Hava Durumu

Köklerimizi bilmeden geleceğe yürüyemeyiz

Cumhuriyetin ilanının 99.yılı dolayısıyla Atatürkçü Düşünce Derneği Kayseri Şubesi ile Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi tarafından düzenlenen etkinlikte Dr. Serra Menekay “Cumhuriyet Doğru, Akıncı Ruhu ve Türk Kadını” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2022 10:15
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2022 23:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.igfhaber.com
Köklerimizi bilmeden geleceğe yürüyemeyiz

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Dr. Serra Menekay sunumuna “köklerimizi bilmeden, anlamadan geleceğe yürüyemeyiz” diye başladı. Bu ülkeyi düşmanlardan kurtaran ve Cumhuriyetimizi kuranların kahramanlıklarını minnetle andı. Kuvayi Milliye, Atatürk’ün zafer ve sonrası için hesapları ve Ege’nin kadın kahramanlarından söz etti. Kurtuluş Savaşı’ndan verdiği örneklerle mücadelenin büyüklüğünü gözler önüne serdi. “Bir ağaç gibi köklerimiz sağlam olursa, gövdemiz güçlü, dallarımız uzun olur” diyerek tarihimizden örnekler verdi. Kökler üzerinden konuşurken kendi ailesinin Kırım sürgününde nasıl farklı coğrafyalara dağıldığını da anlatan yazar, vatan kaybetmenin ne kadar acı olduğunu da hatırlattı. Kırım’daki eğitim reformundan, kadın hareketinden ve özellikle Şefika Gaspıralı’dan bahsederek Türklük denince sadece Türkiye’nin değil, dünya üzerindeki bütün Türklerin düşünülmesi gerektiğine ve Atatürk’ün Türk dünyasına yönelik kültür birliği düşüncesine de vurgu yaptı.
Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi Başkanı Ayşe Uzunlu, son zamanlarda klavye üzerinden yapılan bayram kutlamaları, bayrak zincirleri vb. yerine tarihimize ışık tutacak seminer ve konferanslar düzenlenmesini, özellikle gençlerin bu etkinliklere katılarak geçmiş ile bağlarının kopmadan devam etmesinin önemli olduğunu belirtti.
Atatürkçü Düşünce Derneği Kayseri Şubesi Başkanı Haluk Bilgesay da Cumhuriyetin 100.yılına girerken kurtuluş mücadelesinin önemli günlerinin her birinde etkinlikler yapılarak bilinç arttırıcı faaliyetlerde bulunacaklarını söyledi.

Dr. Serra Menekay’ın Özgeçmişi
Üniversite ve uzmanlık eğitimini İzmir’de tamamlayan Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı olan Dr.Menekay, Kırımlı bir ailenin çocuğu olarak Ankara’da doğdu. Ödemiş’te büyüdü. Türkiye’nin değişik yerlerinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde çeşitli laboratuvarlarda ve kuruluşlarda çalıştı. Hekimlik mesleğinin yanı sıra edebiyatla da hep ilgilendi. Serra Menekay’ın Aluşta’dan Esen Yeller, Kuşbakışı, İğne Oyası, Şefika, Gördesli Makbule ve Demirci Akıncıları adlarında 5 tarihi romanı; Kıvılcımdan Aleve, Ege’deki Kuvayı Milliye adlı bir inceleme araştırma kitabı; Adını Arayan Çocuk Birinci ve İkinci Kitap adlarında iki çocuk kitabı, Çocuk Gözümden Şimdiki Aklımla; ÖDEMİŞ adlı bir anı kitabı ve aşkx96=AŞK adında bir şiirli hikâye kitabı olmak üzere basılmış 10 adet kitabı bulunmaktadır. Bu yıl BUMİAD’ın “Cumhuriyet Ödülü’nü” alan Dr. Serra Menekay halen eşinin görevi nedeniyle Kayseri’de yaşamakta, Tohumluk Vakfı’nın kurucu ve Yönetim Kurulu üyesi, İzmir ve Kayseri bölge temsilcisi olarak sivil toplum çalışmalarında da yer almaktadır.

Kitapları birer mikro tarih olarak kabul edilen Dr. Menekay; gerek Kırım gerekse Türkiye’yi konu aldı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.