Hava Durumu

Dağ yöresinde çilek üreticisinin fiyat isyanı!

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2023 11:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.06.2023 12:00

Türkiye genel seçim havasından artık çıktı. 

Seçim öncesi gerek gıdada, gerekse akaryakıt fiyatlarında büyük artışlar vatandaşların ekonomik olarak bütçeleri zorladı. Ancak Türkiye'nin istikrarı ve kalkınması için halk üçlü koalisyon hükümetini istemedi, kararını verdi. Ülkemizin geleceği için hayırlı uğurlu olsun.

Gelelim asıl meseleye...

Geçtiğimiz yıllarda da kaleme aldığım ve almaktan da usandığım Bursa’nın dağ ilçelerindeki benim için her bir ferdinin kıymetli olduğu, yöremin eli öpülesi teyzelerimizin ve babalarımızın, ne derseniz deyin artık 'ama'cılarımızın bir yıl boyunca üzerine titrediği ve Türkiye’nin kaliteli çileğinin, kirazının yetiştiği Bursa Keles, Orhaneli, Harmancık ve Büyükorhan’dan üreticilerden sıkça mesaj almaya başladım.

Dağ çileği ilk olarak Büyükorhan'da çıkar, fiyat azda olsa belirleyici olur. Taban fiyatı ortaya çıkar sonra Orhaneli ve Keles’te bu fiyat biraz daha yükselir. Bu kirazda da böyledir .

Bu sene yukarıda belirtiğim gibi herşeyin fiyatı nerdeyse yüzde 100 arttı...

Gıdadan akaryakıta, gübreden ilaca, etten süte her şey maalesef arttı. Ancak gelin görün ki çilek, 2022 yılında Keles’te en son 20 ve 25 TL'den sezonu kapattı. Bu fiyat ortalama idi. Bu sene  yani 2023 yılında fiyatların  fahiş şekilde arttığı çilek, nasıl oluyorda 12,13,14,15 TL’den alınıyor. Geçen yıl 10 olan bir ürünün fiyatı bügün 40 TL! Akıl alır gibi değil!

Hadi bunuda geçin. Gübre, yakıt, ilaç ve birde bunun üzerine emeği koyun sonuç 15 TL! Üstelik geçen yıl 25 TL olan çilek...

"Yapmayın şaka mı yapıyorsun" derler adama...

Tarım neden bitme noktasına geldi dağ yöresinde? İşte üreticiyi uyanık tüccarların eline bırakıldığı için!

Bu arada bu işe çanak tutan aracıların yani Bursa’da da bazı fabrikalardan bu fiyatlara o bölgelerde aracılar vasıtasıyla çilek alımı yapıldığı bilgisini aldım.

İlk sözüm aracılara hele bu bizim yörenin insanı ise!

Kimseye kendi yörenizin insanını üç kuruş için boyun büktürmeyin, dik durun neden mi? O size aracılıktan verilen para sizi bugün tatmin eder, harcanır gider ama yarın sizi maşa olarak kullananlar cenaze, düğün gibi iyi ve kötü günlerinizde yanınızda olmazlar bunu iyi düşünün!

Peki çözümü ne olmalı?

Ben ekonomist değilim ama o yörede çocukluğum geçtiği için iyi bilirim. Burada kimseyi zan altında bırakmak değil maksat, sadece artık buna 'dur' demek!

Başta İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve 4 dağ ilçemizin Belediye Başkalarına ricam; ürün toplama merkezleri ve soğuk hava deposu ilçe belediyelerinde tarım birimleri oluşturularak, pazarlama ve üretim konusunda deneyimli teknik elemanlar olmalı.

Türkiye ekonomisine katkı sağlamak için bu kurulan teknik ekiple bir çok meyve suyu fabrikalarıyla üretim maliyetleri üzerine konuşarak belirleyici, fiyat araştırması yapılarak o dönem için anlaşmalar yapılmalı.

Ürünün ekilmesinden hasadına kadar takip edecek Ziraat Mühendislerinin önderliğinde bu iş kurumsallaştırarak çiftçiye akılcı tarım konusunda eğitim verilmeli, daha çok verim almaları konusunda eğitilmeli.

Bunlar nacizane fikrim ve ana başlıklar...

Ama asıl konu fiyat 15 TL değil bu yıl en düşük 40 TL olmalı.

Bu konuda başta yöre iş insanları ve herkesin elini taşın altına koyma zamanı geldi.

Dağ yöresi sürekli göç veriyor. Akılcı tarım politikalarıyla gençler özendirilmeli.

Yoksa 5 yıl içerisinde çilek 500 TL de olsa bulmak çok zor olacak!

Esen kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.