Hava Durumu

Meta kendi yapay zeka uygulamasını sundu

Facebook ve Instagram'ın çatı kuruluşu olan Meta, yapay zeka konusunda önemli bir adım atarak LLaMA uygulamasını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2023 11:12
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2023 11:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.igfhaber.com
Meta kendi yapay zeka uygulamasını sundu

OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT tüm dünyada büyük bir etki yarattı. Bu sohbet robotunun insanlık tarafından büyük bir ilgi ile karşılanmasının ardından Microsoft ve Google gibi şirketler de bu yöndeki çalışmalarını hızlandırdı. Facebook ve Instagram’ın çatı kuruluşu olan Meta da yapay zeka konusunda önemli bir adım atıyor.

Meta, LLaMA adı verilen yeni yapay zeka uygulamasını yayınlıyor. LLaMA; karşılıklı sohbet edilebilen ChatGPT ya da Bing gibi sistemlerden farklı çalışıyor. Bu sistem AI dil modellerinin sorunlarına eğilerek onları daha güvenilir hâle getirme hedefinde.

Bu amaçla Meta, LLaMA’yı üniversiteler, STK’lar ve endüstri laboratuvarları gibi kurumlar için erişime açıyor. Yapay zeka topluluklarının birlikte çalışması gerektiğine inanan Meta, LLaMA aracılığı ile AI destekli dillerin daha da gelişeceğini ifade ediyor.

Meta yeni yapay zeka sistemleri hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Tüm AI topluluğunun – akademik araştırmacılar, sivil toplum, politika yapıcılar ve endüstri – genel olarak yapay zeka ve özellikle büyük dil modelleri hakkında net yönergeler geliştirmek için birlikte çalışması gerektiğine inanıyoruz. Topluluğun LLaMA kullanarak neler öğrenebileceğini ve sonunda neler inşa edebileceğini görmek için sabırsızlanıyoruz.”

Bir araştırma makalesinde Meta, LLaMA modelinin en küçük ikinci versiyonu olan LLaMA-13B’nin “çoğu kıyaslamada” OpenAI’nin popüler GPT-3 modelinden daha iyi performans gösterdiğini ifade ediyor. Bunun yanı sıra bu sistemin en büyüğü olan LLaMA-65B’nin ise DeepMind’den Chinchilla70B ve Google’dan PaLM 540B gibi en iyi modeller karşısında ise ‘rekabetçi’ olduğunu vurguluyor.

Meta aslında geçmişte kendi erişilebilir AI sohbet robotlarını piyasaya sürmüştü. BlenderBot isimli sistem yeterli görülmediği için zamanın oldukça eleştirildi. Bilimsel makaleler yazmak için tasarlanan Galactica adlı bir diğeri uygulama ise aktif edildikten yalnızca üç gün sonra devre dışı bırakıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.