Hava Durumu

İdari para cezaları arttı

Yazının Giriş Tarihi: 21.12.2021 10:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.12.2021 10:29

Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamız ve mücadele etmemizin 646. günü; yani 1 yıl 9 ay 11 gün...

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “Ceza hükümleri” maddesinde düzenlenen idari para cezaları 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren, yeniden değerleme oranı olarak ilan edilen yüzde 36,20’lik oranında artırılarak uygulanacaktır.

Genel esasların ihlali durumunda işlem başına idari para cezası

6502 sayılı Kanunda yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen sözleşmeler ile bilgilendirmelerin 12 punto büyüklüğünde düzenlenmemesi, düzenlenen sözleşmelerin bir örneğinin tüketicilere verilmemesi, sözleşmelerde öngörülen koşulların sözleşme süresi içinde tüketiciler aleyhine değiştirilmesi, tüketicilerden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgilerin sözleşmenin eki olarak tüketicilere verilmemesi, teşhir edilen bir mal veya hizmetin haklı bir sebep olmaksızın tüketicilere satışından kaçınılması, sipariş edilmeyen mal veya hizmetlerin tüketicilere gönderilmesi veya sunulmasına ilişkin hükümleri ihlal edenler hakkında her bir işlem başına 615 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Üyelik aidatı olmayan Kredi Kartı, Tüketici kredisi ve Konut Finansman sözleşmeleri

Tüketicilere aidat ödemesi bulunmayan kredi kartı sunulmaması halinde ilgili kuruluşlara uygulanacak idari para cezası miktarı 15.571.450 TL’ye yükseltilmiştir. Tüketici kredisi ve konut finansmanı sözleşmelerinde, Kanunun cayma hakkı, faiz oranı, erken ödeme, temerrüt, sigorta yaptırılması hükümlerini ihlal eden ve belirli süreli kredi sözleşmelerine ilişkin açılan hesaplardan ücret ve masraf talep eden kredi veren kuruluşlara her bir işlem başına 3.108 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Fiyat Etiketi ve Fiyat Listeleri

Perakende olarak tüketicilere yönelik satışa arz edilen malların üzerine veya raflarının bulunduğu yerlere tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatını, birim fiyatını ve bunların uygulanmaya başladığı tarihi, malın üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini ve üretim yeri Türkiye olan mallar için Ticaret Bakanlığı tarafından tespit ve ilan edilen yerli üretim logosunu içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur. Tüketicilere sunulan hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listelerin de aynı şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Söz konusu yasal yükümlülüklerin ihlali halinde, her bir işlem başına 615 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Tüketicileri aldatıcı reklamlar

Aldatıcı ticari reklamlar ve haksız ticari uygulamalar için idari para cezaları, aykırılık yerel düzeyde yayın yapan televizyon kanalı aracılığı ile gerçekleşmişse 31.136 TL, ülke genelinde yayın yapan televizyon kanalı aracılığıyla gerçekleşmişse 622.853 TL olarak uygulanacaktır. Söz konusu aykırılık, ülke genelinde süreli yayın aracılığıyla yapılmışsa 311.426 TL, ülke genelinde yayın yapan radyo ve internet aracılığıyla gerçekleşmişse 155.712 TL, yerel düzeyde radyo ve kısa mesaj veya diğer mecralar aracılığıyla yapılmışsa 15.566 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Garanti belgesi ve Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu

Garanti belgesinin ve Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzunun, hiç veya mevzuata uygun şekilde düzenlenmemesi halinde üretici ve ithalatçıya uygulanacak ceza miktarı ve garanti belgesinin ve Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzunun tüketiciye hiç veya mevzuata uygun şekilde teslim edilmemesi halinde satıcıya 615 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Belge alma yükümlülüğünün ihlali

Tüketicilerle iş yeri dışında kurulan sözleşme yapabilmek için Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi almayan satıcılar ile aynı şekilde Ticaret Bakanlığı’ndan alınması gereken satış sonrası hizmet yeterlilik belgesini almayan üretici ve ithalatçılara 311.425 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Ön ödemeli konut ve devre tatil sözleşmeleri

Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri ile devre tatil sözleşmelerine ilişkin hükümlere aykırı her bir işlem başına 3.108 TL idari para cezası uygulanacaktır. Ön ödemeli konut satış sözleşmesiyle satılmış olup 36 ay içinde teslim edilmeyen konut başına ceza miktarı ise 62.281 TL olarak belirlenmiştir. Yapı ruhsatı almadan tüketicilere ön ödemeli olarak konut ve devre tatil satışı yapanlara 311.425 TL idari para cezası uygulanacaktır. Bununla birlikte, ön ödemeli konut ve devre tatil satışlarında bina tamamlama sigortası yaptırma veya teminat sağlama yükümlülüğünü yerine getirmeyen satıcı veya sağlayıcılara ise 1.557.139 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Herkes kendine düşeni ve yakışanı layıkıyla yerine getirirse ortada sorun ve ceza da olmaz…

Soru ve sorunlarınız için ‘Alo 175 Tüketici Hattı’ndan bilgi edinebilirsiniz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.