Hava Durumu

İndirimli satışta tüketicinin korunması

Yazının Giriş Tarihi: 15.02.2022 11:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.02.2022 11:33

Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamız ve mücadele etmemizin 708. günü; yani 1 yıl 11 ay 5 gün...

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ‘İndirimli satışlarda tüketicilerin korunmasına yönelik yeni tedbirler’ ile ilgili bir bilgilendirme yaptı.

Yönetmelikte yapılan değişiklikler 1 Şubat 2022 tarihli 31737 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

İndirimli satışlar ve kişiye özel fiyatlar gibi konularda tüketicileri en üst düzeyde koruyacak tedbirleri uygulanmaya başlandı.

Gelişen ticari hayat ve artan internet kullanıma bağlı olarak tüketicilere yönelik ticari reklam ve uygulamaların niteliğinde yaşanan çeşitlilik de göz önüne alınarak Ticaret Bakanlığı, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı.

Yönetmelikte yapılan değişiklikler şöyledir:

Kişiselleştirilmiş fiyat reklamları mevzuat kapsamına alındı.

Günümüzde tüketiciler, internet ortamında satıcı veya sağlayıcıların belirli tüketicilere veya tüketici gruplarına özel fiyat sunduklarına ilişkin bilgiye yer verilen reklamlar ile daha çok karşı karşıya kalmaya başlamıştır.

Reklam verenler tarafından tüketicilerin satın alma davranışı ve diğer kişisel verileri analiz edilerek bir mal veya hizmete ilişkin kişiselleştirilmiş fiyat sundukları bu reklamlarda, tüketicilerin o mal veya hizmetin güncel piyasa fiyatı konusunda doğru bilgiye ulaşması oldukça büyük önem arz etmektedir.

Yapılan düzenleme sayesinde kendisine kişiselleştirilmiş fiyat sunulan tüketicilerin, her bir reklamda teklif edilen fiyatın kişisel alışveriş davranışlarını dikkate alan bir algoritmaya dayandığı konusunda bilgilendirilmesi ve böylece sunulan fiyatın o mal veya hizmetin bilhassa güncel piyasa fiyatının üstünde olduğu durumlarda karşı karşıya kaldıkları risklerin önüne geçilmesi sağlanmıştır.

İndirimli satış aldatmacalarına son!

Bir mal veya hizmetin indirimli satışa sunulduğuna ilişkin reklamlarda sıklıkla yapılan indirimin “en iyi indirim oranı veya tutarı” olduğuna yönelik beyanlara veyahut indirimden önceki fiyat ile indirimli satış fiyatı konusunda tüketicileri satın almaya yönlendirecek nitelikteki bilgilere yer verildiği gözlemlenmektedir.

Yeni düzenlemeye göre, her bir indirimli satış reklamında, mal veya hizmete ilişkin indirimin duyurulduğu tarihten önceki 30 (otuz) gün içinde uygulanan en düşük fiyatın referans fiyat olarak alınması, bir diğer ifadeyle indirimden önceki fiyat olarak belirtilmesi zorunlu olmuştur. Ayrıca, meyve ve sebze gibi çabuk bozulabilen mallara ilişkin reklamlardaki indirimin miktar veya oranının hesaplanmasında, indirimli fiyattan bir önceki fiyatın esas alınması sağlanmıştır.

Yönetmelikte yapılan değişiklikler sayesinde satıcı ya da sağlayıcıların gerçeği yansıtmayan fiyat indirimlerinin reklamını yapamaması sağlanmış ve böylece indirimli satış aldatmacalarının önüne geçilmiştir.

Yapılan değişiklikle indirimli satışlarda tüketicilerin korunması için alınan tedbirler çok önemlidir.

Sizde indirimli satışlarda dikkatli olmayı elden bırakmayınız.

İhtiyaç olmayan ürün ve hizmeti almaktan uzak durunuz.

Aldatıcı reklamlara karşı çok dikkatli olunuz.

Soru ve sorunlarınız için ‘Alo 175 Tüketici Hattı’ndan bilgi edinebilirsiniz...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.