Hava Durumu

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu 'dijital telif' için toplandı

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2022 13:02
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2022 13:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.igfhaber.com
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu 'dijital telif' için toplandı

ANKARA (İGFA) - TBMM'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Toplantısı'nda "Basın Yayıncılarının Dijital Platformlardan Telif Talebi" başlıklı bir sunum yaptı.

Karagöz, habercilikte dijitalleşme ile yaşanan dönüşümle birlikte haber içeriklerine erişimin büyük oranda dijital platformlar ekseninde şekillendiğine işaret ederek, Blockchain teknolojisi, NFT, metaverse, Google News neredeyse günlük hayatımızın her noktasında varlık gösterdiğini, bu gelişim ve değişim sürecinin beraberinde yeni rekabet alanları oluşturduğunu kaydetti.  Habercilerin büyük emek ve özveriyle hazırladıkları içeriklerin bedeli ödenmeden ticari amaçla kurulmuş dijital ortamlarda kullanılması bu sorunların en başında geldiğine dikkati çeken Karagöz, dijital basın yayıncılığın yaygınlaşmasından önce basın yayıncılarının yatırımlarının karşılığını gazete ve dergi gibi basılı materyal satışı ve reklam gelirlerinden elde ettiklerini, haberin dijitalleşmesine bağlı olarak gelir dağılımı dengesizliği ve haksız rekabetin ortaya çıktığını anlattı.

Bu durumun, içerik üreticilerinin kendi içerikleri üzerindeki kontrolü kaybetmeye başladığını gösterdiğini belirten Karagöz, "Haber içeriğini basın yayın organları, ajanslar, bizler üretirken, bu içeriklere ait gelirler, bunu dijital olarak yayınlayanlara gidiyor. Üretici biziz, emek veren biziz, özveriyle yatırım yaparak ve bazen can güvenliğimizi tehlikeye atarak bu içerikleri üreten biziz fakat bizim ürettiğimiz bu içerikler üzerinden çok büyük gelirler bu dijital dağıtım mecralarına gidiyor. Piyasa hakimiyetini ele geçiren bu platformlar reklam gelirlerini de tamamen ele geçirmiş durumdalar." diye konuştu.

AB'nin Dijital Ortak Pazar'a geçmesiyle beraber, Fransa Haber Ajansı AFP ve Google arasında 18 Kasım 2021'de 5 yıl süreli telif hakkı anlaşması imzalandığını anımsatan AA Genel Müdürü Karagöz, "Dünya genelinde bu gelişmeler yaşanırken, ülkemizde hali hazırdaki düzenlemeler, haber içeriklerini üreten basın yayıncılarını maalesef hak sahibi olarak görmüyor" dedi.

"Biz, Google ile müzakere ettiğimizde AFP ile benzer bir çerçevede, fakat kendimize özgü ekonomik gelir modeli sunacağız fakat masaya oturamıyoruz. Masaya oturmak için Meclisimizde kabul edilecek bir kanuna ihtiyacımız var. DSM yönergesine uyumlu bir şekilde bir kanunun çıkarılması gerekiyor. Sadece biz değil, Türkiye'deki tüm basın emekçilerinin hakkını korumak, gelirlerini ve telif haklarını arttırmak için bu yasa çalışmasına destek talep ediyoruz" diye konuştu.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, gazetecilerin, televizyoncuların, sanatçıların emeklerinin çok kolay bir şekilde kopyalandığını, telif sorununun ortaya çıktığını belirterek, "Biz şunu yapmak istiyoruz; Telif Hakları Kanunu'nu, dijital terimle 'update' etmek istiyoruz. Yeni bir sürümle, yeni bir versiyonla milletimizin ihtiyaçlarını karşılamak istiyoruz. İletişim paradigmasındaki değişim ve dönüşümle beraber, pek çok kavramın yeniden tanımlanması, pek çok ilişkinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Yayman, dijital şirketleri, dünyada nasıl bir uygulama yapıyorlarsa Türkiye'de de benzer pratikleri yapmaya davet etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.