Hava Durumu

Kuzey Makedonya'ya AB'den yeşil ışık

Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, hükümetinin, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) ile üyelik müzakerelerine başlamasına olanak sağlayacak Fransa'nın önerisini onayladığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2022 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2022 11:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.igfhaber.com
Kuzey Makedonya'ya AB'den yeşil ışık

Kuzey Makedonya'da günlerdir tartışmalara ve protestolara neden olan Bulgaristan'ın AB vetosunun kalkması için varılan anlaşma parlamentoda onaylandı.

Muhalif milletvekillerinin katılmadığı 120 sandalyeli parlamentoda yapılan oylamada 68 vekil anlaşma lehine oy kullandı.

euronews'in aktardığı habere göre anlaşmada, Kuzey Makedonya anayasası Bulgar azınlığı tanıyacak şekilde değiştirilecek. Anlaşma Bulgaristan'ı Makedon dilini tanımaya da mecbur etmiyor. Anlaşmaya karşılık olarak Bulgar yönetiminin Kuzey Makedonya'nın AB üyelik müzakerelerine başlamasını engellemek için uyguladığı veto kararı son bulacak.

Hatırlanacağı gibi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasındaki sorunların AB müzakeresi çerçevesinde çözülmesini içeren öneri sunmuş, Fransa'nın önerisi, tüm AB üye ülkelerince onaylanmasının ardından Avrupa önerisine dönüşmüştü.

Bu öneri, Bulgaristan'ın Kuzey Makedonya'nın AB üyeliğine ilişkin 2 yıldır süren vetosunun kaldırılmasını öngörüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.