Hava Durumu

Başkan Gürkan: " Temel değerlere önem vermemiz lazım"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Arguvan İlçesi Çavuş Mahallesi'ni hem ziyaret etti hem de altyapı ve üstyapı çalışmalarını inceledi.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2021 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2021 16:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.igfhaber.com
Başkan Gürkan: " Temel değerlere önem vermemiz lazım"

MALATYA(İGFA)- Malatya'nın Arguvan İlçesi Çavuş Mahallesi'nde devam eden altyapı ve üstyapı çalışmalarını yakından incelemek isteyen Başkan Gürkan mahalle sakinleriyle buluştu. Malatya genelinde başlatılan çalışmalar kapsamında 13 ilçede ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Başkan Gürkan,Çavuş Mahallesi çalışmalarını yakından incelemek ve mahalle sakinleriyle için Prof. Dr. Gazi Gülbaş’ın katkılarıyla hizmete açılan kültür merkezinde bir araya geldi. 

Ziyaret sırasında Başkan Gürkan'a, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Çavuş Mahalle Muhtarı Yakup Özbay,Prof. Dr. Gazi Gülbaş eşlik etti. İnceleme sırasında konuşan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş,“Başkanımızın Malatya’da kültüre ve sanata verdiği değeri, önemi biliyoruz. Aynı zamanda eğitimci olmasından dolayı bu alandaki geçmişte yaptığı hizmet ve çalışmalarını biliyoruz. Başkanımızın, Malatya’da yapımına başlanılan kütüphane, kent meydanıyla birlikte gastronomi alanında da kentimizi ülkemizin önemli kentleri arasında yer alması için  gösterdiği gayret ve çabalarını büyük bir teveccühle izliyoruz. Büyükşehir Belediyemiz bu konularda büyük bir atak içerisinde. Bu konuda ilimizde yapılan çalışmalardan dolayı başkanımıza teşekkür ediyoruz. Çavuş mahallemizi ziyaretinden dolayı da teşekkür ediyoruz. Başkanımız her alandaki eşit davranışını bu alanda da gösteriyor” dedi.

BURADA BİR DÜNYA MİRASI VAR 

Prof. Dr. Gazi Gülbaş Kültür Evi’nin yapılmasında katkıda bulunan Prof. Dr. Gaz, Gülbaş, “Kültür merkezimizin açılışında başkanımız yoğun programları nedeniyle bizlerle birlikte olamamıştı. Başkanımıza mahallemizi ve kültür merkezimizi ziyaret ettikleri için teşekkür ediyorum. Açılışını yaptığımız dönemde Melita’dan Malatya’ya Kültür Sanat Günleri Arslantepe Buluşmaları programı vardı. Bu anlamda yoğunlardı. Başkanımız Battalgazi Belediyesi döneminde de çok güzel işler yaptı. Tarihi dokuyu çok güzel ortaya çıkardı. Bende bu konuda çok hassasım. Tarihler milletlerin hafızasıdır. Bu konuda başkanımız çok değerli katkılarda bulundu.

Başkanımızın Arslantepe’nin kültürel miras listesinde olmasında çok önemli katkıları oldu. Amerika’daki ya da uzak doğudaki insanlarda artık Malatya’da Arslantepe gibi bir dünya mirası var burayı görmek için eminim çok büyük teveccüh göstereceklerdir. Malatya’mıza çok önemli bir hizmet. Ben teşekkür ediyorum. Bizlerde naçizane bir şeyler yapmaya çalıştık. Arguvan Belediyemizle, köylülerimizle, çevremizle hep birlikte iş birliğiyle güzel bir eser ortaya çıkarmaya çalıştık. Kültür merkezimizi aynı zamanda etnografya müzesi haline getirmeyi amaçlıyoruz. Mahallemize gelen insanlar geçmişte mahallemizde nasıl yaşanmış, neler yapılmış onlarla ilgili bilgi sahibi olacaklar. Ben bunu çok önemsiyorum. Üzerinde durduğumuz toprakların çok büyük bir tarihi var. Bunun ortaya çıkarılması lazım. Gerçekten bu büyük bir zenginlik” dedi.

TÜRKİYE'DE İLK AÇAN BİZİZ

Çavuş Mahallesi çalışmalarını incelemeye gelen Başkan Gürkan, “Kültür merkezimizi yapan, yaptıran, emeği geçen bütün arkadaşlarımıza ve Gazi hocamıza çok teşekkür ediyorum. Gazi hocamız kültür merkezini etnografya müzesi haline getirme fikrini dile getirdi. Mahalle müzelerini Türkiye’de ilk açan biziz. Bütün mahallelerimizde Çavuş Mahallemizdeki gibi mekânın ve imkânların oluşturulması ve bizlerde örnek olarak 20’ye yakın yaptık. Bu tür mekânlarda şimdiye kadar köyde kanaat önderleri kimler yaşamış, kimler muhtarlık yapmış, bürokratik anlamda köyde hangi isimler çıkmış, siyasi anlamda temayüz etmiş hangi insanlar çıkmış, köy veya mahallenin tarihçesi, köyde kullanılan materyaller gibi şeyler yapılırsa hem mahallenin hafızası yitirilmez, hem de geçmişin hafızası güne, günün hafızası da geleceğe taşınır. Bir mahalle hafızasını yitirirse o mahalle mahalle olmaz.

Bir belde hafızasını yitirirse o belde, belde olamaz. Bir şehir hafızasını yitirirse o şehir şehir olmaz. Bizim bütün uğraşlarımızın temel sebebi, bellek ve hafıza diye iki terminolojinin kişiler, toplumlar ve şehirler nezdinden korunmasını esas almaktır. Dünü, bugünü veya yarını bilmeyen mahalle, şehir olursa geleceğe güvenle bakılması Prof. Dr. Gazi Gülbaş hocamız bütün Çavuş Mahalle sakinleriyle birlikte güzel bir mahalle kültür merkezi yapmış. Kültür merkezini Çavuş Mahallemizin hafızası ve belleği olacak şekilde bir formata da döndürerek kültür merkezi mahallemize hizmet edecek” dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.