Hava Durumu

İsmi "yassı" namı "yaslı"

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2021 02:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2021 02:12

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın düzenlediği gezi programı ile Yassıada'yı yeni adıyla Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nı gezdik…

Türk demokrasi tarihine kara leke olarak geçen yargılamaların ve kararların alındığı yer…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimiyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından restore edilerek müzeye döndürülen adayı görme fırsatı bulduk…

27 Mayıs 1960'da ülkemizde yaşanan ilk askeri darbe sonrası yargılamaların yapıldığı askeri spor salonunda yargılama ile ilgili trajedik bir tarihi olayın videosunu izledik. Tarihimize kara leke olarak geçen senaryosu önceden yazılmış ve sözde mahkemeye de uygulatmışlar maalesef.

İzlerken insanın içi acıyor. Düşmanın yapamadığını içimizdekiler yapmış. Önce kalem kırılmış karar verilmiş sonra göstermelik mahkeme yapılmış.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Döneminde Yassıada

Yassıada, 1947 yılında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından satın alınmış. 1978 yılında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Karamürsel’e taşınmasıyla ada kaderine terk edilmiştir. Yassıada’ya bir dönem turistik programlar yapılmış fakat 1986’da bundan da vazgeçilmiştir. Ardından adaya İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Enstitüsü ve Fakültesinin ders olanakları verilmiş ama sonra bundan da vazgeçilmiştir.

Yassıada’yı ön plana çıkaran en önemli tarihi olay, 27 Mayıs 1960 askeri darbesi sonucunda Demokrat Partilileri yargılamak üzere kurulan Yassıada Mahkemeleridir. Yassıada Mahkemelerinde, 1950 ila 1960 yılları arasında hükümet olan Demokrat Parti üyesi toplam 592 sanık, 19 farklı davada yargılanmıştır. 16 Eylül 1961’de Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan, 17 Eylül günü de Adnan Menderes, Marmara Denizi’nin güneyinde yer alan İmralı Adası’nda idam edilmiştir.

Adnan Menderes Müzesi

Adanın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı idaresi altında olduğu dönemde subay yatakhanesi olarak kullanılan bu yapının odaları, 27 Mayıs 1960 darbesi sonrasında tecrit odalarına dönüştürülmüştür. Yeni haliyle müzeye dönüştürülen yapıda; Menderes’in çocukluk yıllarından itibaren hayatındaki dönüm noktaları yansıtılmaktadır. Giriş katında, Menderes’in çocukluğunu geçirdiği babaannesinin evinin bir temsili olan ve Menderes’in gençlik yıllarının anlatıldığı bölümler yer almaktayken, müzenin ikinci katında Menderes’in yargılama dönemindeki koşulları ve iç dünyasının yansıtılması amaçlanmıştır. Adnan Menderes’in tecrit edildiği hücre bu yapıda yer almaktadır.

Kanaatimce adanın özelikle bazı yerleri orijinal haliyle bırakılsaydı daha anlamlı olurdu diye düşünüyorum…

Başta hukuk fakültesi öğrencileri olmak üzere tüm öğrencilerin mutlaka adayı ziyaret etmeleri ve geçmişten ders almaları önem arz etmektedir…

O dönemde "Yeter! Söz Milletin!" demenin bedeli maalesef çok ağır olmuş.

Demokrasi ve Özgürlük Adası'nı gezerken, 60 yıl 1 ay 6 gün önce idam edilen başta merhum başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan olmak üzere tüm demokrasi şehitlerimizi rahmet, minnet ve dua ile andık...

‘’Adnan Menderes – Demokrasi ve Özgürlükler Adası’’ videosunu izlemek isteyenler linke tıklayabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=VZVPzuHJQJw

 

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.