Hava Durumu

Krizi yenilenebilir enerji ile fırsata çevireceğiz

Yazının Giriş Tarihi: 28.11.2022 13:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.11.2022 13:47

Rusya’nın Kuzey Akım doğalgazını kesmesinden dolayı 2023 yılında AB’de yaşanacak kış hiç olmadığı kadar soğuk geçecek. Global enerji krizi, gergin siyasi atmosfer ve döviz kurundaki yükseliş gibi nedenlerden dolayı ülkemizde zor bir kış mevsimi ile karşı karşıya kalacak.

Rusya-Ukrayna savaşına paralel olarak Avrupa’nın enerji kesintileri ile karşı karşıya kalacağı endişeleri ışığında; Türkiye, jeopolitik açıdan çok daha önemli bir konuma geçti.

Bu konumumuzu iyi değerlendirmeli ve mevcut krizi önce fırsata ardından ise avantaja dönüştürmeliyiz. Bu avantaja kavuşmak için elimizde turizm gücümüz, güneşimiz ve yeraltı zenginliklerimiz var.

10 yılı aşkın bir zamandır kendisini takip ettiğim ve başarılı çalışmaları ile gerçekten sektöre ve ülke ekonomisine katkılarda bulunan Smart Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ’ın güneş enerjisinin geleceğiyle alakalı tespitlerinin ve önerilerinin tek tek gerçekleştiğini gözlemlemekteyiz. Kendisi ile 2023 yılına ilişkin kısa bir sohbetimiz oldu.

Güneş enerjisinden faydalanmamız adına 2023 yılında toplamda 1.2 Milyar TL’lik yatırıma imza atacaklarını belirtti. 2009 yılından bu yana yenilenebilir enerji sektöründe yatırımları bulunan Smart Güneş Teknolojilerinin bağlı olduğu Smart Holding’in, Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve İsviçre’de şirketleri bulunmakta olup; Smart Güneş Teknolojileri Ukrayna ve Almanya’daki iştirakleri ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Yerli panel üretimi ve mühendislik hizmetlerinin yanı sıra, yatırımcı olarak da güneş enerjisi sektörünün gelişimine katkıda bulunmaktadır.

Smart Güneş Teknolojileri iştiraki Smart GES Elektrik Üretim AŞ, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) tarafından 8 Nisan 2022 tarihinde düzenlenen Bor-1 YEKA GES-4 yarışmasında en iyi teklifi vererek 100 MWe kapasite hakkı elde etti.

Smart Holding çatısı altında GES (Güneş Enerjisi Santrali) yatırımları, yurtiçi ve yurtdışında toplam 100 MW’ı aşmıştır. Türkiye’de ve Avrupa’da büyümeye devam eden Smart Güneş Teknolojileri, güneş paneli fabrikasında Cam-Cam, PERC, Bifacial, MBB ve Half-Cut Cell gibi yeni nesil panellerin üretimini gerçekleştirerek, Avrupa’nın yanı sıra MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ülkelerine ihraç etmektedir. 2022 yılında da halka açılan şirket, toplam 101.755 yatırımcıdan, 9,5 kat talep gelen bir halka arz gerçekleştirmiştir.

Smart Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, 2022 yılı 3.çeyek finansal sonuçlarını, 2023 yatırımlarını, gelecek planlarını ve hedeflerini anlatırken gerçekten çok heyecanlı ve ülkemizin geleceği adına ümitliydi.

Sitelerde yaşayan vatandaşların elektrik faturalarında yaşanan yüksek artış nedeniyle büyük zorluk yaşadıklarını, kimi tasarruflu ampulle, kimisi tasarrufla faturaları düşürmeye çalıştığını ama maliyetleri azaltmayı başaramadıklarını ve bu sebeple sitelerde yaşanan bu problemi güneş enerjisi ile aşmanın yollarının arandığını söyledim ve çözüm önerilerinin ne olacağını Demirdağ’a sordum.

Demirdağ, İdari, mali, hukuki, planlama ve kat mülkiyeti kapsamında sorunların değerlendirilerek, ciddi bir proje çalışması yürüttüklerini ve 2023 yılı ilk çeyreğinde bu taslak projenin tamamlanarak toplu yaşam alanlarında yenilenebilir projelerin uygulanmasını amaçladıklarının müjdesini verdi.

Dünyanın geleceği için güneşten güç alarak yeşil bir gelecek hedefini tutturan Smart Güneş Teknolojileri, fabrikaların, işletmelerin ve kamunun enerji sorununa olumlu katkılar sağladı, Borsa’da 2022 yılında halka açılarak ortaklarının yatırımlarını kat kat artırdı.

Şimdi ise toplu konutlarda yaşayan vatandaşların yüksek fatura sorunlarına çözüm bularak yenilenebilir enerji ile yaşam alanlarımızı hem ısıtacak hem yaşayanların yüzünü güldürecek.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.