Hava Durumu

Etiket zorunluluğu olmayan mallar da var

Yazının Giriş Tarihi: 29.12.2021 11:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.12.2021 11:21

Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamız ve mücadele etmemizin 659. günü; yani 1 yıl 9 ay 19 gün...

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 54'üncü ve 84'üncü maddelerine dayanılarak hazırlanan haklar hususunu hatırlatmaya devam edelim.

Üzerinde veya ambalajında, etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça yazılı bulunan mallarla, kitap, dergi ve gazete gibi üzerinde fiyatı belirtilmiş olan mallarda ve arttırma suretiyle veya özel kanunlarına göre satışı yapılan mallarda, etiket bulundurulması zorunlu değildir.

Satış fiyatı, ulusal veya uluslararası borsa ve benzeri kurum ya da kuruluşlarca ya da ticari örf ve adetlere göre belirlenen ve uygulanan kıymetli taş veya madenlerden yapılmış mallarda da etiket ve liste koyma zorunluluğu bulunmamakla birlikte bu malların cinslerine göre birim satış fiyatları; Yönetmenlik hükümlerine aykırı olmamak üzere, satışa arz edildikleri işyerinin uygun bir yerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir bir şekilde gösterilir. Bu satış fiyatlarına işçilik bedelinin dâhil olup olmadığı ayrıca belirtilir.

Etiket, tarife ve fiyat listelerinin biçim ve kapsamı

* Etiketlerin tarife ve fiyat listelerinin üzerindeki rakam ve harflerin okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerde karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olması, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi zorunludur.

* Etiketlerin tarife ve fiyat listelerinin tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek, okunabilecek ve hangi mala ait olduğu açıkça belli olacak şekilde konulması gerekir.

* Tarife ve fiyatları, meslek kuruluşları veya mevzuatına göre bu konuda yetkili bulunan kurum ya da kuruluşlarca belirlenen hizmetlere ilişkin tarife ve fiyat listelerini içeren belge, levha, pano ve benzerleri belirli tip ve ebatta hazırlanabilir.

* Yurt dışında ifa edilmesi öngörülen paket tur ve eğitim hizmetleri ile yurt dışına yönelik ulaşım ve konaklama hizmetlerinin fiyat listeleri hariç olmak üzere, etiket ve listelerde satış fiyatlarının; ‘Türk Lirası’, veya ‘₺’ simgesi şeklinde yazılması zorunludur.

İndirimli satışlar

İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilir. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğundan ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir. Yapılan indirimin miktarı veya oranı hesaplanırken indirimli satış fiyatından bir önceki satış fiyatı esas alınır.

Alışverişi isteklerimize göre değil ihtiyaçlarımıza göre yapmak daha güzel.

İndirimli ve kampanyalı ürünlere daha çok dikkat etmemiz gerekiyor.

Çünkü bizler halen gerçek kampanya ve indirimlere yabancıyız.

Tercihinizi her daim öncelikle milli, yerli ve TSE belgeli ürünlerden yana kullanmanızda fayda var.

Yerli üretimin desteklenmesi, yerli ürünlerin kaliteli olması ve yabancı marka hastalığının sonbulması, milli markalarımızın daha çok güçlenmesi gerekiyor...

Soru ve sorunlarınız için ‘Alo 175 Tüketici Hattı’ndan bilgi edinebilirsiniz.

Tüketicilerimize faydalı, esnaflarımıza da hayırlı ve bereketli alışverişler dilerim...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.