Hava Durumu

Helvacıoğlu: Hıdırellez umarım tüm hemşehrilerime bolluk ve bereket getirir

Keşan Belediyesi’nin organizasyonunda hazırlanan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteklediği ve Keşan’da ilk defa yapılan Keşan 1. Hıdırellez ve Dallık Şenliği’nin ilk gün etkinlikleri büyük bir coşku ile gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2022 17:39
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2022 17:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.igfhaber.com
Helvacıoğlu: Hıdırellez umarım tüm  hemşehrilerime bolluk ve bereket getirir

EDİRNE İGFA-  Şenliğin ilk gününde etkinlikler, Keşan Kent Müzesi önünden başlayan kortej yürüyüşü ile start aldı. Korteje; Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili ve KEFEK Başkanı Dr. Fatma Aksal, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, çevre belediye ve belde başkanları, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Belediye Başkan yardımcıları, İl Genel Meclisi üyeleri, belediye meclisi üyeleri, Oda ve Borsa temsilcileri, muhtarlar, kurum amirleri, STK temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Şenliğin açış konuşmasını yapan ve Hıdırellez şenlikleri ile Keşan’dan bahar ateşini yaktıklarını belirten Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Hıdırellez şenliklerimiz Keşan’ımıza Trakya’ya, ülkemize hayırlı olsun. Hıdırellez ve şenliklerimiz mutluluk, huzur ve bereket getirsin. Keşan’ımızda ilkleri yaşatmaya ve bu ilklerle birlikte en güzel birliktelikleri yaşamaya hep birlikte devam ediyoruz. Baharın müjdecisi Hıdırellez için Keşan’ımızda ilk kez bir şenlik düzenledik. Geçmişimizle saygıyla yad etmek ve geleneklerimizi en güzel ve doğru şekilde gelecek nesillere aktarmak için bu şenliği Keşan’da organize ettik.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ile bölgede ilk defa 1. Hıdırellez ve Dallık Şenliği hazırlandığının altını çizen Helvacıoğlu, “Baharın gelişi ile birlikte Hıdırellez ve dallık şenliklerimizde, dostluğu, kardeşliği, doğa sevgisini bizlere ve çocuklarımıza hatırlatan 3 günlük dolu dolu bir program ile doya doya birlikte olacağız. Biliyorum; bir arada olmayı, birlikte gülüp eğlenmeyi çok özledik. Bu vesileyle de; 3 gün boyunca hem doya doya eğlenecek; hem de kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimizi ve kültürel miraslarımızı birlikte yaşatacağız. Onlara birlikte sahip çıkacağız. Öncelikle iki gün boyunca yani 5 ve 6 Mayıs tarihlerinde birçok etkinlik ile baharın gelişini taçlandırıyoruz. Cumhuriyet Meydanı’mızda başlayan ve 2 gün boyunca sürecek, yerel grup konserleri ve bu gece Serkan Çağrı ve Yonca Lodi konseri ile sizlerle olacağız. 6 Mayıs Cuma Suzan Kardeş ile Suzan’ın Hıdırallez Bahçesi Konserini hep birlikte yaşayacağız. Sonrasında ise geleneksel Dallık Şenliğimizi gerçekleştireceğiz. Bayram havasında bir 3 gün daha siz değerli hemşehrilerimi bekliyor. Bizim için dini bayramlarımız, milli bayramlarımız, özel günlerimiz önemlidir.” şeklinde konuştu.

Kültürümüzü oluşturan değerlerin yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılmasının görevleri arasında olduğunu vurgulayan Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Ülkemizin, milletimizin, Keşan’ımızın geleceği için; geçmişten gelen kültürümüzün de ayakta tutulması gerektiğine yürekten inanıyoruz. İnşallah bu topraklar üzerindeki birlikteliğimiz ebediyen devam eder, payidar kalır. Hıdırellez umarım tüm hemşehrilerime bolluk ve bereket getirir. Keşan olarak bu etkinlik için dertlendik. Birlikte tüm kurum ve yöneticilerimizle güzel bir programa imza attık. Keşan marka olacaksa bu birliktelikle olacak. Etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Keşan’ımızın yolu ve önü açık, yıldızı parlak. Keşan Trakya’nın her zaman önderi ve gururu olacak. Hep birlikte güzel nice Hıdrellezler yaşamak dileğimizle…”

Hıdırellez coşkusunu Keşan’da birlikte yaşadıklarını anlatan ve etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği olan herkese teşekkür eden Aksal, “Allah birlik ve beraberliğimizi daim etsin. Şenliğimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Geçmiş Ramazan Bayramımızı da tebrik ediyorum.  Hıdırelllez Orta Asya’dan gelen Balkanlara kadar uzanan ve doğanın uyanışı anlamına gelen bir kültürdür.  Hızır ve İlyas Peygamberlerin gül ağacı buluştuğuna inanılır. Pandemi sürecinden sonra böyle kutlamalara ihtiyacımız vardı. Hıdırellez sağlık, bolluk ve bereketler getirsin. Şenliğimiz hayırlı olsun.” dedi.

Helvacıoğlu’nun konuşmasında Keşan’ın Edirne’nin gururu olacağını ifade ettiğini hatırlatan Canalp, “Keşan da Keşanlılar da her zaman zaten Edirne’nin gururu. Şenliklerimize hepiniz hoş geldiniz ve şeref verdiniz. Edirne’de Hıdırellez ve Kakava'yı Edirne Valiliği’nin başvurusuyla UNESCO tarafından insanlığın somut olmayan kültürel mirası olarak tescilledik. Hıdırellez artık sadece Keşan, Trakya ve Edirne’nin değil dünyanın mirası oldu. Kısa zaman önce 23 Nisan, sonrasında da dini bayramımız olan Ramazan Bayramı’nı kutladık. Kültürel bayram olarak şimdi de Hıdırellez’i kutluyoruz. Bu gökkubbenin altında 3 haftada, hem milli hem dini hem de kültürel bayramımızı kutluyoruz. Bu memleketimizin ve milletimizin zenginliğidir.  Etkinliklerimizin hayırlı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmalar sonrasında Hıdırellez duası yapıldı. Duanın ardından alanda Hıdırellez ateşi yakıldı. Şenlikte, Hıdırellez pilavı ve Belediye Mobil ikram aracı olan Gönül Çeşmesi’nden de yayık ayran ikramlarında bulunuldu ve halk oyunları gösterileri ile yerel grup konserleri gerçekleştirildi. Alanda ayrıca Yöresel Pazar kurularak şenlik alanına gelenlere hizmet etti.

6 Mayıs 2022 Cuma günü de Şenlik alanında etkinlikler, yerel müzik konserleri devam edecek Aynı akşam ünü sanatçı Suzan Kardeş de şenlik meydanında unutulmaz bir konser verecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.