Hava Durumu

Gazetecilik bitiyor mu?

Yazının Giriş Tarihi: 27.09.2021 11:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.09.2021 11:20

Medya dünyasında büyük bir dönüşüm yaşandı. Dünyayı uzun süredir etkisi altına alan COVID-19 salgını özellikle basılı medyanın dijitalleşmesinde en büyük etkiye sahip.

Yıllarca yazılı medyanın dijitalleşmesi üzerine seminerler, sunumlar yapılır; öngörüler paylaşılırdı. Korona ile birlikte virüsün yayılma hızı özellikle basılı gazetelerin satış oranında düşüş yaşatarak tirajlarında ciddi kayıplarla birlikte artan bir maliyete neden oldu.

PEKİ DÖNÜŞÜME HAZIR MIYDIK?

Ulusal medyanın basılı eserleri tiraj sorunuyla başbaşa kaldığını düşünsek bile daha öncesinde başlayan dijitalleşme yaygın medyanın akışında herhangi bir sorun yaşatmadı. Lakin, ekonomik olarak dijitalleşme yakın zamanda zor ayakta kalan medyada ciddi küçülmeleri ve beraberinde yeni bir işten çıkarma formuna dönüşmesi kaçınılmaz duruyor.

Yerel medya olarak bu dönüşüme ne kadar hazır olduk sorusuna gelir isek, Batman’da uzun yıllardır gazete sahibi olarak; gazetemin ilk çıktığı günden web sayfasını hazır hale getirmiştik. İnternete yabancı olmadığımız bir global evrende pandemi koşulları bizleri en çok basılı olarak etkiledi. Yerel gazeteciliğin en önemli dinamiği ise kuşkusuz basılı gazete. Geçmişten günümüze alışagelmiş gazeteyi ele alıp okuma kültürü, Korona nedeniyle büyük bir hezeyan yaşadı. Okuyucu kitlemiz basılı eserle birlikte web sayfalarımızı takip ederken, şimdi yalnızca cep telefonundan haberleri takip etmekte. Bizler yerel gazete olarak dünden bugüne geleceğin dünyası internet evrenine hazırdık. Her ne kadar pandemi koşulları bizleri ekonomik olarak etkilediyse de web dünyasında bizler yolumuza devam edebildik.

Dönüşüm bizim sadece haber akışımızı hızlandırdı.

BİZLER DÖNÜŞÜME HAZIRDIK, PEKİ RESMİ KURUMLAR NE KADAR HAZIRDI?

Malum pandemi koşulları yazılı basını etkiledi. Zira basını ayakta tutan reklam ve ilan gelirleridir.

Mevcut ekonomik koşullarda döviz kurunun alışılmadık şekilde yükselmesi, basılı eserlerin ham maddesi olan kağıt, baskıda kullanılan boya ve diğer baskı materyallerinin ithal edilmesi, gazete kuruluşlarının maliyetlerinde büyük bir gider olarak durmaktadır.

Devlet kurumlarının özel teşebbüse ayak uydurması gerekirken, hala hantal olarak işleyen, yaşam sürdüren bürokrasi günümüz dünyasında kambur olarak sırtımızda durmaktadır.

Yerel medya şehirlerin en önemli dinamiğidir. Ulusal medyanın verdiği haberler her ne kadar etkinliğini sürdürse de, yerel halkın haber açısından beslendiği en büyük kaynak yerel medya kuruluşlarıdır. Yerel medya yerelin denetimi ve halkın ihtiyaçlarına cevap veren medya organlarıdır.

Bizler dönüştük, bu dönüşümü pandemiden önce gerçekleştirdik. Pandemi koşulları web haberciliğin daha hızlı gelişmesini ve yaygınlaştırdı. Medyanın içeriğini zenginleştirdi. Bazı yerel gazeteler televizyon kanalı kurmadan, gelişen yazılımlar sayesinde web televizyonlarını geliştirdi. Yasaklarda uzaktan bağlantılarla sosyal medya aracılığıyla kitlelere ulaştı.

Bizler aslında çok iyi dönüştük. Dönüşümden kaçmadık. Amma medyanın ayakta kalması için ekonomik desteğe ihtiyacı var. Bunun devlet destekli olması için dillendirmiyoruz. Dijital aboneliğin yaygınlaşması için çalışmaların yapılması, devlet kuruluşlarının da yerel gazete aboneliğini dijital olarak dönüştürmesine ihtiyaç duyuyoruz.

Hem okur, hem tüzel kuruluşlar yerel dinamiklerin ayakta kalması için dijital aboneliğe geçmeli. Haber, halkın kamu ihtiyacıdır. Yurttaşların haber alması zorunlu bir ihtiyaç haline gelmiştir. Mevcut ekonomik koşullar nedeniyle yurttaşların temel ihtiyaçlarını bile zor karşıladığını düşünürsek, yerel medyaya abone olmasını beklemek her halde trajikomik olur.

Bu nedenle artık bunun üzerine konuşmalı, beyin jimnastiği yapmalıyız. Biz yerel gazeteyiz, iş insanı ya da fabrikaları olup, protokolde yer edinmek üzere gazete kurmadık. Bu mesleği seviyoruz, eğer bu şimdiden bazı ileriye dönük iyileştirici kararlar almaz isek, gazetecilik mesleği yok olup gidecek. Bunun önünü kesmeliyiz.

SOSYAL MEDYA TEK BAŞINA YETMİYOR…

Sosyal medya, okur kitlesinde ciddi bir artış yaşatıyor; fakat sosyal medyanın reklam gelirleri de gazeteciliği ayakta tutmaya yetmeyeceğini bilmemiz gerekiyor. Sosyal medyada sayısız medya kuruluşunun var olduğunu görüyoruz. Hatta instagram gazeteciliği yapıldığını da biliyoruz.

Gazete kurmadan, nick oluşturup yerel gazete kurulduğunu da görmek mümkün. Bu mesleğin devam etmesini istiyorsak ve medyanın gücünün gerçekten var olduğuna inanıyorsak önce kendimizden başlamalıyız.

Dönüşüme ve ileriye dönük kararların alınması için birlik olmaya ihtiyacımız var.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.