Hava Durumu

Kahramanmaraş'ta deprem faciası! İki büyük deprem ve artçılar 10 ili vurdu!

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen iki ayrı deprem, 10 ilde yıkıcı sonuçlarla birlikte yüzlerce can kaybına neden oldu. Bölgede çok sayıda artçılar devam ederken, vatandaşların binalara girmemesi istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm birimlerin AFAD koordinasyonunda teyakkuz halinde olduğunu belirterek, Devlet Bakanlarını, Valileri, yöneticileri deprem bölgelerine koordinasyon için gönderdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2023 05:26
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2023 21:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.igfhaber.com
Kahramanmaraş'ta deprem faciası! İki büyük deprem ve artçılar 10 ili vurdu!

ANKARA (İGFA) - AFAD'dan alınan bilgiye göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, saat 12.30 itibariyle depremin büyüklüğünü 7,7 olarak güncelledi.

Elbistan Merkezli saat 13.24’te ise 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Her iki deprem de çok sayıda ilden hissedildi. Depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere an itibarıyla 185 artçı deprem meydana gelirken, birçok ilde binalar yıkıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Şubat Pazar gününe 7 günlük ulusal yas ilan etti.

Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

SAKOM’dan alınan bilgilere göre an itibarıyla toplam bin 651 vatandaşımız hayatını kaybederken, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 11 bin 119 vatandaşımız yaralanmıştır.  6 bin 445 kişinin enkazdan çıkarıldığı bildirilirken, depremlerde toplamda 5 bin 606 bina yıkılmıştır.

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerden sonra şu an itibarıyla Doğu Akdeniz'de kıyılarımızı etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmamaktadır.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından 6 adet A400M, 5 adet C130, 7 adet C235 uçak ile İstanbul, Ankara ve İzmir’den bölgeye personel sevkiyatı planlanmış, 6 uçak bölgeye ulaşmıştır.

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde 50 ülkeden toplam 62 ekip yardım teklifinde bulunmuştur.

HAVAYOLU

Malatya, Adana, Diyarbakır, Adıyaman Havaalanları uçuşa, Gaziantep ve Şanlıurfa Havaalanları ise yardım uçuşlarına açık durumdadır.

Kahramanmaraş ve Hatay havalimanları hasar nedeniyle uçuşa kapalıdır.

Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4. seviye olarak ilan edilirken, illerde ve Başkanlık AFAD merkezinde tüm afet grupları toplandı.

Bölgeye arama kurtarma ekipleri ivedilikle sevk edilirken, çalışmalar bölgelerde devam ediyor.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "Devletimizin tüm birimleri koordineli bir şekilde enkazlara müdahale ediyor. Ekiplerin enkaz alanlarına rahat ulaşması noktasında lütfen araç trafiğini çok meşgul etmeyelim" çağrısında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa'ya gelerek depremden hasar gören ve yıkılan binalardaki arama-kurtarma faaliyetlerini yerinde inceledi.

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ile Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün de eşlik ettiği incelemeler kapsamında, Bakan Nebati, depremde yaralanan ve Mehmet Akif İnan Hastanesi'nde tedavi altına alınan vatandaşları da ziyaret ederek 'geçmiş olsun' dileklerini iletti.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, incelemelerini Osmaniye'de sürdürüyor.

Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz ile birlikte, meydana gelen depremde yıkılan binalarda yapılan arama ve kurtarma çalışmalarını yerinde gözlemleyen Bakanlar, vatandaşlara da 'geçmiş olsun' dileklerini iletiyor.

Gaziantep Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı da, yaraları hep birlikte saracaklarını belirterek, "Ekiplerimiz, Mustafa Kökmen bulvarında enkazda arama ve kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Dua’nızı eksik etmeyin" paylaşımında bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TÜM KURUMLAR SEFERBER EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak, geçmiş olsun dileklerini ileterek, tüm birimlerin AFAD koordinasyonunda teyakkuz halinde olduğunu açıkladı.

Erdoğan, paylaşımında, "Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır. Biz de yaşanan deprem sonrası başlatılan çalışmaları koordine ediyoruz. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerine yer verdi.

https://youtu.be/9fUY13IBN7Y

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.