kişiyle doğrudan iletişime geçin. Kişiyi arayın veya yüz yüze konuşun.

* Sosyal medyada sizi takip eden yabancılara ve sizden bir şeyler vermenizi veya paylaşmanızı isteyen mesajlara karşı tetikte olun. Dolandırıcılar paranızın ve kişisel bilgilerinizin peşindedir. Cevap vermeyin.

* Yanıt vermeden önce her zaman iletişimde olduğunuz kişi veya şirketin hesabını ve kimliğini doğrulayın. Gönderenin e-posta adresine veya URL'sine yakından bakın. Söyledikleri kişi olduklarından emin olmak için kişi veya şirketle doğrudan iletişime geçin veya web sitelerine bakın.

* Bilgisayarınızı ve cihazlarınızı koruyun. Güvenlik yazılımı kullanın ve çok faktörlü kimlik doğrulama kullanarak hesaplarınızı koruyun.

Dolandırıcılar her mecrayı fırsata çeviriyor maalesef.

Sosyal medyada çıkan her habere ve kampanyaya kanmayınız.

Size gelen her SMS’e itibar etmeyiniz.

Aldatıcı reklamlara karşı çok dikkatli olunuz.

Soru ve sorunlarınız için ‘Alo 175 Tüketici Hattı’ndan bilgi edinebilirsiniz...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.