Hava Durumu

Yargıda 300 binden fazla dosyaya seri çözüm

Yargı Reformu kapsamında hayata geçirilen seri muhakeme ve basit yargılama usulleriyle bugüne kadar 300 binden fazla dosya kısa sürede çözüme kavuşturuldu.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2021 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2021 17:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.igfhaber.com
Yargıda 300 binden fazla dosyaya seri çözüm

ANKARA (İGFA) - Adalet Bakanlığı tarafından Yargı Reformu Strateji Belgesinin, yargılamaların sadeleştirilmesi ve hızlandırılması hedefi doğrultusunda uygulamaya başlanın seri muhakeme ve basit yargılama usulleri, ispatı kolay olan, önem derecesi düşük olarak değerlendirilen suçlara ilişkin uyuşmazlıkların hızlı, doğru ve etkili bir şekilde çözülerek sonuca ulaşılmasını öngörüyor.

Mahkemelerin iş yükünü azaltmak ve yargı sürecini hızlandırmak amacıyla 1 Ocak 2020 tarihi yürürlüğe giren seri muhakeme ve basit yargılama usulü ile 29 Eylül 2021 tarihi itibariyle 312 bin 117 dosya hakkında karar verildi.

İKİ YIL SÜREBİLEN DAVALAR ORTALAMA 7 GÜNDE ÇÖZÜME KAVUŞUYOR

Seri muhakeme usulü kapsamında 1 Ocak 2020 ile 29 Eylül 2021 arasında, cumhuriyet başsavcılıklarınca düzenlenen ve mahkemelerce karara bağlanan dosya sayısı 109 bin 406 oldu. Seri muhakeme usulüne giren suçlarda, soruşturma evresinin sonunda cumhuriyet savcısı tarafından kamu davası açılması için yeterli şüpheye ulaşılması ve kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilmemesi halinde uygulanıyor. Seri muhakeme usulünde uygulanacak yaptırım, cumhuriyet savcısı tarafından belirlenerek şüpheliye teklif ediliyor. Şüphelinin avukatı huzurunda teklifi kabul etmesi halinde uygulamaya alınıyor. Bunun üzerine savcı tarafından seri muhakeme usulünün uygulanmasını yazılı olarak görevli ihtisas mahkemesinden talep ediliyor. Mahkemenin aynı gün içerisinde hüküm vermesi halinde süreç bir günde tamamlanabiliyor.

Böylece klasik muhakemede ortalama 2 yıl sürebilecek dava, kısa sürede çözüme kavuşturuluyor. Seri muhakemede kararın bildirilmesinden itibaren 7 günlük süre geçtikten sonra hüküm kesinleşerek infaza gönderiliyor. Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yer alan hakkı olmayan yere tecavüz, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, trafik güvenliğini tehlikeye sokma, gürültüye neden olma, parada sahtecilik, mühür bozma, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama, başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması suçları ile Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun, Orman Kanunu, Rulet, Tilt, Langırt ve Benzeri Oyun Alet ve Makinaları Hakkında Kanun ve Kooperatifler Kanunu'nda yer alan bazı suçlar "seri muhakeme usulü" kapsamına giriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.