Hava Durumu

2021'de en çok neden şikayetçi olduk?

Yazının Giriş Tarihi: 12.01.2022 12:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.01.2022 12:25

Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamız ve mücadele etmemizin 673. günü; yani 1 yıl 10 ay 2 gün...

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından bugün açıklanan Tüketici Hakem Heyetlerinin 2021 yılı istatistiklerine ilişkin basın duyurusunu sizlere aktaralım.

Tüketici Hakem Heyetleri, tüketici işleminin zayıf tarafını temsil eden tüketiciler ile tüketici işleminin diğer tarafı olan satıcı veya sağlayıcılar arasında yaşanan uyuşmazlıkların adil, hızlı, basit ve olabilecek en az masrafla çözüme bağlanması amacıyla; kolay, ulaşılabilir bir şekilde yargı dışı karar merci olarak teşkil edilmiştir. 1995 yılından beri faaliyetlerine devam eden Tüketici Hakem Heyetleri yargı mercilerinin üzerindeki iş yükünü de önemli ölçüde azaltmaktadır. Her geçen gün vatandaşlarımız nezdinde bilinirliliği ve yaşanan uyuşmazlıklara çözüm üretme konusunda etkinliği artmakta olan Tüketici Hakem Heyetleri'ne 2021 yılında da yoğun bir şekilde başvuru yapılmıştır.

Yerine getirdiği önemli hizmetler nedeniyle tüketici haklarının korunması konusunda lokomotif görevi üstlenmiş olan Tüketici Hakem Heyetlerine 2021 yılında toplam 537 bin 479 adet başvuru yapılmış olup, 630 bin 852 adet karar verilmiştir. Tüketici hakem heyetleri tarafından 2021 yılında görülen uyuşmazlıkların yaklaşık yüzde 52’si tüketiciler lehine sonuçlanmıştır.

Tüketiciler elektronik başvuruyu sevdi 

Tüketici Bilgi Sistemi, e-Devlet üzerinden elektronik ortamda tüketiciler tarafından yapılan başvuruların Tüketici Hakem Heyetlerine iletildiği ve başvuru aşamasından alınan kararın taraflara ulaştırılmasına kadar bütün basamakların kayıt altına alınıp başvuru sahibi tarafından izlenebildiği bir sistemdir. Bu sistem ile ıslak imza, mobil imza veya güvenli elektronik imza kullanma zorunluluğu olmadan, tüketicilere elektronik ortamda e-Devlet kapısı uygulaması üzerinden başvurularını kolay bir şekilde ilgili tüketici hakem heyetlerine yapabilmeleri sağlanmıştır.

Tüketici Bilgi Sisteminin kullanıcı dostu özellikleri ve küresel salgının etkileri nedeniyle vatandaşlarımızın gün geçtikçe e-Devlet üzerinden elektronik ortamda Tüketici Hakem Heyetleri'ne daha fazla başvuruda bulunduğu ve söz konusu başvuru kanalının vatandaşlarımız tarafından daha çok benimsendiği gözlenmektedir.

Bu kapsamda, tüketiciler tarafından tüketici hakem heyetlerine 2021 yılında e-Devlet üzerinden toplam 296 bin 675 adet elektronik başvuru yapılmıştır. Tüketici Hakem Heyetleri'ne 2021 yılında yapılan toplam başvuruların yaklaşık yüzde 55’i e-Devlet üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilmiştir.

En çok internet abonelikleri uyuşmazlık konusu

Tüketici Hakem Heyetleri'ne 2021 yılında yapılan başvuruların ürün ve hizmet bazında değerlendirilmesi neticesinde; sırasıyla en çok internet abonelikleri (51 bin 514 adet, yüzde 9.5), ayakkabı (38 bin 564 adet, yüzde 7.1),  cep telefonu (36 bin 959 adet, yüzde 6.8), kredi kartı üyelik ücreti (28 bin 668 adet, yüzde 5.3),  mobilya (19 bin 894 adet, yüzde 3.7) ve  GSM aboneliği (18 bin 436 adet yüzde 3.4) konularına ilişkin başvuru yapıldı.

Yapılan başvuruların sektör bazında değerlendirilmesi neticesinde ise; sırasıyla en çok Perakende Ticaret Sektörü (248 bin 866 adet, yüzde 46.3),  Abonelik Hizmetleri Sektörü (98 bin 417 adet, yüzde 18.3), Finansal Hizmetler Sektörü (69 bin 819 adet, yüzde 13) konularına ilişkin başvuru yapıldığı görülmüştür.

Tüketici Hakem Heyetleri 2021 yılında yaklaşık 870 milyon TL değerinde uyuşmazlık tutarını değerlendirme konusu yapmıştır.

Tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek sorunların çözümü için Tüketici Hakem Heyetleri; bilinçli tüketici ve bilinçli üretici, satıcı oluşmasında büyük önem arz etmektedir.

Dileğimiz, hiç kimse Tüketici Hakem Heyetin'e başvurmak zorunda kalmasın.

Bilinçli tüketici satın aldığı mal ve hizmet ayıplı ise hakkını aramalıdır.

Yasaların tanıdığı hakları kullanmak da en doğal hakkıdır.

Soru ve sorunlarınız için ‘Alo 175 Tüketici Hattı’ndan bilgi edinebilirsiniz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.